Civilization II

Oman valtakunnan hallitseminen on vaativaa puuhaa. Ei riitä, että kansalaiset ovat hyvillä mielin. Rahaa tarvitaan lisää, ja se onnistuu antamalla kaupungin nimeksi §CasH. Muista pitää R1-näppäin pohjassa kirjoittaessasi kaupungin nimen viimeistä H-kirjainta. Valtakunnassa kaikki hyvin.

Pelin alussa yritä laajentua mahdollisimman suureksi (Jos pelaat Warlordina vuonna 1, asukkaita pitäisi olla vähintään 2,5 miljoonaa). Tieteessä on tietenkin päästävä muiden kilpailevien kansakuntien edelle rakentamalla kirjastoja, yliopistoja ja myös temppeleitä, jotta tieteeseen panostaminen olisi helpompaa. Rakenna mahdollisimman aikaisessa vaiheessa Michelangelon kappeli, pyramidit, Adam & Smithin Trading Company sekä Leonardon työpaja. Myös Great Libraryyn sijoittaminen on järkevää varsinkin, jos pelissä on mukana paljon muita kilpailijoita. Hallitusmuodoista kannattaa käyttää tasavaltaa (Republic) ja oman kansakunnan on saatava ensimmäisenä naisten äänioikeus, Darwinin retket ja avaruusohjelma.

Nakuttele sitten vapauden patsas, ja vaihda hallitusmuodoksi fundamentalismi. Nyt on aika kyhätä uskottavat sotilasvoimat. Kaupunkien puolustukseen pitää käyttää riittävästi varantoja heti pelin alkuhetkistä lähtien. Turvalliset sisäkaupungit voi jättää yhdenkin yksikön puolustettavaksi, mutta satamakaupungit ja rajamailla sijaitsevat uudet kaupungit on syytä suojata useammalla yksiköllä. Muurit nostavat kaupungin osakkeita piiritystilanteessa, joten rakennettavaa riittää. Isompien kaupunkien seuraksi voidaan vielä rakentaa tukikyliä, joiden väestönkasvua rajoitetaan esimerkiksi siten, että viemäri- ja vesijärjestelmät jätetään rakentamatta. Näin pienempi kaupunki voi huoletta tuottaa ruokaa ja tarvittaessa pieniä määriä aseita suurempiin asutuskeskuksiin, jotka poikkeuksetta pelin loppupuolella kärsivät nälänhädästä.

Rajanaapureiden kanssa oleillaan sulassa sovussa, kunnes massiivisen hyökkäyksen onnistumismahdollisuudet ovat kyllin suuret. Vain amatöörit tekevät pieniä taktisia liikkeitä, sillä sota on järkevintä hoitaa pois alta mahdollisimman nopeasti. Sota syö tunnetusti aivan liikaa resursseja, jotta kansakunta voisi sodan aikana kehittyä riittävän tehokkaasti. Lyö vihollisesi kerralla kartoilta, äläkä haasta riitaa turhaan. Joskus on järkevää maksaa muutama lantti välttääkseen taistelun. Etenkin sodassa kaikki keinot ovat sallittuja.

Kaikki vähänkin kokeneemmat Civ-konkarit tietävät, että tekoälyä voi huijata varsin helposti, jos tietää tarkalleen mitä tekee. Oikeaoppinen joukkojen sijoittelu taktisille läpikulkureiteille ja juuri naapurin rajojen tuntumaan on usein sallittua ilman, että sodanjulistus voitaisiin tehdä. Tulevissa Ensiapuasemissa käsitellään varmasti lisää tämän strategiapelin hienouksia.

Lisää aiheesta