FIFA 10 (PS3) – 10 – Peli kuin unelma

FIFA-kaudella paneudutaan olennaisiin asioihin. Uudistukset keskittyvät itse jalkapalloiluun, eivät pelimuotoihin, hahmoeditoreihin, tuotesijoitteluun tai muuhun häröilyyn.

Kauden FIFA keskittyy seurajoukkueiden luotsaamiseen. Onneksi, sillä Suomen potkupallojoukkueen 1–1-tasatulos Liechtensteinia vastaan oli masentavinta suomalaisurheilua hetkeen. Kääpiövaltion 35 000 asukkaan väkiluku on niin mitätön, että samalla vaivalla olisi voitu käydä hakemassa tasapelipiste Keravan All Stars -joukkueelta.

Aitoja seurajoukkueita, oikeannimisillä ukoilla ja likinäköisillä naamoilla löytyy kaikista Euroopan ammattilaissarjoista. Kotoinen liiga ei ole mukana, mutta naapurimaiden sarjat kyllä. FIFA 10:ssä maajoukkueilla pelataan vain Be a Pro -pelimuodossa, silloinkin pelipaikka on ansaittava.

Lyhyt onkin parempi

EA parantaa koko peliä yhdellä pienellä idealla: animaatioiden kestoa on lyhennetty aikaisemmasta, jolloin ohjaus muuttuu välittömän ja ripeän tuntuiseksi. Koska askeleet pysyvät lyhyinä, ukkoja pystyy liikuttamaan tarkasti kulmalipun tuntumassa ja pujahtamaan kahden pakin välistä rangaistusalueelle.

Hyökkääjän elämää helpotetaan paremmalla ohjauksella, mutta pakitkaan eivät jää ilman uudistuksia. Liukutaklaukset toimivat aikaisempaa fiksummin, sillä niitä ei tähdätä väkisin vastustajan kantapäille, vaan syötön tai laukauksen voi yrittää peittää heittäytymällä. Hutiveto saattaa tosin kimmota peittävän miehen kengän kärjestä ja kaartaa vinhan kierteen myötä maaliin.

Fyysinen peli on eirtyisen hyvin mukana, sillä pallo ja mies ovat selvästi erillisiä. Hyökätessä pallon voi siirtää eri suuntaan kuin miehen, ja puolustaessa vastustajan voi pelata pallosta irti pelkällä kropalla. Lopputuloksessa näkyy hyvin pelaajien voimasuhteiden ero. Vahva toppari kävelee yleensä yli pienen hyökkääjän, mutta terrierimäinen laiturikin pystyy sitomaan vastustajan. Välillä äijät jäävät kiinni toisiinsa painimaan kylkimyyryä, mutta tuomari on onneksi pallollisen puolella. Jos horjunta-animaatio on niin pitkä, että ukko tuntuu katoavan pelaajan kontrollista, tilanteesta tuomitaan vähintään vapaapotku.

Vapaaseen tilaan syöttely on edelleen vaikeaa, sillä FIFA vääntää passit aina pelaajia kohti. Pystysyötöt lähtevät järjestään suoraan pystyyn omalla laidalla, vaikka tarkoituksena olisi yrittää viistoa passia toppareiden välistä. Kaaripalloihin en saa oikein tuntumaa, sillä peli yrittää antaa ne aina jollekin pelaajalle, ei vain toiselle laidalle pakkien taakse, kuten oli tarkoitus.

Maalivahtipelissä on muutamia käpyjä. Be a Prolla pelatessa kone nostaa läpiajossa roikkupallon maalivahdin yli eikä edes yritä harhautusta. Temppu toimii pelaajankin tekemänä, varsinkin kaksinpeleissä, jos vastustaja erehtyy yrittämään oikeaoppisesti vastaantuloa. Myös etuyläkulmat tuntuvat olevan maalivahdeille murheenkryynejä, sillä veskarit kääntävät pienestä kulmasta ammutut vedot suoraan sisään.

Harhautusliikkeet vaihtelevat sen mukaan, onko kaveri syntynyt räpylät vai nappulakengät jalassa. Se aiheuttaa ongelmansa, sillä samasta harhautusliikkeestä ei seuraa aina samanlaista animaatiota. Kaikki kikat eivät ole samanarvoisia, sillä jalkakikalla hyökkääjä lähtee spurttiin, johon puolustaja ei voi vastata. Tasaveroisilla juoksijoilla pakki on kaksi askelta jäljessä aina maalilaukaukseen asti. Onneksi rytminvaihdostemppu ei onnistu kuin tähdillä, ja liike alkaa hitaalla askeleella, joten sillä ei voi korvata turboa.

Lopussa saatiin tolppa

Vaikka FIFA keskittyy seurajoukkueisiin, tekemistä piisaa. Yksittäisten otteluiden ja turnausten lisäksi on pitkäjänteisempiä pelimuotoja kuten managerihenkinen kausipeli, jossa joukkuetta johdetaan pelaajavalmentajana. Kokoonpanojen ja pelaajakauppojen lisäksi vastuulle jää vielä maalintekokin. Äijät ovat melkoisia taiteilijasieluja, sillä avauskokoonpano voi menettää vireensä ja kentällinen vaihtua ottelusta toiseen kokonaisuudessaan. Epärealistisen rajusti heittelevät kuntokäyrät pitävät virkeänä, sillä sarjaa tahkotessa joutuu varioimaan taktiikkaa iskussa olevien miesten mukaan.

Vaikka tekoäly pelaa aina samalla tyylillä, omaa peliään joutuu varioimaan joukkueensa vahvuuksien mukaan. Arsenalilla brittityylinen keskittely ei toimi, sillä tykkimiehillä on vain yksi kelvollinen pääpelaaja hyökkäyksessään. Kulmissakin suorat puskut jäivät haaveeksi, joten piti tyytyä pudottamaan palloa muille.

Yllättäen yksinpeli on mielenkiintoisempaa, jos ei pelaa aivan tiukimmilla vaikeustasoilla. Tiukimmilleen viritettynä kone suurin piirtein taklaa, kun painaa syöttönappia. Vähän löysemmillä tasoilla tekoäly tekee jo omiakin virheitä ja syöttelee harhaan, mikä tekee touhusta aidomman tuntuista.

Live Season -pelimuoto sotkee todellisuuden ja FIFA:n yhteen soppaan. Oikeiden jalkapalloseurojen siirrot, loukkaantumiset ja tulokset siirretään peliin kierros kierrokselta. Pelaajan tehtäväksi jää suosikkijoukkueensa ottelun pelaaminen, ja tulosta verrataan seuran todelliseen menestykseen. EA Sports päivittää datan joka keskiviikko, jolloin pääsee pelaamaan aina uuden kierroksen. Kierona juonena on, että Live Seasonia pelatakseen sarja pitää ostaa nettikaupasta, mikä tietenkin maksaa ylimääräistä.

Päälle tippi, alv ja yhteisövero

Be a Prossa luodaan virtuaalifutari, jolla pelataan vain yhdellä paikalla ja kerätään hahmolle kokemusta kuin roolipeleissä ikään. Ensin noustaan reserveistä varsinaiseen joukkueeseen ja hyvillä otteilla lopulta maajoukkueeseen asti. Tylsästi tavoitteet toistuvat samanlaisina matsista ja pelipaikasta toiseen. Tee kaksi maalia, vedä kolme kertaa ja voita ottelu ovat outoja toiveita valmentajalta, jos pelipaikkana on pakki. Mieluummin tulisin vaihdosta laitapaikalle käskytyksellä ”pidä Ronaldo kurissa”.

Be a Pro -ukkoaan voi viimein käyttää sekä yksin- että moninpelissä, jossa kentällä voi kirmata parhaimmillaan parikymmentä pellavapäätä pallon perässä. Nettimoninpeli ei toiminut arvosteluversiossa, mikä puhaltaa jutusta mielenkiintoarvoa pois noin tonnin, se kun sattui olemaan FIFA 09:n parhaita piirteitä.

Selostus on todella vaisu. Miesten nimiä ei juuri mainita, joukkueista ei kerrota taustatietoja ja puoliajalle mennessä käytetään noin kolmea fraasia. Juoni on siinä, että EA aikoo myydä kunnon selostuksen latauspalveluiden kautta. Tosin kommentaattoreille pitää antaa papukaijamerkki Be a Pro -pelimuodossta pelaajahahmon huomioimisesta. Selostajakaksikko saattaa pohtia, kuinka hahmoni Jorma Kovacs jakelee yleensä loistavia läpisyöttöjä, mutta tänään niitä ei nähty yhtään. Kommentaattoreiden faktat napataan suoraan pelaajan tilastoista.

Vuodesta toiseen vaadin urheilupelisarjoissa muutoksia varsinaiseen peliosuuteen. Nyt sain juuri sitä, sillä animaatiopäivitys muuttaa koko pelaamisen fiilistä aikaisempaa paremmaksi. Suurin ongelma on, että täyshintaisen FIFA 10:n päälle pitäisi maksaa vielä lisää pikku mikromaksuja. Erinomaisesta pelistä huolimatta jää siitä vähän halpa maku suuhun.

83