ESPN International Winter Sports (PS2) – Varaolympialaiset

Pelitalojen lumisodassa pallojen heittäjiä riittää. Olympialaisia, lumilautapelejä ja talvikisoja on talvikisahuumassa lingottu markkinoille tänä talvena enemmän kuin tarpeeksi. Tilaa kukkulalla on ja onneksi tällä kertaa näyttää siltä, että kuninkaaksi nousee tavallinen pelaaja.

Konamin talvilajikokoelmasta ESPN International Winter Sports löytyy kisakuntoa. Winter Sportsissa ovat mukana melkein kaikki talviolympialajit, joista saa mielekkään ja viihdyttävän virtuaaliversion.

Lajeja on kymmenen: mäkihyppy sekä pienestä että isosta mäestä, kumparelasku, lumilautailu, pikaluistelu, neljän miehen kelkkailu, syöksylasku, taitoluistelu, curling ja pujottelu. Lajit ovat tasapainoisia ja niiden viihdyttävään toteutukseen on selkeästi käytetty aikaa.

Pelaaminen on lajista riippuen yleensä joko näppäimiä mahdollisimman nopeasti paukuttamista, oikea-aikaisesti painamista tai näiden molempien yhdistelemistä. Rannevammoja on odotettavissa.

Talvilajien Elmot

Winter Sportsin urheilijat ovat todellisia monilahjakkuuksia. Hahmovalinnassa ruudulla rullaa aina samat 16 urheilijaa, jotka osallistuvat innolla talvitaistoon lajista riippumatta. Jokaisella hahmolla on periaatteessa omat vahvat lajinsa, mutta lopullinen pärjääminen jää pelaajan harteille.

Pelivaihtoehdot jakautuvat perinteiseen tyyliin yksittäisiin lajiharjotteisiin ja koko lajikirjon läpikäyvään championship-moodiin. Ennen jokaista lajia väännetään pelaajalle rautalankaa mitä pelissä täytyy tehdä.

Hauskimman lajin leima lyödään kelkkailuun. Neljän miehen luotijunassa ei voi olla kokematta WipEout-tuntemuksia. Kelkkakuilussa kulkee kaksinpelissä molemmat kelkat ja törmäilyjä vauhdittamaan kuiluun on lisätty vielä vauhtia lisääviä boosteja. Koko lajista ovat jylhät aatteet ja realismi kaukana, mutta toteutus on tolkuttoman viihdyttävä.

Muita erityisen onnistuneita lajeja ovat curling, jäätanssi ja kumpareet, jotka keskittyvät enemmän tanssipeleissä käytettyyn näppäinten tuntemukseen ja oikea-aikaiseen paineskeluun kuin tolkuttomaan rämpytykseen.

Horisontti lähestyy

Winter Sports ei ole grafiikallaan historiaan jäävä peli. Poikkeuksena ovat hahmot, joiden liikemallinnus on muutamassa lajissa hyvä. Hahmot erottuvat mitäänsanomattomista taustoista tarpeeksi hyvin, mutta sumuisena iltana visuaalisuus ei paljon hätkäytä. Erityisesti alppilajeissa huomaa, että grafiikka ei piirry kovin kauas. Onneksi radan muistaa yhden pelikerran jälkeen ulkoa, joten melkein tyhjästä ilmestyvät portit eivät yllätä.

Äänimaailma ei jää mieleen oikeastaan ollenkaan. Tyhjänpäiväinen taukomusiikki siivittää urheilijoita taistossa kohti kultaa, joka on tämän päivän punk-musiikkia täynnä olevassa urheilupeligenressä harvinaista.

ESPN International Winter Sports on oivallinen kokoelma hyviä lajeja. Suurin ongelma on 80-lukulainen näppäinrämpytys, joka ei millään jaksa hymyilyttää muutaman minuutin naputtelun jälkeen. Vaihtoehtoisia suoritusmuotoja ei ole hyödynnetty tarpeeksi, mutta onneksi näppäinten tunnistamiseen ja oikea-aikaiseen paineluun on panostettu edes joissain lajeissa.

Winter Sports on pitkäikäisempi kuin monet muut genren pelit, mutta varsinaisia palkintoja pitkästä pelaamisesta ei muutamaa uutta vaatekertaa lukuun ottamatta tule. Yksinpelinä kokonaisuus ei räväytä, mutta kaksinpelissä on touhun suola.

Kymmenen lajin kokoelmassa on muutamia todellisia helmiä, jotka saavat kaverit kömpimään pelikonsolisi ääreen jopa ärsyttävän usein. Kehittämisen varaa ensi yritykseen jää tarpeeksi, mutta tähän kiireeseen ESPN International Winter Sports käy hyvin.

80