Bust-A-Move 3 DX (PSone) – Pallomeren paluu

Nykyajan trendi on kierrättäminen. Paperin, pahvin ja pullojen kierrättäminen on hyve, mutta viihdemaailmasta tutut jatko-osaleffat ja etenkin jatko-osapelit useimmiten kirosana. Siinä missä Jurassic Park 5 saanee aikaan vatsataudin, Bust-A-Move 3 DX onneksi parantaa kevätmasennuksenkin!

Bust-A-Move 3 DX on pienten dinojen, Bubin ja Bobin, seikkailuista kertovien pelien ties miten mones jatko-osa. Bubble Bobble-kaveruksethan esiintyivät aikoinaan jo Commodore 64:lla tasohyppelyoperaatiossa "pelastakaa tyttökaverit" eikä loppua voittokululle onneksi näy. Puzzlepojiksi dinot ovat suostuneet isomman kaverilauman kera, mutta tyttöystävät ovat tainneet jäädä muille maille aiempien Bust-A-Move-pelien tapaan.

Yksinkertainen on kaunista

Pelaajan tehtävä jää Bust-A-Movessa yksinkertaiseksi. Kuvaruudun alareunassa pallotykki sylkee kuplia kohti ruudun yläosia, jossa röykkiö muita kuplia odottelee seuraa saapuvaksi. Ristiohjaimella tykin suunta valitaan sopivaksi ja napin painnalluksella pallo laukaistaan yläilmoihin, siinä kaikki. Kolmen tai useamman samanvärisen palleron iloisessa kohtaamisessa nämä häviävät savuna ilmaan ja vievät samalla mukanaan ne muunkin väriset pallot, jotka mahdollisesti roikuskelevat ryppäässä muuten vain mukana. Vaihtelu ja vaikeus syntyvät katossa valmiina olevien kuplien sijoittautumisesta ja muutamien sekuntien välein ylhäälle tupsahtavista uusista kuplariveistä. Homma on ohitse kun pallosuman alimmainen laskeutuu lattiatason väärälle puolelle.

Aiemmista versioista poiketen pallot eivät enää tartu pelikentän kattoon siihen osuessaan. Tätä ominaisuutta voikin hyödyntää kimmottelemalla palloja aivan uudella tavalla kohti otollista pallorypästä.

Bubin tai Bobin lisäksi peli tarjoaa seitsemän muuta hahmoa, joista voi tietyissä osioissa valita mieluisan tykinvartijan. Nämä ovat söpöisään tyyliin piirrettyjä anime-henkisiä vesseleitä, joilla on omat erityiskuplansa ladattaviksi tykinruuaksi. Porukoitten puheet jäävät intuition varaan, ellei pelaaja sattumoisin hallitse japaninkielen saloja.

Vanhaa ja uutta

Bust-A-Move 3 DX:ssä pelivaihtoehdot eivät lopu kesken. Peruspelinä voitaneen pitää Arcade-osiota, jossa tarjoillaan yksin- ja kaksinpeliä. Yksinpelissä edetään kenttä kentältä kohti sitä viimeistä kenttää. Jatkoyritysten ansiosta sen saavuttaminen on väistämätöntä. Mielenkiinto uusiin yrityksiin säilyy silti, sillä varsin nerokkaan reitinsuunnittelun ansiosta kenttien kokonaismäärä nousee huimaksi. Uusia ratkottavia ruutuja riittää iltakausiksi.

Challenge-osiossa pelaajan on suoriuduttava eteen tulevista kentistä joko mahdollisimman nopeasti, vähin virhein ja siihen tyyliin. Lopussa annetaan arvosana ja vaikeustaso on sen verran tyly, että 10 keskiarvoa saa hakea kenties koko loppuiän. Arvosanan voi tallentaa muistikortille ja seuraavana pelipäivänä se latautuu sieltä automaattisesti. Ystävällistä ja vaivatonta.

Collectionissa esittäytyvät jälleen uudet pallomeret, joita on mukana toistatuhatta (!) kappaletta. Win Contest on nimensä mukainen eli pelikaveriksi asettautuu jokin kahdeksasta hahmosta vuoronperään ja tavoitteena on mahdollisimman monen kisan voittaminen yhteen pötköön. Erätauoilla saadaan kummastella versioita muun muassa mah jongista.

Sikäli kuna luovuus kutittelee pääkoppaa voi kutinaa lievittää Edit-osion avulla. Siitä vaan omien kenttien suunnitteluun! Nyt voit halutessasi muistaa kavereitasi omintakeisella synttärilahjalla, sillä tuotokset voi tallentaa muistipalikalle ja lahjoittaa sukkien sijasta iltojen lämmikkeeksi.

Viittä vaille täydellinen

Vihoviimeisen virheettömäksi ei Bust-A-Movea kehtaa sentään väittää. Kuvallinen anti on kenties joillekin liian karamellimaisen söpöä ja nykyään niin suosittua kolmiulotteisuutta ei löydä etsimälläkään. Grafiikka on karkeaa ja selvän sarjakuvamaista. Hilpeä karusellimusiikki säestää pallottelua muttei tarjoa sen suurempaa nautintoa korville. Pelattavuuteen kaikki kuitenkin joko kaatuu tai nousee, ja Bust-A-Move 3 DX kuuluu nousijoihin. Niin ikään imu takaisin pelin tykö on väkevä.

Yksin aina kaunihimpi

Bust-A-Move 3 DX kerää maailman lehdissä suurimmat kehut hehkeällä kaksinpelillään. Mieli ei tee suorastaan väittää vastaankaan. Se ken nauttii jakamisesta, jalosta kilvasta ja häviön ja voiton humalasta, ei voi parempaa vaatia viihtyäkseen. Mutta miksi pitäisi tämäkin karkki kaverin kanssa jakaa? Yksinpeli vie vastustamattomasti mukanaan pallojen valtakuntaan eikä siellä tunneta ikävää kenenkään tai minkään luo. Kaverit ostakoot omat kopionsa tästä klassikosta ja jättäkööt minut ja tykkini rauhaan.

90