Buzz! Visailun maailma (PS3) – Visa vinkumaan

Kun kyllästyy kuuntelemaan Singstar-hoilausta, perheen voi yrittää vaimentaa Visailun maailma -tietokilpailupelissä.

Sonylla huomattiin, että enemmistön silmin perinteinen peliohjain on liian vaikea. Firma alkoi keksiä ohjainta uudelleen, ja lopputuloksena syntyi summerinappi. Uudelle ohjaimelle kehitettiin Buzz-sarja, jonka pelit vaihtelevat tietokilpailusta reaktiotesteihin.

Buzz! Visailun maailma -tietokilpailupeli matkii television tietokilpailuohjelmia aina yli-innokkaan ärsyttävää juontajaa myöten. Ideana on varata vastausvuoro mahdollisimman vikkelästi ja vastata oikein yleismaailmallisiin kysymyksiin. Mainio suomennos osaa jopa puhutella pelaajia nimeltä, mutta kovin erikoisia nimiväännöksiä juontaja ei valitettavasti tunnista. Oma nimi listasta löytyi, mutta talouden kaulinvastaava joutui tyytymään geneeriseen Tipu-titteliin.

Grillikansan herkku

Aloittelijatason kysymykset Napoleonin valkoisen hevosen väristä vaihtuvat kisan edetessä sotahistoriaan ja muotihepreaan. Peli huomioi erinomaisesti monenlaiset tietäjät eikä yksikään matsi ole samanlainen. Levylle on tungettu kiitettävästi sisältöä, joten samaa kysymystä näkee erittäin harvoin. Kysymykset saavat erityiskiitoksen tuoreudestaan, sillä ajankohtaisuus on tiukasti tätä päivää. Olin suorastaan yllättynyt, kun juontaja kysäisi Heath Ledgerin saaman Oscar-pystin perään.

Televisiomainen visailulähetys koostuu samoista pelimuodoista kuin Buzz-sarjan edeltäjät, yleensä nopeimmin oikein vastannut voittaa, mutta mukaan on eksynyt myös muutama uutuus. Esimerkiksi uudessa lämpömittaritehtävässä voittaja on se, joka vastaa ensin oikein kuuteen kysymykseen. Tämä on suora hiilikopio vanhasta tutusta pisteiden keräyksestä.

Ulkoasu on Buzzin tapauksessa pelkkä pahvilautanen ja se on pysynyt sarjan elinkaaren aikana lähes muuttumattomana. Pelin lihapiirakkana toimivat ajankohtaiset visailukysymykset, jonka pinnalle personointi muodostaa mukavan sinappiturauksen. Lihis on erittäin tuhti kaloripommi, sillä Visailun maailma on markkinoiden laajin interaktiivinen tietovisa. Mukaan on ujutettu myös santsausoptio, sillä lisävisailunälkään löytyy lääkkeet Playstationin verkkokaupasta ladattavien kysymyspakettien muodossa.

Toimivaan visailumekaniikkaan on erittäin hankala tehdä muutoksia, mutta pelkät päivitetyt kysymykset eivät riitä loputtomiin. Uusi vaateparsi ja erikoinen lippalakki ovat kiva lisä, mutta kaiken krumeluurin alta paljastuu silti se sama vanha Buzz. Uudistetut pelimuodot ovat periaatteessa pelkkä kuriositeetti ja personointi vain mukava lisä kokonaisuuteen. Viihtymiseen visailu on omiaan ja sekä ajankohtaisen että monipuolisen sisällön ansiosta peli on erinomaisen hauskaa viihdettä lauantai-iltoihin Karpo-uusintojen seuraksi.

Ellei illanistujaisiin ole eksynyt laulu- tai musisointitaitoisia osallistujia, Buzz on hyvä vaihtoehto jään murtamiseen. Tosin pelkällä Big Brother -oppimäärällä tarjolla ei ole kuin jumbosijoja. Vinkki: Japani on saari, vaikka se onkin osa Aasiaa.

50