Empire: Total War

www.totalwar.com

Moninpelattava kampanja on ollut Total War -pelaajien toivomuslistalla sarjan ensimmäisistä osista lähtien. Haave on viimein totta.

Moninpelikampanja luvattiin alunperin Empire: Total War -julkaisuun, mutta lupaus lunastetaan vasta vuoden odotuksen jälkeen. Ennen moninpelipäivitystä tekijöillä oli kädet täynnä korjatessaan moniongelmaista peliään edes joten kuten siedettävään kuntoon, ja työstäessään uutta maksullista sisältöä.

Moninpelikampanja ilmestyi vuodenvaihteessa ilmaisena betaversiona. Mukaan pääsee ilmoittautumalla nettisivuilla www.totalwar.com, jonka jälkeen Steam päivittää pelin. Kampanjan löytää moninpelivalikosta. Moninpeli on lievää liioittelua, sillä pelaaminen onnistuu vain kahden pelaajan kesken.

Etukäteen pelättiin, että tekoälyä vastaan sotiminen olisi pelkkää vartomista, mutta ongelma ohitettiin oivallisesti. Toinen pelaajista saa tekoälyn joukot komentoonsa taisteluiden ajaksi, joten jokainen taistelu on kaksinkamppailu, eikä kummankaan tarvitse odotella tyhjän panttina.

Kaksinpeli toimii jouhevasti, vaikka vuorot tehdään vanhanaikaisesti vuorotellen, eikä samanaikaisesti kuten vaikkapa Civilization IV:ssä. Vuoroille voi asettaa aikarajan, ja kaupunkeja ja joukkoja voi tutkia kaverin vuorolla. Eroa yksinpeliin ei juuri huomaa muusta kuin onnettoman tekoälyn korvautumisesta älyllisellä vastuksella. Kaikki yksinpelikampanjan säädöt kampanjan kestoineen ja voittoehtoineen ovat mukana myös moninpelissä.

Kokeneemmat Empire-komentajat ovat korjanneet pelin räikeimmät ongelmat modeilla. Iloinen uutinen on se, että monet modeista toimivat myös moninpelikampanjassa. Muun muassa suosittu Darthmod toimii heittämällä. Pelin foorumeilla näkyy valitusta siitä, että moninpeli hukkaa tahdistuksensa ja kaatuilee. Peleissäni kaikki toimi ongelmitta kunhan huolehti, että molemmilla pelaajilla on pelistä ja modeista samat versiot samoilla asetuksilla.

Creative Assembly on viimeistelemässä jo sarjan seuraavaa osaa Napoleon: Total War. Nähtäväksi jää, onko moninpelikampanja vain yksittäinen kokeilu Empiressä vai käytetäänkö pelaajia betatestaajina Napoleonia varten. Mukaan pääsee osoitteessa www.totalwar.com/empire/beta.

Moninpelattava kampanja on ollut Total War -pelaajien toivomuslistalla sarjan ensimmäisistä osista lähtien. Haave on viimein totta.

Kirjoitus on luettavissa pelit.fi:ssä 3.3.2010.

David ”Elite” Brabenin Frontier Developments -tiimin LostWinds-tasoloikka oli WiiWare-palvelun ensitahtien ehdoton hitti, joten Winter of the Melodias -jatko-osa ei tule yllätyksenä. Melodioitten talvessa tuulenjumala Enrilin siivittämä pikkupoika Toku ratkoo ikuisen talven arvoitusta.

Nerokas kontrollisysteemi toimii loistavasti: Tokua ohjataan Nuntsalla ja Motejen osoittimet esittävät Enriliä. Toku itse ei osaa hyppiä, mutta Enrilillä huiskiminen heittää sankaria ylemmäs ja kauemmas. Voimakas tuuli vaikuttaa Tokun ohella esineisiin, vihollisiin, tuleen ja veteen. Mote-eleitä käytetään nokkelasti ja liioittelematta hyväksi erikoisliikkeissä. Ohjainta pystyssä kieputtamalla luotu trombi viskaa Tokun entistä korkeammalle ja osoittimella piirretty pyörre muokkaa lumisateesta suuren lumipallon.

Winter of the Melodiasin pääkikkana on kesän ja talven kierto, mikä vaikuttaa suoraan pulmien ratkaisuihin. Talvella sukeltaminen ei onnistu, eikä kesällä voi käyttää lumipalloja kytkinpainoina. LostWindsin maailma on siinä mielessä avoin, että joka paikkaan saa yrittää mennä, mutta alkutaipaleella rajallisilla kyvyillä ei pääse kaikkialle. Tokun arsenaaliin lisätty kartta auttaa suunnistuksessa, joten ykkösosan totaaliset harharetket ovat taakse jäänyttä elämää.

Kun omaperäiseen tasoloikkamekaniikkaan yhdistetään tekninen ja taiteellinen kunnianhimo ja sadunomainen tunnelma, pakko päästä loppuun -addiktio nousee huimiin sfääreihin. Kehitystiimi osoittaa rautaisen ammattitaitonsa loppujen lopuksi pienillä asioilla: pakkaslumi narskuu jalkojen alla ja Enrilin tuuli huiskii hienosti puita ja ruohonkorsia. LostWinds: Winter of the Melodias on WiiWaren ehdotonta huippua ja yksi Wii-vuoden parhaista peleistä.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…