Bust-A-Move IV (PSone) – No mutta kuka se siinä?

Kuinka monta kertaa söpöpelin jatko-osaan voi julkaista jatko-osan? Onneksi asiaa ei tarvitse pohtia filosofisesta, vaan vastauksen keksii nopsaan käymällä pallojen kimppuun Taiton Bust-A-Movessa.

Bust-A-Move on kaukaista sukua C64/Amigan supersuosikille Bubble Bobblelle. Pienet lohikäärmeet ovat jo aika päiviä sitten luovuttaneet tyttöystävien pelastelun muille käärmeksille ja keskittyneet poksauttelemaan värikkäitä palloja pois päiviltä. Tässä versiossa tosin vain Bub on läsnä hahmovaihtoehtona.

Eli kysehän on siitä, että kuvaruudun täyttää kerta toisensa jälkeen kasa erivärisiä palloja erilaisissa muodostelmissa. Pelaaja ampuu pikku tykillään uusia palloja kohti pallorykelmää. Kun kolme tai useampi pallo kohtaavat, ne häviävät. Tavoitteena on tyhjentää kenttä pallukoista ja siirtyä sitten seuraavaan kenttään, jossa odottaa tietysti uusi pallokasauma. Tätä perusteemaa Taito pyörittelee nyt jo neljännen kerran.

Bust-A-Move IV tarjoaa kaksinpelivaihtoehdon joko konevastustajan tai live-vastustajan kanssa. Uutuutena esittäytyy erikoinen pallojen ketjureaktiohävikki, jolla saa hyvällä tuurilla oman kenttäpuoliskon liki tyhjilleen. Ikävä kyllä tästä saa nauttia vain kaksinpelissä.

Ypöyksinäisiä hemmotellaan useammillakin versioilla. Puzzle-valikon takaa paljastuu kaksi vaihtoehtoa. Arcade vie pelaajan edellisistäkin osista tuttuun aakkospuustoon, jossa yhden kirjaimen taakse kätkeytyy viisi selvitettävää kenttää. Etenemisreittejä ja uusia kenttiä on niin runsaasti, ettei niitä kolua läpi ihan heti. Story-vaihtoehdon alussa nähdään pieni tarina tuhon partaalla olevasta maailmasta, jonka pelastaa hajalleen heiteltyjen korttien keräily.

Challenge tarjoaa yhdestä viiteen osiota, jotka täytyy selvittää mahdollisimman sujuvasti. Kunkin kentän jälkeen pelaaja saa taidoistaan arvosanan ja lopussa ruutuun tupsahtaa sertifikaatti osaamisesta. Parhaaseen A-luokkaan ei kaikissa osioissa kannata kuvitellakaan heti pääsevänsä.

Uutuutena on mukana myös Edit, jossa voi kukin halunsa mukaan muokkailla uusia kenttiä itsensä iloksi. Rakentelu on helppoa ja yksinkertaista, mutta aikamoisia räpellyksiä ensiyritelmät kyllä ovat. Kentät voi tietysti halutessaan tallentaa.

Vanhaa ja vähän uuttakin

Bubiin kyllästyneet voivat valita yhdeksästä muusta satuhahmosta mieleisensä. Tamtam-toteemin pitkänhuiskea ilmestys on ajoittain hitusen kiusallinen. Hongankolistaja kurottelee voitonhuumassaan aina välillä päälakensa jopa alimpien pallojen eteen, mikä aiheuttaa hetkittäin tähtäysongelmia.

Sydänkäpysen tittelin saa tällä kertaa pieni lepakko, joka kähyilee terävien kulmahampaittensa kanssa ylen söpöisesti ja räähkäisee oikein upean osuman jälkeen mieltälämmittävän "mämmämää" kannustushuutonsa.

Peli tarjoaa armollisesti loppumattomat jatkoyritykset, mutta piste-ennätyksiä jahtaavat luonnollisesti pelaavat tarkasti tästä huolimatta. Yletön vaikeus ei ole edelleenkään Bust-A-Moven idea, vaan nautiskelu ja sopiva vastus.

Vaikeutasoja on pelivaihtoehdosta riippuen 3_5. Mokailun jälkeen saa helpotukseksi tykinpiipusta lähtevän katkoviivan, joka osoittaa ammuttavan pallon lentolinjan. Apu säilyy vain yhden kentän verran. Myöskään loputonta sihtailua ei sallita, vaan noin 10 sekunnin jälkeen alkaa lähtölaskenta viiteen. Sen lopussa pallo singahtaa kuin tykinsuusta, vaikkei pelaaja saanut vielä jyvää kohdalleen.

Uutuutena nelososa esittää saman köyden eri päissä roikuskelevat pallokasat. Kun ammut kasaan lisää palloja tai tuhoat niitä, tasapaino järkkyy ja pallokertymät nousevat ja laskevat vaa'anomaisesti kauhun tasapainon mukaan. Jos kasa laskeutuu pelaajan virhearvion takia lattiatason alle, kenttä on siltä erää game over.

Tuttua ja helppoa

Kuvallisesti Bust-A-Move on tavanomainen. Pallomeri ei ole sen upeampi tai rumempi kuin ennenkään, ja sarjakuvamaisesti piirretyt hahmot ovat tutunoloisia. Storyn kuvallinen anti ei sekään ole kaksista. Musiikki on täydellisen hyvin sopivaa, vaihtuvaa ja hilpeää. Hellyttävistä mämmämää-äänähdyksistä ei kertakaikkiaan saa kyllikseen! Siinäpä kannustinta kerrakseen, jos into peliin muutoin alkaa lasahtaa.

Kontrollit oppii oitis ja tähtäily on helppoa ristiohjaimella. Hienosäätöä haluavat saavat sitä ohjaimen takanappuloilla. Tätä kannattaakin käyttää aivan erityisen tarkkaa kulmaa metsästettäessä. Dual Shock -ohjain tärisyttää pelaavaa käpälää aina kun köyden varassa oleva pallorypäs nytkähtää, ja kentän läpipeluun epäonnistumisen hetkillä.

Riippuu ihmisestä ja asenteesta mitä mieltä on tästä pelistä. Uusista ideoista huolimatta peli on paljolti edeltäjiensä kaltainen. Tästä syystä satunnaisen palloilijan ei kannattane hankkia Bust-A-Move IV:sta, jos omistaa jo jonkin aiemmista versioista. Pallofani taas ilahtuu uusista kujeista ja vanhasta pelaamisen ilosta. Bust-A-Move on vanha rakas tuttava, joka tulee aina säännöllisin väliajoin käymään ja tuo uusia terveisiä mukanaan.

89