Conflict Desert Storm II (PS2, Xbox, GameCube) – Hiekkamyrskyn silmässä

Nimestä voisi päätellä pelin aiheena olevan ajankohtaisesti Irakin kiusaamisen toisen erän, mutta Conflict Desert Storm II:ssa mennään vanhemman Yrjö Puskan päähänpistojen tahdissa ensimmäisessä aavikkomyrskyssä.

Pelin mukaan sodan todellisia sankareita olivat kaukana linjojen takana tihutöitä tehneet erikoisjoukot, joita pelissä lähdetään komentamaan. Oikeasta länsiliittouman murskavoitosta ei jännittävän dynaamista sotapeliä olisi saanutkaan, paitsi jos irakilaisista olisi tehty ylivoimaista vihollista vastaan puolustautuvia sankareita. Sellaista ei taideta ihan heti länsimaissa nähdä.

Kaukana kavereista

Taistelussa ohjataan tehtävästä toiseen matkassa pysyvää neljän erikoismiehen ryhmää. Yksi mies on suoraan ohjauksessa ja loput tottelevat. Käskytys hoituu sutjakan suoraviivaisesti vetämällä oikea liipaisin pohjaan ja napista riippuen käskemällä puolustamaan paikkaa tai seuraamaan mukana. Oikein tiukassa paikassa näytetään toisella tatilla mihin edetä, toisella mikä rintamasuunta perillä otetaan.

Ryhmän neljä solttua keräävät pelin edetessä kokemusta ja prenikoita kukin omilla taidoillaan. Ryhmän pomo on vähän kaikkea osaava yleismies ja loput tulitukea antava konekiväärimies, järeällä Barret-kiväärillä tähtäilevä tarkk'ampuja ja hiljaisen etenemisen osaava räjähde-ekspertti. Jokaiselle on ainakin periaatteessa käyttöä.

Tehtävissä edetään yleensä yhtä kapoista reittiä pitkin, eikä tilaa kikkailulle juuri ole. Aavasta aavikosta ei ole tietoakaan, vaan useimmissa tehtävissä taistellaan ahtaissa kaupungeissa ja tukikohdissa.

Putkijuoksu ei ole pelkästään pahasta, sillä peli osaa yllättää. Juuri kun on tympiintymässä, silmille lävähtää jotain odottamatonta. Yhtäkkiä delta-poikien saattokeikka muuttuu epätoivoiseksi puolustustaisteluksi. Miehet roikkuvat henkirievuistaan kivitalossa odottaen apujoukkoja samalla kun koko ympäröivä tori vilisee vihollisia, tankit moukaroivat taloa ja kopterit pörräävät yläpuolella. Ajoittain tunnelma on yhtä tylyn epätoivoinen kuin Black Hawk Down -leffassa parhaimmillaan.

Niuhottajien kauhistus

Vapauden ja tunnelman, realismin ja räimeen välillä tasapainotellaan muutenkin. Jotkut asiat on tehty yllättävän todellisen tuntuisesti: singolla on syytä ampua tankkia takapuoleen, kiikarikiväärillä pitää odottaa hetken tähtäämisen vakautumista. Yön pimeys puhkotaan valoraketeilla, kohteita ilmavoimille annetaan laser-osoittimella ja suuliekit sokaisevat valonvahvistimen läpi. Savukranaatit ovat todella sakeita ja antavat suojaa silloin kun sitä eniten tarvitsee.

Kuvakulma on oletuksena solttujen selän takaa ja ampuminen hoituu lupsakkaan anteliaalla automaattitähtäyksellä, joka hakeutuu itse lähimpään viholliseen. Toki tähtäily hahmon silminkin onnistuu. Hiiviskely ja selkään puukotus on tehty hienosti, vaikkei siihen useimmiten ole mitään tarvetta. Pelaaminen rytmittyy sopivasti niin, että letkeä rymistely katkeaa sopivin väliajoin tarkkuustyöksi.

Realisminipottajien verenpaine kohoaa viimeistään siinä vaiheessa, kun viholliset sikiävät tyhjästä jo kerran tapettujen tilalle. Loogisesti vihollisia ilmestyy rakennuksiin vain siihen asti kunnes ne on vallattu, mikä rohkaisee etenemään eikä vain istumaan liipaisin pohjassa.

Kuolema ei ole nopea. Ensin solttu kaatuu haavoittuneena ja toveri tulee hätiin antamaan ensiapua. Pidempi odottelu tai ilkeän irakilaisen viimeistely lopettaa uran siihen. Tehtävä on hävitty heti, jos joku ryhmän jäsen haukkaa nurmea lopullisesti.

Parhaimmillaan tiimityöhön satsaus toimii kimppapelinä. Kahden kesken kumpikin saa yhden tekoälytoverin käskyläisekseen. Huuto ja parku on hirviä, kun joku kavereista ottaa lukua, eikä kukaan tule apuun vaikka elämänlanka palaa viimeisiä sekunteja. Hyvä meininki!

Conflict Desert Storm II:n pahin puute on lyhyt lysti. Tehtäviä on vain kymmenen ja niistäkin jotkut ovat turhan kaavamaisia. Kimppapelissä tahkotaan tismalleen samoja tehtäviä kuin yksipelissä, eikä muita moninpelin muotoja ole. Xboxille on luvattu uusia tehtäviä Liven kautta, mutta toistaiseksi niitä ei ole näkynyt.

Kymmenessä tehtävässä ei riitä hupia kuin muutamaksi illaksi, mikä on aivan liian vähän täyshintaiselta peliltä. Parin#kolmenkymmenen euron halpiksena Conflict Desert Storm II olisi todellinen helmi.

77