Evil Dead: A Fistful of Boomstick (PS2)

Fistful of Boomstick johdattaa pelaajan nyttemmin Spider-Manilla maineeseen ja kunniaan kohonneen Sam Raimin kahden varhaiskauden tuotoksen, Evil Dead ykkösen ja kakkosen sekä trilogian kertaluokkaa suuremman budjetin päätösosan, Army of Darknessin, merkillisen groteskiin zombitunnelmaan.

Tai pikemminkin Fistful of Boomstickin mukaan paketoitu Evil Dead 2 -elokuva johdattaa tunnelmaan, ja peli tekee parhaansa johdattaakseen siitä pois. Ainoa yhdistävä tekijä elokuvatrilogian ja pelin välillä on puolilegendaarinen b-näyttelijä Bruce Campbell ja hänen Ash-hahmonsa.

Boomstickin juonentekeleessä pahuuden voimat pääsevät valloilleen Dearbornin pikkukaupungissa, kun skeptiset moukat lukevat Necronomiconia radiossa. Sen jälkeen maailman ja sen tuhon välissä seisoo enää Ash ja hänen luotettava moottorisahansa. Jippi kai jea, kuten on sanottu.

Pelastaakseen maailman paitsi Ashin myös pelaajan on matkustettava kaukaiseen menneisyyteen, aikaan jolloin lisenssin turvin saatettiin julkaista millaista tuubaa tahansa. Boomstick on pelinä kaikin puolin kelvoton: Ash hölkkää rumissa kaupungin virkaa toimittavissa kulisseissa, tappaa loputtomasti rumia zombeja, puhuu rumille yhäeläville siviileille saaden heiltä paikasta B paikassa A käytettävän avaimen, ja välillä rumat välianimaatiot keskeyttävät meiningin.

Jo kerran kuolleita syntyy jatkuvasti lisää eri puolille maastoa, joka on omiaan korostamaan aseiden alitehoisuutta ja epätasapainoa. Lapio, jolla saa huitoa keskivertosompailijaa liian pitkään, on parempi kuin hidas haulikko, joka taas on parempi kuin säälittävä moottorisaha. Eipä sinänsä, että haulikossa ammuksia pitkään zombien vyörytyksessä riittäisikään.

Kameratyöskentely on holtitonta ja kontrollit järkyttävän kankeat. Campbell lausuu kiljoonat suuhunsa kirjoitetut supertyhmät one-linerit laiskan lakonisesti, ja äänimaailma on kokonaisuutenakin umpisurkea. Pelaamisen on tarkoitus olla hauskaa, mutta Boomstickin järkyttävän toiston ja puisevuuden parissa ajatukset pyörivät ensi minuuteista alkaen vain yhdessä asiassa: virtanappulassa.

Suuressa maailmassa näkyvät myyvän tätä tekelettä kahdellakymmenellä taalalla, Suomessa hinta on normaali (noin 50 euroa), mutta mukana on Evil Dead 2 DVD. Ilman elokuvaa tällainen peli ei 2000-luvulla vetele edes huonona vitsinä. Tosin pelinhän voi heittää heti kassalla roskikseen.

40