Call of Duty 3

Call of Duty 3 - Kunnia ei ole katoavaista

www.callofduty.com

PS3, Xbox 360, Wii

Vaikka tekijät vaihtuivat, Call of Duty 3 ei säästele paukkujaan.

Toinen maailmansota oli kansakuntia repivä helvetti, jonka liekeissä miljoonat ihmiset menettivät kotinsa, terveytensä tai pahimmissa tapauksessa henkensä. Kaikesta huolimatta aikalaisten kurimusta kesti vain kuusi vuotta. Toisin on nyt, sillä Call of Duty ja kumppanit pitävät huolen, ettei toinen maailmansota pääty nykypelaajilta milloinkaan.

Call of Duty -pelit eroavat monista kilpailijoistaan siinä, että ne kuvaavat maailmanpaloa laajemmin kuin pelkästään amerikkalaisten näkökulmasta. Kahdessa ensimmäisessä osassa sotaa käytiin jenkkien ohella Britannian ja Neuvostoliiton riveissä. Call of Duty 3:ssa Puna-armeija on korvattu kanadalaisilla ja puolalaisilla ja tapahtumat keskitetty kokonaan vuoden 1944 kesän taisteluun Normandiasta.

Kuuluisaan maihinnousuun keskittymisen sijaan Call of Duty 3:ssa Ranska vapautetaan aina Pariisia myöten. Mukana on myös yksi sodan dramaattisimmista hetkistä, kun liittoutuneet motittivat ja tuhosivat Falaisessa saksalaisten 7. armeijakunnan ja 5. panssariarmeijan.

Uudet miehet kehiin

Tähän asti Call of Duty on edennyt kahtena rinnakkaisena pelisarjana, joista laadukkaampi on ilmestynyt PC:lle ja Xbox 360:lle ja heikompi vanhan sukupolven konsoleille. Kalifornialainen Infinity Ward on vienyt kunnian ensiksi mainituista. Call of Duty 3 muuttaa kuvion, sillä sen kehitysvastuu on siirretty kokonaisuudessaan Activisionin Treyarch-osastolle.

Treyarch on pelialan väsymätön työmyyrä, joka tuottaa tiukkojen aikataulujen puitteissa tasalaatuista peruskauraa, kuten ihan kelvollisia Spider-Man-leffapelejä. Tasaisuudellaan Treyarch on ansainnut aseman Activisionin luottotiiminä. Vaikka olisi liioittelua puhua näytön paikasta, todellisen nappisuorituksen puuttuminen asettaa treyarchilaisille kovat suorituspaineet. Vertailu huomattavaan arvostelu- ja myyntimenestykseen yltäneeseen Infinity Wardin Call of Duty 2:een on vääjäämätöntä ja epäilemättä raakaa.

Vaihtuneesta miehistöstä huolimatta Activision teki Call of Duty 3:n huippusalaisesta ennakkonäytöksestä niin suuren numeron, että innostus oli tarttua minuunkin: ehkä olisi sittenkin jotain uutta ja ihmeellistä!

Raunioiden pääkaupunki

Sain nähdä katkelman Saint-Lôn taistelusta. Pieni maalaiskylä tuhoutui sodassa niin täydellisesti, että se sai kutsumanimen Capitale des ruines, raunioiden pääkaupunki.

Jotain tuosta tuhosta on vangittu peliinkin, sillä niin hätkähdyttävästi Saint-Lôn kirkontorni räjähtää silmien edessä kappaleiksi. Ilma on räjähdyksen jäljiltä sakeana mustasta savusta ja ympäriinsä lentävästä kiviaineksesta. Räjähdys- ja savuefektit olivat ensiluokkaista katseltavaa jo Call of Duty 2:ssa, mutta Call of Duty 3 vie tehostetykityksen vielä astetta vaikuttavampiin sfääreihin.

Vaikka tornin tuhoutuminen oli selvästi käsikirjoitettu peliin, ympäristöä tuhoutuu myös varsinaisten pelitapahtumien seurauksena. Trearchilaiset lupaavat, että heikommat suojat, kuten puiset aidat, laatikot ja tynnyrit, hajoavat ennen pitkää tulituksesta. Lauta-aitaa Saint-Lôssa ainakin kaatui ja pystyipä satunnaisen katukyltinkin ampumaan alas. Suojaisan tuliaseman löytäminen on kuulemma vaikeaa, sillä viholliset osaavat koukata ja kenttärakenne ei ole enää yhtä rännimäinen. Jälkimmäistä väitettä en tosin omin silmin voinut todentaa, sillä demoa johtaneen pääsuunnittelija Jeremy Luytiesin reitti näytti vievän vain ja ainoastaan eteenpäin.

Muita demosta mieleen jääneitä hetkiä olivat sotilaat auttamassa toisiaan korkean muurin yli ja sankarin tiukka käsikähmä saksalaissotilaan kanssa. Käsikähmässä kivääri riistetään sakemannin käsistä liipaisinnappeja oikea-aikaisesti survomalla. Y-napilla eli napakalla kiväärinperän huitaisulla krautti lähetetään lopullisesti unten maille.

Kolmas kerta toden sanoo?

Yksityiskohtaisesta grafiikasta ja parista uudesta tempusta huolimatta Saint-Lô näytti ja tuntui samalta vanhalta Call of Dutylta. Vaikka ympärillä rynnäköisi komppaniallinen omia miehiä, taistelu ei etene, ennen kuin pelaaja tekee omat ratkaisunsa. Suoraan sanottuna olin vähän pettynyt, sillä tästä uhkaa tulla jo kolmas samaa kaavaa noudattava Call of Duty – tai viides, jos konsoliosat lasketaan mukaan.

Taisteluiden keskittyminen asutuskeskusten ympärille oli päällimmäisin huolenaiheeni, mutta Jeremy Luyties vakuutteli, että luvassa on myös muunkin tyyppisiä ympäristöjä, kuten metsiä ja joentörmätaisteluita. Luyties ei esitellyt moninpeliä sen kummemmin, mutta kertoi, että se suunnitellaan 24 pelaajalle. Moninpelissä taistellaan ajoneuvojen ja varusteiltaan ja kyvyiltään poikkeavien hahmoluokkien voimin, mikä kuulostaa lupaavalta.

Xbox 360- ja PlayStation 3 -versiot lienevät keskenään melko identtisiä (minulle näytettiin boksiversiota), sen sijaan Wiillä peli on oletettavasti hyvinkin erilainen. Vaikka Call of Duty 3 ilmestyy vain konsoleille, PC-miesten ei kannata huolestua, ennen kuin Infinity Ward paljastaa seuraavan pelinsä. Huhun mukaan Infinity Wardin uutuudessa ollaan yhä sodassa, vaan ei enää toisessa maailmansodassa.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…