EyeToy: Kinetic (PS2) – Kineettistä kuntoa

Lälläslää, minullapa on ikioma ja yksityinen personal trainer. En ole rikas enkä kaunis, joten kuria ja järjestystä ylläpitävät PS2 ja EyeToy: Kinetic.

Pitkän linjan videopelifanit kärsivät usein pahasta sohvaperunasyndroomasta. Maha kasvaa ja hikeä pukkaa kävelylenkillä jääkaapille. Ongelmaa vastaan on taisteltu lähinnä Konamin Dancing Stage -tanssimattopeleillä, mutta säännöllinen steppaaminen käy jo muutamassa viikossa yksitoikkoiseksi. Rohkeasti tuoreita ideoita kokeilevan Sonyn EyeToy: Kinetic iskee uuteen markkinarakoon: se on monipuolinen ja kattava kuntoiluohjelmisto.

Treenauksen ytimessä on kahdentoista viikon kunto-ohjelma, jonka aikataulua ja edistymistä seurataan PS2:n sisäisen kellon mukaan. Ennen aloitusta valitaan joko mies- tai naispuolinen valmentaja ja rääkin taso. Harjoituksen kovuus määritellään muutamalla monivalintakysymyksellä, joihin kannattaa vastata totuudenmukaisesti. Nike Motion Worksin väki ei pelleile, joten kunto loppuu taatusti kesken, jos yliarvioi oman tasonsa.

Vajaan tunnin mittaisia harjoituksia jauhetaan kunnosta riippuen vähintään kolmesta neljään kertaan viikossa. Useimmille harkoille annetaan pari vapaavalintaista suorituspäivää. Treeni aloitetaan lämmittelyllä, joka nostaa mukavasti pienen hien pintaan. Ruudulla tepasteleva virtuaalivalmentaja antaa neuvoja englanniksi ja näyttää, miten liikkeet tehdään oikein.

Laajakulmalinssillä viritettyä kameraa ei tässä vaiheessa tarvita muuhun kuin oman ja valmentajan suoritusten vertailuun. Komennot soljuvat tasaiseen tahtiin. Matala asento, liikuta käsiä ja lantiota laajassa kaaressa, pitkiä askelia sivuille ja taakse. Lämmittelyssä ja varsinaisissa harjoituksissa on vahvoja vaikutteita tai chistä, joogasta, aerobicista ja sekalaisista budolajeista.

Pökköä pesään

Lämmittelyn jälkeen pelataan kahdesta kolmeen kestävyyttä, ketteryyttä tai tasapainoa parantavaa peliä. Tässä vaiheessa vauhti kiristyy selvästi ja hiki virtaa valtoimenaan. Ruudulla lilluu usein palloja, joita joko isketään tai väistetään. Kyykistymiset, lyönnit, hypyt ja potkut seuraavat nopeasti toisiaan. Jaksaa jaksaa, ei lusmuilla!

Tasapainoa viritetään hitailla, mutta todella kiperillä kahden tai peräti kolmen raajan samanaikaisilla kurotuksilla. Vauhdikkaammissa versioissa käytetään hyväksi EyeToy: Groove -tyyppisiä laajoja ja kaarevia liikkeitä. Jos pelit menevät huonosti, ruudulle ilmestyy valmentajan auttava haamukuva.

Erikoislinssin ansiosta kuntoilija huhkii suhteellisen kaukana telkusta ja sivusuuntainen liikealue on yllättävän laaja. Tavalliselle EyeToy-pelille varattu tila ei missään nimessä riitä. Matkaa harjoitusalueen laidasta toiseen on noin kolme metriä. Kun tällä alueella poukkoillaan ja hypitään nopeasti edestakaisin, huohotus muuttuu rivakasti raskaaksi.

Kovaa menoa peräkammarissa

Viimeinen niitti rapakuntoisen rellestäjän arkkuun on treeniosuuden päättävä ja lämmittelyn tyyliin esitetty lihaskunto-osuus. Jokaisena harjoituspäivänä kidutukseen valitaan vapaasti joko jalat, keski- tai ylävartalo ja kädet. Tehokkaisiin liikkeisiin ei tarvita ylimääräisiä varusteita, jos kova ja kylmä lattia ei pelota.

Olkapäitä ja käsiä koettelevat hitaat ja vaihtelevat punnerrukset ovat sietokykyä mittaavia killereitä. En saanut testiaikana tiukimman tason käsitreeniä kertaakaan puhtaasti läpi. Kädet lösähtivät makaroniksi jo pari minuuttia ennen loppua. Rautainen sixpackini ja timmi takamukseni selvittivät vatsa- ja jalkakuviot suhteellisen sujuvasti.

Päivän työ päätetään oikeaoppisesti ohjattuun venyttelyyn. Seuraavana aamuna säännöllisen karaten vetreyttämät jäseneni eivät olleet kipeitä, mutta töitä oli selvästi tehty.

Pidän EyeToy: Kineticistä, sillä se todella kohottaa kuntoa. EyeToy-kameran huono valoherkkyys tosin aiheuttaa muutamia ongelmia. Jos huoneeseen tulvii auringonvalo, kaikki toimii odotetusti ja kunnolla. Muissa oloissa tarvitaan pari kolme kirkasta lamppua. Mikäli valaistus ei ole tehtävän tasalla, kirjahyllyt ja muut sekavat kohteet rekisteröityvät liikkeenä arvattavin seurauksin. Kameran valoherkkyys ei ole ohjelmiston vika, mutta se vaikuttaa kokonaisuuteen. Huhkimisesta katoaa paras terä, jos oikein tehdyt liikkeet eivät merkitse koneelle mitään.

Laiskureiden kannattaa huomata, että EyeToy: Kinetic on ihan oikeaa ja kovaa treeniä. Se ei tarjoa mitään maagisia ratkaisuja tai oikoteitä onneen. Hommaan tarvitaan tiraus verta (osuin pöytään), hikeä ja mahdollisesti kyyneliä. Niin sen pitää ollakin. Fuskaamalla Operaatio Teräsmies helpottuu tietysti merkittävästi, mutta älkää kitiskö minulle, jos kunto ei kohoa. Kun konevalmentajan ohjeita seurataan pilkulleen, treeni ja kroppa etenevät taatusti haluttuun suuntaan.

87