Epic Mickey

www.junctionpoint.com

Kiinnostavista Disney-hahmoista ei ensimmäisenä tule mieleen Mikki Hiiri. Warren Spectorin aikomuksena on tehdä tylsä-Mikistä taas särmikäs sankari.

"Uransa alkuaikoina Mikki oli rasavilli rotta, joka ei kunnioittanut virkavaltaa tai perinteisiä arvoja", hehkuttaa Disney-historiansa hämmästyttävän hyvin tunteva Warren Spector. Muun muassa Thief-sarjasta ja Deus Existä muistettava pelilegenda on aina ollut hurja Disney-fani, vaikka moinen assosiaatio ei heti mieleen juolahtaisikaan.

Spectorin oma firma Junction Point ei ole vielä julkaissut yhtään peliä, ja esikoiseksi on valikoitunut Mikki-seikkailu Epic Mickey. Mutta miksi ihmeessä juuri Mikki, tuo tylsääkin tylsempi jokamies?

"Nyky-Mikki on kieltämättä tylsä. Kun Disney ensimmäisen kerran ehdotti aihetta, ajatus tuntui väsyneeltä. Sitten sain kuulla, että Disneykin on tajunnut modernin Mikin munattomuuden ja he haluavat palauttaa hahmoon sen vanhaa särmää. Hyppäsin mukaan nopeasti, sillä kukapa ei haluaisi vapain käsin leikkiä Mikin kaltaisella populaarikulttuuri-ikonilla", selittää Spector.

"Tärkein päämäärä on tehdä Mikistä taas siisti hahmo."

Elämäni Walt Disneynä

Epic Mickey sijoittuu sarjakuvahahmojen kaatopaikkaan, ulottuvuuteen, jossa on kaikki Walt Disneyn vuosien varrella hylkäämät ideat. Disney tunnettiin miehenä, joka ei koskaan heittänyt mitään pois. Paikka on täynnä vanhoja jo unohdettuja hahmoja, keksintöjä ja hulluja huvipuistokonsepteja. Kaikki eivät sovi perheen pienimmille, eikä Epic Mickey ole Disney-aiheestaan huolimatta tarkoitettu vain lapsille.

"En halua tehdä lastenpelejä, ne eivät kiinnosta minua. Haluan säikäyttää pelaajia odottamattomissa paikoissa, eikä sellaista voisi tehdä vain puhtaassa lastenpelissä", vakuuttaa Spector, "pelottelu on hauskaa."

Unohdetussa maassa asuu myös Mikin edeltäjä, Oswald the Lucky Rabbit. Isänsä hylkäämä ja pikkuveljensä korvaama Oswald on yli 80 vuotta joutunut ihmettelemään, miksi hänet sysättiin sivuun parrasvaloista. Siinä ajassa hän on ehtinyt muuttua hyväonnisesta kanista huonotuuriseksi ja kostonhaluiseksi pikkunisäkkääksi. Mikin kaappaaminen voisi ehkä antaa hänelle mahdollisuuden nousta takaisin julkisuuteen, joka hänelle on aina kuulunut.

"Oswald on kiinnostava hahmo jo senkin takia, että Oswald on suurin piirtein ainoa Disneyn luomus, jonka oikeuksia hän ei onnistunut pitämään itsellään. Tämä sopii pelin kuvaan siitä, miten onneton ja unohdettu Oswald nykyään on. Toisaalta katkeroituneinkin vanhus voidaan aina pelastaa, ja Disney osti Oswaldin oikeudet Universalilta peliä varten. Nyt kani kuuluu taas perheeseen, 80 vuoden tauon jälkeen."

Kentät eivät perustu vain unohdettuihin Disney-konsepteihin, vaan useiden pohjana käytetään tuttuja piirrettyjä tai huvipuistoajeluita. Välillä tapahtuvat kaksiulotteiset tasohyppelyosuudet perustuvat yleensä johonkin tunnettuun klassikkoanimaatioon, esimerkkinä kenttä, joka sijoittui vanhaan pätkään, jossa Mikki ja Hessu on palkattu pitämään kellotorni siistinä.

Maalaa ja liuota

Mikin pelimekaniikan perusta on suti, jolla voi maalata maailmaa täydellisemmäksi tai pyyhkiä pois jo olemassa olevaa. Kuulostaa kovin deBlob-tyyliseltä, mutta luvassa on suoraviivaisempaa luomista tai tuhoamista. Vaikka kyseessä on puhdas Wii-peli, Motella ei ilmeisesti varsinaisesti maalata. Ohennetta tai maalia vain heitetään kohteeseen. Tämä voi tosin vielä muuttua.

Sudin käyttäminen vaikuttaa siihen, miten peli etenee. Sankarillinen Mikki voi auttaa maailman asukkaita ja korjata paikkoja, itsekeskeisempi hiiri sen sijaan vain heittelee liuotinta ympärilleen ja tuhoaa kaiken tiellään olevan. Pahis-Mikki ei näe kaikkia samoja paikkoja kuin hyvis, mutta vastavuoroisesti oma hahmo kehittyy voimakkaammaksi. Hyvis taas luottaa enemmän kavereihinsa, joita hänen hyväntahtoisuutensa houkuttelee. Esimerkiksi Aku näkyy pelissä, tosin hiukan pelottavana robottiversiona.

Spector lupailee, että sutia voi käyttää lähes missä tahansa. Heikommat perusviholliset voi liuottaa pois tieltä ja jopa pomot voi sivuuttaa ilman taistelua. Kuulostaa lupaavalta, mutta tämän enempää asiasta Spector ei suostu vielä kertomaan.

Siveltimen lisäksi toinen puolikas pelimekaniikkaa ovat luonnokset, joilla voi esimerkiksi hidastaa aikaa. Ne ovat ilmeisesti vain kerran pari kentässä käytettäviä erikoisominaisuuksia.

Luvassa on siis taistelua, tasohyppelyä ja pienoista roolipelaamista alkuperäisen Mikin rasavillissä hengessä. Millainen peli Epic Mickey sitten on? "Se on tasohyppely/räiskintä/tappelu/roolipeli. En halua tehdä vain yhteen kategoriaan putoavia pelejä. Markkinointiosaston ihmiset vihaavat minua", hykertelee Spector.

Kiinnostavista Disney-hahmoista ei ensimmäisenä tule mieleen Mikki Hiiri. Warren Spectorin aikomuksena on tehdä tylsä-Mikistä taas särmikäs sankari...

Lue koko artikkeli Pelit-lehden marraskuun numerosta tai www.pelit.fi:ssä 7.1.2010.

Sillä aikaa, kun olemme odotelleet Suomen kuuluisimman pelitalon Remedyn uusinta tuotosta, muut pelitalot eivät ole levänneet laakereilla. Viime aikoina suomipelejä on ilmestynyt tiuhaan tahtiin eivätkä tulokset ole hassumpia.

Jo pari vuotta sitten Housemarquen Ilari Kuittinen huomautti, että konsolien latauspalvelut ja yleensäkin digitaalinen jakelu voivat olla monen pelitalon pelastus. Niin kävi. Pelien tarve nettipalveluissa on huikea, jotta niihin saadaan kävijöitä (eli rahaa) ja toisaalta pikkupelien kehittäminen ei ole niin kallista ja aikaa vievää kuin suurempien projektien.

Eivät suomipelit kuitenkaan pelkästään pikkupelejä ole, hyvänä esimerkkinä entisen avustajamme Kim Soaresin johtaman Nitro Gamesin East India Company, johon on julkaistu jo kaksi ladattavaa laajennusosaa. East India Company on huhujen mukaan päässyt kehityskustannusten suhteen jo omilleen.

Toinen iso julkaisu Shattered Horizon on pitkään 3D-mark-ohjelmia tehneen Futuremarkin ensimmäinen varsinainen peli, joka on arvosteltu sivulla 45. Shattered Horizonia levittää firman omien nettisivujen lisäksi Steam.

Varsinainen menestystarina on RedLynxin Trials HD, jota on Livessä myyty jo yli puoli miljoonaa kappaletta. Trials HD on laajenemassa verkkolatauksina, eikä pelkästään uusina ratoina, vaan sisältöä on luvassa enemmänkin. RedLynxin loikka puhelimista Xboxiin onnistui yli odotusten.

Frozenbyten Trine käväisi jenkkilatauslistan kakkosena ja se on myynnissä Steamissa ja PS3 Networkissä. Trinen tekemistä muistellaan sivulla 64.

AppStoren suomipeleistä Elias Pietilän Pajatzon jälkeinen Wooden Labyrinth 3D palkittiin parhaana opiskelijan tekemänä iPhone-pelinä Apple Design Awards -gaalassa. Amerikkalainen uutiskanava MSNBC puolestaan valitsi Secret Exitin tekemän Zen Boundin vuoden parhaimpien iPhone-pelien joukkoon. Aikaisemmin jo Petri Purhon Crayon Deluxe on kerännyt useita palkintoja.

Mikäpä tässä siis on ensi vuotta odotellessa. Silloin ilmestyvät ainakin Sauma Technologiesin Hours of War, selaimella pelattava massiivimoninpeli, joka sijoittuu toiseen maailmansotaan, Pixolanen Rust Buccaneers -merirosvopeli PS3 Networkiin, Housemarquen Dead Nation samaan palveluun sekä ensimmäinen suomalainen Wii-peli Lead the Meerkats Inaria Interactivelta.

Suomipelattavaa siis riittää. Myös se Alan Wake on ilmestymässä kevään kuluessa.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille lukijoillemme!

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…