Counter-Strike

Seuraa aluksi tiimisi käyttäytymistä, jotta näet toimivatko he yksin vai tiimissä. Näin tiedät, miten sinun tulee käyttäytyä. Jos muut pelaavat tiimissä, kannattaa liittyä mukaan. Jos taasen huomaat, että kaikki lähtevät omille teilleen, on turha odottaa muilta tukea.

Mieti omaa rooliasi tiimissä. Jos muut käyttävät sarjatuliaseita, voit erottua joukosta ostamalla kiikarikiväärin ja jäädä hieman kauemmas muista antamaan tiimille tukea. Älä kuitenkaan liioittele, eli älä jää johonkin paikkaan seisomaan, jos muu tiimi on jo kuollut.

Valitse oikeaan kenttään oikea ase. Kentissä, joissa on paljon aukeata aluetta, kannattaa käyttää kiikarikivääriä, jos vain hallitsee kyseisen aseen. Jos kentässä taas juostaan ahtaissa taloissa ja vastaavissa, sinne sopii haulikko, konepistooli (FN P90 on paras) tai vaikkapa M249 Para varmasti parhaiten. Ahtaissa paikoissa kiikarikivääri on aivan turha ase. Mutta aina ei kenttä kuitenkaan määrää asetta, vaan taktiikka ja se miten liikut. Jos liikut sivussa taistelualueilta ja lähestyt vastustajaa jotain muuta reittiä kuin pääreittiä, siihen sopii ehkä parhaiten SG552 Commando (teroilla) tai Steyr AUG (CT:llä). Hyviä aseita ovat myös AK47 ja M4A1.

Kun ammut sarjatuliaseilla, ota huomioon niiden rekyyli. Käytä siis hallittuja sarjoja, ehkä noin kolme luotia kerrallaan ja sitten odotat sekunnin tai pari, sitten uudestaan sama sarja.

Älä juokse koko ajan ympäri kenttää, vaan pysähdy välillä hetkeksi tai muuta juoksu kävelyksi ja kuuntele, jos vaikka kuulisit jalanääniä tai muuta pauketta. Näin sinun on helpompi paikallistaa vastustaja. Ota tietenkin myös itse aiheuttamasi äänet huomioon. Aseen lataus- ja zoomausäänet kuuluvat muille pelaajille, jos he ovat tarpeeksi lähellä. Jos hyppäät korkealta ja tipahdat maahan, kuuluu siitäkin selvä ääni, myös joistakin ovista voi kuulua narahdus. Kuuntele siis pelatessasi ääniä. Jos vastustaja tulee vasemmalta, kuulet sen vasemman puoleisesta kaiuttimesta ja toisin päin. Pidä siis huolta, että äänentoistosi toimii!

Jos aseestasi loppuvat panokset tai näet paremman aseen maassa, kannattaa pitää aseentiputusnappi jossakin lähellä ja heittää vanha ase pois ja sitten ottaa maasta parempi ase. Toinen tilanne, jossa ase kannattaa tiputtaa, on silloin, jos ammut lippaan tyhjäksi ensisijaisesta aseestasi ja olet keskellä taistelua. Vastustajasi alkaa melko varmasti ladata asettaan suunnilleen samaan aikaan kuin sinä, mutta latauksen sijaan sinä tiputatkin aseen, jolloin käyttöön tulee automaattisesti pistooli, jolla sitten voit nopeasti tiputtaa vastustajasi hänen vielä ladatessaan asettaan. Tässä on tietenkin toimittava ripeästi onnistuakseen.

Lataa aseesi aina kun olet ampunut sillä muutamankin kerran. Tämä voi pelastaa sinut monesti. Mutta älä lataa koskaan silloin, kun olet menossa vastustajien luokse tai olet jo taistelutilanteessa. Tällaisessa tilanteessa mene laatikon tai muun nurkan taakse ja lataa silloin. Älä koskaan seiso paikoillasi, kun lataat, vaan mene aina piiloon lataamaan!

Hyvä kikka jos taistelet vastustajasi kanssa kahdestaan, kun ammutte toisianne esimerkiksi laatikoiden takaa. Tule esille, ammu noin 50-80 % panoksistasi (älä lataa) ja sitten jää paikoilleen tähtäämään nurkkaa, josta vastustajasi tulee esille tai sitten voit hiipiä lähemmäs. Vastustaja luulee varmasti, että menit laatikon taakse lataamaan, kun lopetit ampumisen ja tulee esille. Mutta nyt oletkin esillä ja valmis ampumaan vastustajasi heti kun hän ilmestyy suojastaan.

Liiku. Älä koskaan jää tulitaistelussa paikoillesi ampumaan, vaan hypi ja liiku satunnaisesti minne sattuu, mutta lähesty samalla vastustajaasi ampuen. Muista kuitenkin että osut parhaiten paikoiltasi, kyykyssä vielä paremmin. Jos jäät paikoillesi, sinuun on paljon helpompi osua. Jos tiedät että vastustaja tulee nurkan takaa, jää nurkan taakse kyykkyyn odottamaan. Kun vastustaja sitten ilmestyy, tähtää tarpeeksi ylös, siis yli vyötärön ja ammu! Muista aina tähdätä mahdollisimman ylös, sillä pääosuma tappaa varmimmin. Tästä on tietenkin poikkeuksena AWP, joka tappaa lähes aina yhdestä luodista, ellei ammuta jalkaan.

Ota huomioon aseen tehokkuus, jotkut aseet voivat ampua seinien ja ovien läpi (tällöin tehohäviötä tulee hieman). Näihin aseisiin kuuluvat ainakin Desert Eagle, AK-47, SG-552 Commando, SG-550, M4A1, Steyr Aug, AWP, G3/SG-1 ja M249 Para. Jos vastustaja on esimerkiksi jonkin ikkunan alla tai laatikon takana matalana ja sinulla on jokin edellä mainituista aseista, ammu ikkunan alla olevaan seinään tai suoraan päin laatikkoa. Pienellä tuurilla tilillesi kilahtaa vastustajan tapporahat.

Jos vastustaja on nurkan takana hieman kauempana odottamassa, älä koskaan tule nurkalta esiin niin että näet juuri ja juuri vastustajan, vaan kun tulet nurkasta esiin, juokse vastakkaiseen seinään asti (jos semmoinen on), kuitenkin niin että katsot vastustajaan päin ja sitten ammu vastustajaa. Yritä aavistaa missä kohdin vastustajasi on.

Vastustaja odottaa useimmiten, että kurkistat vain nurkalta, joten hän pitää melko varmasti tähtäintä siinä kohdassa, siksi kannattaa tulla kunnolla esiin nurkan takaa. Jos näet vastustajan, mutta vastustaja ei näe sinua, tähtää rauhassa ja ammu kyykyssä paikoiltasi, jos se on mahdollista. Osut paljon paremmin, kun et liiku. Vastustaja tulee myös useimmiten hyppien nurkan takaa esiin, joten tähtäimen siirtäminen hieman ylemmäs voi olla viisasta, mutta ei kuitenkaan aina...

Opettele tuntemaan kaikki aseet. Sinun pitäisi osata tunnistaa ase äänen perusteella. Jos vastustajalla on esimerkiksi M249 ja vastustaja on kaukana, tiedät, että hänen osumismahdollisuutensa on melko pieni. Jos vastustajasi ampuu jollakin aseella liipasin pohjassa, tiedät myös, että panokset lentelevät minne sattuu ja harvemmin juuri siihen mihin tähtäin näyttää, joten voit lähes rauhassa mennä ampumaan vastustajan.

Jos vastustaja ampuu hallittuja sarjoja jollakin kivääreistä, eli muutama laukaus kerrallaan, on paras olla menemättä aivan tähtäimen eteen, sillä tämä pelaaja luultavasti osaa hallita aseensa hyvin ja tappaa sinut melko helposti. Ja muista taas kerran seurata jalan ääniä, yritä aina aavistaa missä kohdin vastustaja on.

Käytä kranaatteja! Osta itsellesi ainakin yksi HE ja FB, mutta älä osta SG:tä, sillä siitä ei ole niin paljon hyötyä kuin kahdesta muusta kranaatista. Käytä HE:tä alussa heittämällä se suoraan vastustajapuolen pelaajia päin. Hyvällä onnella monelta lähtee energiaa pois paljonkin ja ovat helpommin tapettavissa. Voit myös tehdä toisin päin: jos olet ampunut vastustajaasi paljon ilman lopullista onnistumista, heitä HE vastustajaa päin ja yleensä homma on sillä selvä!

Käytä kimmokkeita, eli heitä kranaatteja seinän kautta, jolloin vastustajan on vaikeampi aavistaa, minne se lentää. HE on erittäin käytännöllinen ahtaissa tiloissa ja ilmastointikanavissa. Muista kuitenkin varoa tiimikavereitasi. Jos heität FB:n esimerkiksi keskelle aukeaa, jossa on täysi taistelu päällä, sokaiset myös kaverisi, joten tiimisi ei siitä paljon hyödy. Jos friendly fire on päällä, HE:tä ei kannata heittää lähelle joukkuetovereitasi.

Opettele radiokomennot niin että varmasti muistat ne. Niistä on sinulle jatkossa suuri hyöty. Jos joku esimerkiksi sanoo Team, report in ja olet vielä elossa, vastaa Reporting in. Muista myös itse käyttää radiokomentoja. Erittäin käytännöllisiä komentoja ovat esimerkiksi Regroup team, Enemy spotted tai vaikka Follow me.

Vielä niinkin yksinkertainen juttu kuin tappaminen. Kun olet ampumassa vihollista, ammu se kunnolla. Liian usein aloittelijat jäävät mässäilemään ja pistävät vielä metrinkin päästä pieniä sarjoja, jolloin vastustaja pääsee vielä ampumaan. Ammu niin kauan, kunnes vastustajasi on varmasti kuollut, älä kuitenkaan tyhjennä kaikkia lippaitasi yhteen vastustajaan. Jos et ammu vastustajaasi kunnolla, tämä pääsee rankaisemaan sinua ja useasti vielä pystyy voittamaan sinut, ellei sinulla ole kevlareita.

Lisää aiheesta