Colin McRae Rally 2005 Plus (PSP) (nettiarvostelu)

Totinen rallisimulaattori käsikonsolilla? Kaikkea sitä näkee kun vanhaksi elää. Ulosajoistaan kuuluisaa skottia lukuun ottamatta keksittyjä kuskeja pursuileva Colin McRae Rally 2005 Plus kuvaa sorasirkusta tiukan realistisella otteella.

Tai ainakin niin realistisella kuin suuntaohjaimella ja pienellä analogitatilla on mahdollista. WRC-rassien ja B-ryhmän hirmujen ohjaaminen on vuosien rattiveivauksen jälkeen tuskallisen kiikkerää puuhaa. Naputtelin mutkat läpi mieluiten suuntaohjaimella, sillä analogitatilla paahtaminen rapautuu helposti mutkitteluksi. Muinaiset Escortit, minit ja muut kauppakassit pysyvät luonnollisesti helpommin hanskassa. Vanhojen refleksien verryttyä tulosta syntyi - tosin vain suoralla baanalla.

Pitkien latausaikojen kiusaamat nätit radat ovat suurpiirteiseen ohjaustapaan nähden kiperiä kokonaisuuksia. Ojan ja pellon puolella meno tyssää kirpaisevan nopeasti kookkaisiin kivenmurikoihin, kantoihin ja syvään lumeen. Sekavat risteykset suhahtavat usein päin honkia brittikartturin horinoista ja nuolinäytöstä huolimatta. Yksi kunnon kämmi ja koko ralli on käytännössä siinä. Reset ja ännäs yritys kutsuu.

Huoltoalueen etappiennakot tavataan tarkkaan, sillä renkaat ja muut asetukset eivät vaihdu automaattisesti. Huollon jähmeimmällä ohjausasetuksella analogitatista tulee joten kuten ajokelpoinen, mutta säätö pitää tehdä joka kerta uudestaan.

Mestaruussarjan rallien välissä testataan uutta tekniikkaa piristävillä minipeleillä. Vaihdelaatikkoa ja moottoria kiusataan testipenkissä, muut minipelit ovat hypi runsaasti -tyyppisillä säännöillä rukattuja pikataipaleita. Jos vaikeat testisessiot menevät läpi, auton ominaisuudet paranevat.

Kilin kolinin pätevä ja kattava PSP-versio nosti esiin sekavia tuntemuksia. Kaikki toimii kuten pitääkin, mutta onko taskukone oikea alusta simulaattorimaiselle rallille? Minä ainakin rällään totiset kisani mieluiten ratin jatkeena pimeässä luolassa. Jos tarvitsen viihdettä bussimatkalle, kevyet ja helposti kontrolloitavat kokonaisuudet sopivat siihen puuhaan paremmin.

Neljä tähteä