Fallout 3 – Operation: Anchorage (Xbox 360) – Simulaatiosimulaatio

Ydinsodan jälkeistä elämänmenoa romantisoivassa Fallout 3 -rooliseikkailussa piisaa sisältöä, mutta post-apokalyptisuuden suurkuluttajalle ei sekään riitä. Operation: Anchorage lieventää vieroitusahdistusta, parin euron tuntihintaan.

Operation: Anchorage on ensimmäinen kolmesta julkaistavasta lisäosasta Fallout 3:een. 800 Microsoft-pisteen (8 euron) hintaisen lisäpalan latauduttua pelikartalle ilmaantuu uusi paikka, josta lisäsisältöön pääsee käsiksi. Muutaman tunnin mittainen sotilassimulaatio viskaa Alaskaan ja aikaan, jolloin isoa nappia ei oltu painettu. Tankein ja häivehaarniskoin varustautuneet kommarit teutaroivat uljaiden amerikkalaisten kimpussa.

Simulaation sininen värimaailma auttaa unohtamaan hiekanmakuisen todellisuuden, ja mutantiton maailma tuntuu kiehtovalta. Siihen ilo sitten kuihtuu, koska lisäosa paljastuu putkeen puristetuksi räiskinnäksi. Roolipelaamista, seikkailua ja tunnelmointia ei ole kuin viitteiksi. Ilmaan haihtuvat holosotilaat ja energian ja ammukset nappia painamalla täydentävät vilkkuvat purkit tuntuvat vapauteen tottuneesta typerältä. Optimisti voisi ottaa geneerisen paukuttelun itseironisena kannanottona videopelien kliseisiin, mutta en ole optimisti.

Ydintuhoa edeltäviin hetkiin sijoittuva lisäri hukkaa potentiaalinsa. Asiaan ei päästä, vaan nahina pysyy pienimuotoisena. Alusta loppuun nujakoidaan kiinalaisten sotilaiden kanssa, vaikka on dramaturgista pässinlihaa, että tapahtumien pitäisi huipentua pommien putoiluun ja kaiken nielevään tulimereen.

Vaikka kyse on simulaatiosta, lisäosan selvittäjä saa uusia varusteita myös säteilevän DC:n puolelle, ja 10 salkun kerääjä upouuden taidon. Typerästi lisäosa ei jatkakaan alkuperäistä tarinaa. Jos emopeli on jo lopussa, on ladattava varhaisempi tallennus, jolloin pelistä katoaa eteenpäin menemisen tuntu ja varusteiden haalimisesta järki. Bethesdaa pitäisi tökätä tikulla silmään. Seuraava, entiseen Pittsburghiin sijoittuva lisäosa kärsii samasta ongelmasta, mutta pelin tuottajan Jeff Gardinerin mukaan kolmas lisäosa vie maailmaa konkreettisesti eteenpäin.

Operation: Anchorage antaa eniten, jos pääpeli on vielä kesken. Tarinaan seikkailu ei lisää kuin pienen sotaisan sivujuonteen.

73