Capcom Puzzle World (PSP)

www.capcom.com/psp/v2/cpw_gamepage.html

Mihin tarvitaan uusia pelejä, kun pussillinen vanhoja toimii loistavasti? Capcom Puzzle World ei ole tuore peli, vaan toimintapainotteisten pulmaklassikoiden kokoelma. Pakettiin kuuluu Super Puzzle Fighter II Turbo, Buster Bros., Super Buster Bros., Buster Buddies ja Block Block.

Kokoelman kuningas on Tetris- ja Columns-koulukunnan mainio Super Puzzle Fighter II Turbo -palikkapeli. Pulmataistelijassa söpönnetyt Capcomin mätkintälegendat yrittävät kepittää toisensa addiktiivisissa pulmanujakoissa. Super Puzzle Fighter II Turbon erilaiset pelimuodot muuttavat palikkarumban luonteen kokonaan. X-, Y- ja Z-pelitilat ovat eri pelejä, jotka käyttävät samaa grafiikkaa.

Äksässä ja yyssä palaset putoavat perinteisesti ylhäältä alas. X- ja Z-tilassa tuhotaan värien muodostamia palikkakokonaisuuksia harvakseltaan ilmestyvillä oikean värisillä aktivointipaloilla. Pulmataistelijan Y-moodi muistuttaa melkoisesti Segan Columnsia: kolmen tai useamman värin muodostamat rivit katoavat ruudulta yksinään tai ketjuina.

Z-pelissä alhaalta pursuaa tavaraa rivi kerrallaan ylöspäin ja paloja liikutellaan tähtäinneliötä pyörittelemällä. Z vaatii suunnitelmallisuutta, sillä kookkaat suorakaiteet muuttuvat kiinteiksi jalokiviksi, jotka eivät enää liiku. Yksi sääntö pätee kaikkiin pelimuotoihin: mitä isompia kokonaisuuksia ruudulta katoaa, sitä enemmän haittapaloja ruudun toisella reunalla äheltävän vastustajan niskaan sataa.

Buster Bros. -sarjan pelien kantava idea on joka osassa sama: areenalla pomppii vaihtelevan kokoisia ilmapalloja. Ruudun alalaidassa taapertava ukkeli ampuu ylöspäin syöksyviä ketjuja, jotka katoavat kattoon osumisen jälkeen. Jos pallo hipaisee ketjua, se jakautuu kahdeksi pikkupalloksi. Miniboltsit posahtavat lopulta kokonaan pois. Palloja pursuaa ruudulle jatkuvasti enemmän, joten touhu muuttuu nopeasti hektiseksi koheltamiseksi. Vauhdikas Buster Bros. on edelleen yhtä viihdyttävää paukuttelua kuin männävuosina.

Perää pitää Break Out -klooni Block Block, jossa rikotaan muureja ja tiilirakennelmia mailasta kimpoavalla pallolla. Block Blockin alkuperäinen kolikkopeliversio käytti korkeaa ruutua. Se ei haittaa, sillä kattavilla näyttösäädöillä ruutu kääntyy sutjakasti leveyssuuntaan. Yksinkertaisten kontrollien ansiosta pallon pomputtelu sujuu mukavasti pystyyn käännetyllä PSP:llä. Tai sujuisi, jos mailaa ohjattaisiin paddlella tai hiirellä. Suuntaohjaimella ja analogitatilla sompailu on liian kiikkerää.

Capcom Puzzle Worldin pelit ovat teknisesti moitteettomia kolikkopelikäännöksiä. Capcomin Pulmamaailman arvo riippuu pitkälti siitä, miten tuttuja kokoelman klassikot ovat entuudestaan.

88