Dancing Stage MegaMix (PS2) – Hikiset huvit

Voi tätä riemunpäivää! Viimein bemanipeli on saapunut meidänkin ulottuvillemme. Enää ei tarvitse kadehtien katsella kolikkopelipaikoissa, kuinka japanilaiset seurueet vääntävät huippupisteet tanssipeleissä, sillä kotiharjoittelu voi alkaa meilläkin.

Dancing Stage MegaMixin idea on tuttu muista musiikkipeleistä. Ruudulla kiitää musiikin tahtiin alhaalta ylös nuolia, jotka saavuttavat ruudun yläosassa olevat kiinteät nuolet kukin vuorollaan. Kun nuolet osuvat päällekkäin jalan pitää napsahtaa kyseisen nuolen päälle tanssimatolla. Siinä kaikki. Yksinkertaista, kuten kaikki parhaat ideat.

Tanssipelien vitsi on oman kropan käyttäminen peliohjaimen jatkeena. Hyppiminen ja pomppiminen ovat aivan toista kuin pelkkä sormien nitkuttaminen nappuloilla. Jos haluaa menestyä, jäykkä ja hillitty varpaalla naputtelu tukijalan varassa ei riitä. Parhaat tulokset syntyvät vasta kun pelaaja oivaltaa, että pelatessa saa tulla hiki, ja antautuu tanssimaan.

Lihashuolto on yhtä tärkeätä kuin muissakin urheilusuorituksissa, ellei halua pohkeitten kiristävän vimmatusti pelaamista seuraavana päivänä. Alkulämmittely ja -venyttely auttavat, ihan totta! Kuiva pyyhe ja juomapullo on myös hyvä varata käden ulottuville.

Paritanssi

Samanaikainen kilpailu kaveria vastaan onnistuu, jos käytettävissä on kaksi tanssimattoa. Vaikeustasoja on neljä, mutta meikäläisessä versiossa pari helpointa tasoa riittävät vallan mainiosti. Japanissa julkaistussa Konamin DanceDanceRemix IV:ssa jo kakkosvaikeustaso saattaa jalat solmuun helpoimmassakin biisissä.

Hyvä tanssitaito avaa uusia kappaleita kesytettäväksi ja omat sekä naapurien ennätykset tallentunevat lopullisessa versiossa kuten pitääkin. Arvosteluversiossa ennätysvalikko oli näkösällä alkuvalikossa, mutta toimimattomana. Tanssit vedetään kolmen kappaleen sarjoissa, ja kokonaistuloksen ohella tallentuu jokaisen tanssin paras tulos. Parasta AAA-tulosta saa hakea tosissaan jo helpoimmallakin tasolla, sillä askelvirheitä ei sallita huippusuorituksissa.

Tosiammattilaiset voivat verrytellä lihasten lisäksi myös äänihuuliaan, sillä kuvaruudun alareunassa vilistävät biisien tekstit kuin karaokessa konsanaan.

Koirille ja kuntoilijoille

Euroversion megamiksauksessa on tuttuja biisejä Japanissa julkaistuista Konamin tanssipeleistä, joskin sovitukset ovat erilaisia. Osa kappaleista on Konamin pumppujen sävellyksiä, mutta mukaan on saatu aito Kylie Minogue sekä äskettäinen re-mix Elvis-hitistä A Little Less Conversation. Paras löytö on vanha Curen Lovecats, jota on kerrassaan hurmaavaa kuulla tällaisessa yhteydessä.

Dancing Stage Megamix on jokaisen peli. Kaveriporukassa siitä ovat nauttineet miehet ja naiset aina viisikymppisiin asti (sitä vanhempia testihenkilöitä ei vielä ole sattunut mukaan bileisiin) sekä lapset ikään katsomatta. Koiratestaajakin innostui pelaamisesta välittömästi ja tarjoutui samantien tanssipartneriksi, tai vähintään kannusti rajulla haukulla innokkaita tanssijoita.

Tiukimmille treenaajille on oma pelimuotonsa, jossa kone laskee tanssiessa kulutetut kalorit ilmoitetun painon perusteella. Jonakin päivänä saamme kaiketi sykemittarin liitettyä mukaan tarkemman arvion toivossa.

Heikkouksia Dancing Stage MegaMixissä ei oikeastaan ole. Jos haluaa olla negatiivinen, biisien rajallinen määrä ja laatu voisivat olla ongelmia. Diskohitteihin kyllästyy muutaman viikon kuuntelun jälkeen, ja diskoilua voisi piristää muutama metallimättö taikka punkkipoppi. Kerrankin jatko-osa olisi perusteltua pelkästään uusien biisien takia.

Toinen kritisoinnin kohde voisi olla pelaamisen kehittymättömyys. Ainoa asia, joka muuttuu, on pelaajan kunto ja tanssitaito. Tässä hypitään matolla, siinä kaikki.

Dancing Stage MegaMix tarvitsee tanssimaton ohjaimeksi. Ellei sitä ole, pelikokemus muistuttaa lähinnä hiihtämistä ilman suksia tai misokeiton syömistä puikoilla. Konamin oma tanssimatto tulee kauppoihin vasta syyskuussa, mutta sitä ennen voi etsiä markkinoilta Thrustmasterin, Logitechin tai Joytechin mattoa, joiden kaikkien Konami vakuuttaa toimivan myös Dancing Stage MegaMixissa.

Matto lattialle ja menoksi: tästä ei peli parane.

90