California Dreaming

Tuomas Honkala on nähnyt E3-messut jos toisetkin.

* * * * * *

E3-messuilla kaikilla oli niin mukavaa, oi jospa oisit saanut olla mukanaaaaa.

Los Angelesin E3-pelimessut ovat maailman ylivoimaisesti suurin pelitapahtuma. Liki 50 000 peliammattilaista pakkaantuneena massiiviseen Los Angeles Convention Centeriin on sirkus, jota ei usko, ennen kuin sen omin silmin näkee. Näytillä ovat kaikki tulevan joulun kuumimmat pelit ja vähän päälle. Pelifirmojen on pakko onnistua E3:ssa, sillä huono show voi myrkyttää myyntikanavat ja julkisuuskuvan koko vuodeksi eteenpäin.

Vuoden 2011 messut olivat hyvät, ei, erinomaiset. En muista, koska olisin viimeksi nähnyt yhtä monta veret seisauttavaa peliuutuutta kolmen liian lyhyen päivän aikana. Harmi, että messujen ajankohta tarkoitti, ettemme ehtineet ujuttaa kunnollista messupakettia enää tähän numeroon.

Onneksi olin palstavuorossa, joten sain hyvän tilaisuuden kirjoittaa messuista spekulatiivista fiktiota. Jos Star Trek ennakoi simpukkapuhelimet, niin kyllä minäkin yhdet E3-messut.

Konsolit vastakkain

E3-messuja pohjustetaan perinteisesti kolmen suuren konsolivalmistajan lehdistötilaisuuksilla. Ne pidetään tiukassa aikataulussa peräjälkeen, valmistajien pyrkiessä parhaansa mukaan nokittelemaan toinen toisiaan.

Sarjan aloittaneessa Xboxin lehdistötilaisuudessa isot pomot vakuuttelivat kilvan Microsoftin ja hardcore-pelaajien lujaa sidettä. Hardcore-henkisyyttä todisteltiin muun muassa CliffyB:llä ja Gears of War 3:lla. Tiedän ainakin mitä itse aion pelata ensi syksynä!

Komeista puitteistaan huolimatta Sonyn pressissä ei voitu välttyä pakolliselta tuhkan sirottelulta. PlayStation Networkin piiiiitkä käyttökatko ja asiakkaiden henkilötietojen vuotaminen oli anteeksiantamaton töppi, josta syvään kumartanut Kaz Hirai oli vilpittömästi pahoillaan. Hän luonnollisesti vakuutti, että tietoturvaan panostava Sony ei enää koskaan anna saman tapahtua uudelleen. Tilaisuuden päättänyt vaikuttava pelipotpuri (The Last Guardian – jee!) sentään vähän piristi tunnelmaa.

Eniten minua jäi vaivaamaan, että mitä hemmettiä Sonyn heebot oikein ajattelivat uutta käsikonsolia nimetessään? Hitto soikoon!

Entäs sitten Nintendo? Eihän messuilla paljon muusta puhuttukaan kuin Wiin seuraajasta ja fanien rakastamien pelien Marion, Zeldan ja Metroidin paluusta. Uuden Nipa-koneen tehot olivat sitten sitä luokkaa, että ensi vuonna PS3:n ja Xbox 360:n leirissä hymy hyytyy! Ei ihme, että Shigeru Miyamoto ja Satoru Iwata paistattelivat lavalla kuin Tatooinen auringot. Vain yksi asia jäi vaivaamaan – mitä hemmettiä he oikein ajattelivat konsolia nimetessään?

Jos PC:llä olisi ollut oma lehdistötilaisuus, siellä olisi varmaan kerrottu, että PC:llä pelataan enemmän kuin koskaan. Steamin kaltaisiin lataamoihin siirtynyt pelimyynti ei vain enää näy perinteisissä kivijalkakaupoissa.

Jättiläinen numero yksi

Sivun mittaisen palstan puitteissa on mahdotonta käsitellä tyhjentävästi E3:n kokoluokkaa olevien messujen pelitarjontaa, mutta yritän parhaani.

Aloitetaan suurimmasta eli Electronic Artsista. Messujen luultavasti suurimmalla osastolla riitti pelejä joka makuun. R.A. Salvatoren käsikirjoittama Kingdoms of Amalur: Reckoning oli EA-uutuuksista kenties mielenkiintoisin. Upottavan syvällinen maailma ja ilahduttavan toimintapelimäinen taistelusysteemi lupaavat huikeaa roolipelielämystä, joka voi hyvinkin päihittää Elder Scrolsit niiden omalla pelikentällä.

EA-osaston varsinainen vetonaula oli tietenkin uskomattoman hienon näköinen Battlefield 3. Pienessä demoteatterissa esitettiin jatkuvalla kierrolla 15-minuuttista demoa, johon oli jokaisena messupäivänä aamusta iltaan vähintään tunnin mittainen jono. Pelijournot päästettiin tietenkin jonon ohi, mikä taisi herättää puomin takana seisseissä amerikkalaisissa puotipuksuissa pahaa verta.

Mass Effect 3 loksautti leuat ja veti jalat alta. Kolmosessa grafiikka on kolme kertaa hienompaa, toiminta on kolme kertaa tiukempaa ja Shepard kolme kertaa äijempi kuin koskaan ennen. Hemmetti, että olen innoissani! Star Wars: The Old Republic herätti muuten samanlaisia fiiliksiä mörppimiehissä.

Ai niin, olihan EA:lla urheilupelejäkin. Koska E3-messut ovat ensisijaisesti amerikkalainen tapahtuma, EA Sportsin painopisteet eivät vastaa täysin suomalaista pelimakua. Suomalaisille rakas Änäri oli taas kerran sysätty pieneen nurkkaan Maddenin ja FIFAn kaltaisten jättiläisten tieltä. Onnistuin silti jututtamaan NHL 12:n tuottajaa. Hän esitteli pelin uutta lapakontrollia, jolla voi ilmaveivata vaikka veskalta kypärän päästä. Cool!

Jättiläinen numero kaksi

EA:n pahimman kilpakumppanin Activisionin osastoa hallitsivat massiiviset Modern Warfare 3 -taulut ja valkokangas, joka tykitti pelin kohokohtia tärykalvoja repivällä äänenvoimakkuudella. Activisionin Modern Warfare ja EA:n Battlefield julkaistaan marraskuussa käytännössä päällekkäin. Siinä meillä on kaksi täsmälleen samantyylistä räiskintäpeliä kilpailemassa täsmälleen samasta kohdeyleisöstä. Kahden koljatin kohtaaminen hakee pelien historiassa vertaistaan.

Molemmat pelit nähtyäni voin vain arvailla lopputulosta. Kylmän kriittisesti arvioiden Battlefield 3 on kaksikosta todennäköisesti parempi peli, mutta ei pidä aliarvioida Modern Warfaren kaltaista superbrändiä ja sen Call of Duty -kaavaan hakatun moninpelin kiistatonta vetovoimaa. Sekin on selvä, että maailmassa on kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka haluavat pelata cliffhangerista toiseen edenneen Modern Warfare -saagan päätökseen.

EA:lla ja Activisionilla on hirmuiset panokset kiinni tässä kamppailussa. Alan tulevaisuuden kannalta olisi kai parasta, että kuluttajat ostaisivat kiltisti molemmat pelit.

Messuilla nähtiin, ettei Activision ole asettanut sentään kaikkia munia samaan koriin. Blizzardin parhaillaan viimeistelemä Diablo III on vähintään yhtä takuuvarma myyntimenestys kuin Modern Warfare 3. Se on tietysti epävarmaa, pystyykö Blizzardin jengi venymään niin paljon, että peli todella saadaan tänä vuonna valmiiksi. Jouluksi uumoiltu julkaisu voi venyä kevättalven puolelle.

E3-messujen yllättävimmän jatko-osan titteli on myönnettävä Prototype 2:lle. Ensimmäinen Prototype ei ollut täysi floppi, muttei myöskään kaukana siitä. Voidaan siis pitää pienenä ihmeenä, että niin tiukan finanssikurin firmassa kuin Activisionilla Prototype 2:lle ylipäätään näytettiin vihreää valoa. Prototype 2:sta paistoikin sitten niin kova yritys, että tekijät ovat selvästi tietoisia, ettei heille suotaisi enää kolmatta mahdollisuutta!

Kova kuin Rockstar

E3-messujen kauneus piilee siinä, että käytännössä jokaiselta osastolta löytää vähintään yhden hyvän pelin ja yhden yllätyksen, josta ei ole koskaan kuullutkaan. 2K Gamesin osastolla päätin, että toisinaan ne voivat olla myös yksi sama peli.

Alkuperäinen The Darkness lensi minulta vähän tutkan alitse, mutta nähtyäni sen jatko-osan messuilla olin välittömästi myyty. Pelin maalaileman karun mafiatodellisuuden ja päähenkilön demonisten taikavoimien yhdistelmä on niin mehukas, että The Darkness 2:sta ei voi ennustaa mitään muuta kuin täyttä timanttia. Peli on muuten aivan hätkähdyttävän väkivaltainen. Saas nähdä, monessako maassa se vielä sensuroidaan.

Rockstar Games loisti messuilla poissaolollaan. Suuren yleisön näkökulmasta Rockstarin Grand Theft Auto V jäi pimentoon, mutta epävirallisesti peliä näytettiin suljettujen ovien takana. Olin yksi niistä harvoista onnekkaista, jotka näkivät pelin. Voin vain sanoa, että vau. Ei, vielä parempaa, SEKSIVAU!

Hienointa E3-messuissa on ennalta-arvattavuus. Siksi pystyin kirjoittamaan tämän kaksi viikkoa ennen messujen alkua, etkä varmasti arvannut sitä mistään? Ethän?

Lisää aiheesta

 • Tuomas: Matka sinne ja takaisin

  Amerikassa kaikki on tunnetusti suurta, niin myös lentokenttädraama.
  Toimitukseemme iski melkein viikon kestänyt sähköpostikatkos juuri ennen kuin olin lähdössä Game Developers Conferenceen San Franciscoon. Kaltaiselleni sähköpostineurootikolle tilanne olisi ollut jo ihan riittävän…
 • Tuomas: P2P

  Tietokonepelaamisen ylivertaisuudesta vakuuttunut pc-herrarotu tunnetaan dogmaattisuudestaan. Asiat ovat joko tai ja konsoleilla yleensä huonommin. Eräs opinkappale koskee verkkopelaamista ja dedikoituja servereitä. Dedikoidulla serverillä tarkoitetaan konetta, joka on omistettu verkkopelin…
 • X:ynä

  X Rebirth on kipeä muistutus pelien ennakkotilaamisen vaaroista.