www.ea.com/redalert3
Command & Conquer 3: Kane’s Wrathin ostaneille tarjoutui mahdollisuus päästä betatestaamaan uutta Red Alertia elokuun alussa.
Kolmososa esittelee uutena osapuolena Nousevan auringon maan eli Japanin imperiumin. Aikajatkumo on pantu ranttaliksi, joten kaksi vanhaa riitapukaria, jenkit ja neukut, ovat hätää kärsimässä.
Audiovisuaaliselta toteutukseltaan Red Alert 3 on todella kaunista katseltavaa ja kuunneltavaa. C&C3:n huomattavasti tummempaan maailmaan verrattuna pelin ulkoasu on mukavan piristävä. Grafiikka on sarjakuvamaista, ja se erottaa pelisarjan selkeästi huomattavasti realistisemmasta veljestään.
Räjähdykset ja muut efektit ovat huippuluokkaa, varsinkin vesi on todella upean näköistä. Äänipuolellakaan ei löydy moitittavaa. Fanien riemuksi pelisarjojen alkuperäinen säveltäjä Frank Klepacki on säveltänyt peliin muutamia kappaleita.
Kolmatta Red Alertia ei voi syyttää ryppyotsaisuudesta, sillä se vie kakkososasta tutun konseptin vielä pidemmälle. Jos neukkujen hyökkäyskarhut eivät vielä huvita, niin Nousevan auringon maan yksiköt sen viimeistään tekevät. Oh Mai, koulupukuun pukeutunut, ilmassa leijuva japsityttö telekineettisine voimineen ja suoraan Macrossista pöllityt mechat ovat kuin animefanien märistä unista.
Kärhämän osapuolet eivät ole samasta puusta veistettyjä, esimerkiksi rakennustyylit ovat ilahduttavan erilaisia. Liittoutuneiden rakennukset lätkäistään perinteiseen tyyliin valmiina paikalleen, mutta uudet rakennukset eivät laajenna rakennusalaa. Neukkujen rakennukset sijoitetaan ensin maahan, josta ne nousevat hitaasti laajentaen hieman tukikohdan rakennuspinta-alaa.
Nousevan auringon maalla ei ole keinotekoista rajoitetta rasitteenaan, sillä ajoneuvosta sijoitettavat rakennukset voi kuljettaa sijoitettaviksi minne haluaa. Rakentamista ei ole kahlittu kuivalle maalle, sillä ajoneuvo- ja jalkaväkitehdasta lukuun ottamatta kaiken voi rakentaa merelle. Varsinkin betan kartoissa tukikohdat usein venyvät reippaasti meren puolelle, jolloin pelkillä maajoukoilla ei pärjää.
Yksiköissä on paljon vanhoja tuttavuuksia, joista osa on kokenut isomman tai pienemmän muodonmuutoksen. Prisma- ja Mirage-tankit on yhdistetty ja neukkujen Tesla-tankki on nyt käytännössä Stinger-hyökkäysvene. Uutena juttuna laivastoa ei ole kahlittu vain merelle, sillä osa paateista osaa kehittää rantahietikolla telat (tai jalat) alleen. Mikään ei ole sen tylympää kuin selustassa maihin nouseva laivasto täyden tappelun ollessa käynnissä etuovella. Niin kuin Supreme Commanderit jo tietävätkin.
Resurssien keräyksessä on hylätty malmikenttämalli ja on siirrytty Generals-tyyppisiin hupeneviin kaivoksiin. Tämä pitää pelin mukavan liikkuvana taistelun käydessä kuumana ympäri karttaa ripoteltujen pisteiden herruudesta. Jatkuvalla syötöllä öljyä suoltavat jalostamot tuovat oman makunsa resurssikamppailuun. Meno ei taannu rasittavaksi kilpikonnapuolustamiseksi, vaan etenkin 1v1-matsit ovat usein suht lyhyitä ja intensiivisiä.
Betan alkamishetkellä peli oli selkeästi vielä vaiheessa. Puolentoista kuukauden aikana peliä on kuitenkin päivitetty aktiivisesti jopa yli 600 megan patcheilla. Jo alunperin yllättävän hyvää pelitasapainoa on hienosäädetty ja bugeja liiskattu. Matsit ovat hauskaa vääntöä eikä meininki mene turhaksi nysväämiseksi. Red Alert 3:n moninpelibetasta jäi hyvä maku.
Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 3.11.2008.