Disney Golf (PS2) – Ankkalinna viheriöksi

Ensimmäisestä koneellisesta golf-sessiostani on kulunut aikaa jo viisitoista vuotta. Laite oli Commodore 64, mutta pelin nimi on jo jäänyt unholaan (varmaan Leaderboard _nn). Disney-kuorrutetussa kolopallossa telkkari näyttää huomattavasti somempaa maisemaa, mutta onko mukana muuta todella uutta kuin Aku Ankka ja Mikki Hiiri? Carl Barks -diggarit älkööt vaivautuko, sillä nämä ovat niitä isopäisiä muoviankkoja, joita näkee Disneylandissa ja lauantaiaamun lasten piirretyissä.

Ensimmäiset golf-pelit olivat ainoastaan kahdeksantoista reiän läpi pelaamista ja ennätyksen jahtaamista. Disney Golfissa on muitakin virityksiä aiheesta. Menestys Challenge-osiossa avaa uusia pelikenttiä ja antaa valikkoon uusia käskytettäviä hahmoja Akun, Minnin, Hessun ja Mortin lisäksi. Tarkoituksena on voittaa tietokonedisney reikä kerrallaan, eikä lyöntien määrällä ole varsinaisesti väliä. Kunhan saat pallon koloon vähemmillä lyönneillä kuin vastustaja, siinä se.

Voitetuista rei'istä ja erityisen onnistuneista lyönneistä saa pennosia, joilla voi ostaa kaupasta näppäriä lisäkykyjä. Mukana voi kuljettaa kuutta kykyä, ja niillä voi halutessaan joko edistää omaa peliään tai haitata vastustajaa. Kykyikoneilla voi säädellä esimerkiksi tuulen voimaa, lyönnin pituutta tai tarkkuutta.

Kenttiä reunustavat talot ja puutarhat tai trooppiset palmut meren rannalla. Jänöjusseja ja kauriita loikkii radalla, junakin voi mennä jyristää keskellä komeinta viheriötä. Jokainen kenttä esitellään lintuperspektiivistä ennen ensimmäistä draivia ja senkin jälkeen pääsee vielä syynäämään kentän muotoja ja pallon laskeutumiskohtaa. Summamutikassa palloa siis ei tarvitse huitaista kentän uumeniin. Lipun heikko näkyvyys on selvä onnahdus. Näkymän joutuu tarkentamaan draiveja lyödessä todella lähelle.

Äänistä muistaa miettimättä hermoille käyvät lokinkirkunat sekä kovin ristiriitaisia tunteita herättävän Aku Ankan äännähtelyn. En pysty vieläkään päättämään, onko Ankan tuon tuostakin ilmoille kajahtava hyräilynpätkä hassunhauskaa yninää vaiko sopiva ääniefekti kauhuleffan hullulle sarjamurhaajalle.

Muuttumattomuutta ja pysyvyyttä edustaa lyömistekniikka. Ruudun alareunassa on mittari, jonka kursori lähtee kiitämään oikealta vasemmalle napin painalluksella. Toisella painalluksella se on syytä saada pysähtymään mahdollisimman tarkasti haluttuun kohtaan vasemmalla, josta kursori saman tien lähtee takaisin kohti oikeaa reunaa. Siellä odottaa mittarinpätkä, jonka keskelle kursori pysäytetään kolmannella napin napautuksella. Lasten versiossa hommaa on lisähelpotettu. Tarvitaan vain tarkka pysäytys vasemmassa reunassa ja täydellinen lyönti on sillä selvä.

Pelaamisen tuntuma on tuttu. Virheet tuntuvat omilta ja reiluilta ja treenaaminen kehittää pelisilmää. Tuulet heiluttavat pallon lentoa, ja pitkät puttaukset eivät uppoa reikään sen useammin kuin kymmenen vuotta sitten. Kykyjen käyttäminen ei loppujen lopuksi tuo kovin suurta uutta peruspelaamiseen, jonka oppii heti.

Disney Golf on hyvä perusgolf, jossa ei ole tarpeeksi uutta, jotta se kannattaisi hankkia kokoelmiin sen toisen perusgolfin rinnalle.

75