Dancestar Party (PS3) – Jalalla koreasti

Tanssin ihanuutta tungetaan taviskansan tajuntaan joka tuutista, nyt myös pelikonsoleilla. Muusta propagandakoneistosta poiketen peliversiot opettavat ihan oikeasti liikkumaan kuin Jagger. Tai ainakin melkein.

Tehokonsoleiden liiketunnistusratkaisut puhaltavat uutta verta matto-ohjainten varassa roikkuneisiin tanssipeleihin. Erityisesti Kinectiä hyödyntävä Dance Central valtasi myyntilistat ja kuluttajien sydämet ihan ansiosta, sillä se on edelleen kaikkien aikojen parhaita tanssipelejä. Jatko-osaa varten konseptia hieman viilataan, mutta osataan sitä naapurileirissäkin.

Sonyn Dancestar Party on tutun karaokepelin tanssiversio. Movettamisen ympärille rakennettu tanssahtelu toimii yllättävän hyvin. Kahden pelin painopisteet ovat kuitenkin todella kaukana toisistaan: Dance Central on harrastajille, Dancestar bilettäjille.

Poker Face

Ensimmäinen Dance Central oli minulle se killer app, joka vakuutti Kinectin mahdollisuuksista. Harmonixin kokemus musiikkipeleistä näkyy tanssilattialla. Guitar Herosta Dance Centraliin siirtynyt tinkimätön visio pelistä, joka sopii niin taviksille kuin pelaajillekin, näkyy hienosti Tanssikeskuksen jatko-osassa. Jorailu on sopivan haastavaa ja erinomainen harjoittelutila auttaa oppimaan tarvittavat liikkeet.

Tanssitilassa imitoidaan ruudulla näkyvän virtuaalitanssijan liikkeitä. Erheet korostetaan värittämällä virheliikkeeseen syyllistyvä raaja punaisella. Tulevat tanssiliikkeet näkyvät ruudun reunaan sijoitetussa listassa ja heilutukset on palasteltu sopivan mittaisiksi, jotta kankeakin pääsee biittiin mukaan.

Jorailu kannattaa suosiolla aloittaa keskivaikeana. Helpoimmalla tasolla syke hieman nousee, kun taas vaikein vetää jalat solmuun. Kaltaiseni elämäntapanörtti sai jo puolen tunnin bilettämisellä terveen hien pintaan. Tanssahtelun aerobiset ominaisuudet eivät ole jääneet kehittäjiltä hyödyntämättä, sillä peliin on lisätty erillinen Fitness-moodi, jolla läskit saavat kyytiä. Musiikki raikaa niin pitkään kuin pumppu kestää ja lopuksi peli laskee poltetut kalorit.

Kinkunsulatuksen ohella kuntoilu on hyvä konsti myös tanssitaitojen hoonaamiseen. Ahkeran jumppaamisen jälkeen olohuoneessa ei enää ole käynnissä Murder on the Dance Floor, vaan siellä ketkuttaa ja hetkuttaa sulava Smooth Criminal.

Haastekäyrä kasvaa mukavan tasaisesti kappalelistan edetessä. Alun vetäisyt opettavat perustemput, mutta listan ensimmäisellä paikalla komeilevan Daruden Sandstormin muuveista on pitkä matka Lady Gagan Bad Romancen kikkailuihin.

Toisen Tanssikeskuksen tervetullein uudistus on kaksinpeli. Dance Battleksi ristitty kaksinpelitila on todella näppärä konsti esimerkiksi tiskivuorojen arpomiseen. Kun homma menee paras viidestä -tasolle, kannattaa kiltisti tarttua harjaan eikä lisätä pottiin koko viikon kotityölistaa.

Shake Your Bon Bon

Kun Dance Central siirtää harjoitustilansa ja kasvavan vaikeustasonsa avulla tanssiopit myös tosielämään, Sonyn näkemys Dancestar Party keskittyy hauskanpitoon.

Pelit muistuttavat mekanismeiltaan melkoisesti toisiaan. Pleikkajorauksessakin seurataan ruudulla hilluvan esimerkkitanssijan liikkeitä ja tulevat ketkutukset näkyvät oikealla olevassa listassa. Esirenderoitu tanssija ei korosta tehtyjä virheliikkeitä ja kappaleen aikana ainoa palaute tulee ruudulle ilmestyvistä kylteistä, jotka joko kehuvat tai haukkuvat.

Aavistuksen kevytmielisempi vaikeustaso tekee pelistä myös erinomaisen hyvän ponnahduslaudan ravintolaillalle tai pelastaa tylsän pariskuntakokoontumisen. Jos Singstar tai lautapelit eivät iske, juhlaväen nokkimisjärjestyksen voi selvitellä tanssilattialla.

Pelien painopiste-erot tulevat selväksi myös grafiikan kautta. Dance Central on tummilla sävyillä kyllästetty tanssiklubi. Tunnelmasta ei puutu kuin savukone ja tanssilattialle eksynyt vakiurpo, joka kaataa tuopin niskaan kesken jorailun. Dancestarissa hämärä klubitunnelma vaihtuu Tikkurilan värikarttaan. Tuotos muistuttaa erehdyttävästi kotibileitä. Kun Dance Centralissa jorataan toisinaan jopa veren maku suussa, Pleikkarilla homma pysyy kevyenä hassutteluna.

Sonyn pilepeli luottaa vahvasti myös yhteisöllisyyteen. Omat tanssiliikkeet voi halutessaan jakaa Facebookissa ja Twitterissä. Viikkoja treenatun ketkutuksen siirtämiseen kaiken kansan pällisteltäväksi rohkeuteni ei riittänyt. Kun oman ruhonsa näkee heiluvan ruudulla samalla kun hampaat jauhavat keskittyneesti alahuulta, illuusio uuden sukupolven Michael Jacksonista haihtuu melko nopeasti.

Freestyler

Vaikka tanssiminen luonnistuu ohjaimista riisuttuna kuin ajatus, Move on huomattavasti parempi työkalu valikkosurffailuun. Dance Centralin futuristiset valikot näyttävät komeilta, mutta virheheiluntaa tulee tanssihetkien aikana vähintäänkin riittävästi. Ohjain helpottaisi sukkulointia todella paljon. Jos esimerkiksi itsensä kikkailee vahingossa treenitilaan, takaisin ei pääse kuin läpäisemällä harjoitteet. Yksittäiset liikkeet voi skipata, mutta pakittaminen on tällä tavoin pitkä kuin nälkävuosi. Move taas toimii valikoissa kuin ajatus. Tuntuma on tarkka ja kursori menee sinne minne pitääkin.

Vaikka kapula kahlehtii toisen käden myös tanssisuorituksen aikana, Move häiritsee yllättävän vähän. Toisaalta, kukaan tervejärkinen mies ei tosielämässäkään eksy kuivin suin tanssilattialle, joten tassuun liimattu tötterö imitoi mukana kulkevaa rohkaisutuoppia.

Staying Alive

Tanssipeli elää tai kuolee kappalelistastaan. Tämä puoli on molemmissa edustajissa hyvin hoidettu, sillä tanssittavaa on jokaiseen makuun. Travoltan ikätovereille Dancestar soveltuu boksiheiluntaa paremmin, sillä naftaliinista on kaivettu myös ikäihmisten suosikkeja. Barry Whiten tuotanto tosin sopii paremmin vaakamambovonkaukseen kuin iloiseen yksinheiluntaan.

Vaikka kisa on tasainen, sydämeni sykkii snadisti lämpimämmin Dance Centralin kappalekattaukselle. Listoilta löytyy Darudea, O-zonen takavuosien superhitti Dragostae din tei ja superyllättäjänä Haddawayn What is Love. Valitettavasti biisiä ei selätetä Chris Kattanin ja Will Ferrellin niskanykäyksiä imitoiden. Toki matkaan mahtuu myös Justin Bieberin tuottamaa ripulia, mutta onneksi skeida on marginaalissa.

Ensimmäisen Dance Centralin biisit voi siirtää kakkoseen, mutta toimenpide kustantaa vitosen. Pelikoteloon on siirtoa varten laitettu 240 Microsoft-pisteen leikkirahaseteli, joten poikkeuksellisesti Harmonix kustantaa siirtomaksut. Tämän trendin soisi yleistyvän.

Kummastakin tanssipelistä irtoaa riittävästi lääkettä pahimpien klubinikkisten torjumiseksi. Tuotokset käyvät myös hyvästä opiskelumateriaalista ja tähän käyttöön Dance Central 2 soveltuu aavistuksen paremmin kuin Dancestar.

Muutaman viikon kokeilujakson perusteella treeni näkyy myös tosimaailmassa. Vaasan yökerhoissa saamaani epilepsiakohtausta ei enää reunustanut muutaman metrin levyinen varoalue, joten kehitystä on täytynyt tapahtua.

* * * * * *

Amerie: 1 Thing

Barry White: You’re The First, The Last, My Everything

Basement Jaxx: Where’s Your Head At

Billy Idol with Generation X: Dancing with Myself

Bodyrockers: I Like The Way

Carl Douglas: Kung Fu Fighting

CeCe Peniston: Finally

Chromeo: Night By Night

Deadmau5: Ghosts ’N’ Stuff (feat. Rob Swire)

Diana Ross: Upside Down

Duck Sauce: Barbra Streisand

Ellie Goulding: Starry Eyed

Elton John: I’m Still Standing

Example: Kickstarts

Groove Armada feat. Gram’ma Funk: I See You Baby (Fatboy Slim mix)

Ida Corr Vs Fedde Le Grand: Let Me Think About It

Iggy Pop: Lust For Life

Jay Sean featuring Lil Wayne: Down

Jessie J: Do It Like A Dude

Kool And The Gang: Get Down On It

Lady Gaga: Born This Way

LMFAO: Party Rock Anthem

Los Del Rio: Macarena

Miami Sound Machine: Dr Beat

New Kids On The Block: You Got It (The Right Stuff)

Nicole Scherzinger: Don’t Hold Your Breath

Ok Go: Here It Goes Again

OutKast: The Way You Move

Republica: Ready To Go

Rihanna: Rude Boy

SNAP!: The Power

Tavares: Heaven Must Be Missing An Angel

The Chemical Brothers: Hey Boy Hey Girl

Tiesto v Diplo feat Busta Rhymes: C’mon (Catch ’Em By Surprise)

Tinie Tempah: Pass Out

Usher featuring Pitbull: DJ Got Us Fallin’ In Love

Usher featuring will.i.am: OMG

Vengaboys: We Like To Party

Willow: Whip My Hair

Yolanda Be Cool vs D Cup: We No Speak Americano

84