FIFA 14 vs. PES 14 -verkkopelit vertailussa

FIFA 14 ja PES 2014 panevat verkot tötterölle, sillä molemmissa on jo useampi nettipelimuoto. Tekijät myös luottavat eri pelintekofilosofioihin: toinen perinteiseen, toinen moderniin.

Futispelivaltikasta taistellaan tosissaan kahdella rintamalla ja kilpavarustelu käy entistä kuumempana verkossa. Motiivi on kannustavin kaikista eli itsekkyys. Mikromaksumaailmassa nettipelin merkitys on muuttunut työläästä lisäominaisuudesta pelin yhdeksi tärkeimmistä rahasammoista.

Nettipelimuotoihinsa roimasti panostanut EA Sportsin FIFA-sarja on marssinut viime vuosina kehityksen kärjessä, minkä voi todeta myös talousmittareilla. FIFA:n verkkopelien mikromaksut ovat tuoneet pelijätin kassaan satoja miljoonia euroja. Ei ihme, että mikromaksut pelisarjaan tuonut Andrew Wilson nousi syksyllä koko EA:n toimitusjohtajaksi.

Pienemmillä resursseilla operoiva Konami taivaltaa hitaasti mutta vakaasti kilpailijansa vanavedessä. PES 2014:ssä debytoi 11 vs. 11 -pelimuoto, joka on ihastuttanut FIFA:ssa jo muutaman vuoden ajan. Tiimityöskentelyn lisäksi Konami haastaa kilpailijansa myös kausipelaamiseen keskittyvällä pelimuodollaan. Mikromaksuille sanotaan toistaiseksi ei, rahalla ei saa pelaamiseensa etua.

Juuri oikeenlaista kemiaa

Ultimate Team on noussut FIFA:n suosituimmaksi verkkopelimuodoksi. Tavoitteena on rakentaa oma unelmajoukkue hamstraamalla pelaajakortteja FIFA 14:n laajasta tietokannasta. Otteluista saatavilla kolikoilla voi avata uusia korttipakkoja tai ostaa ukkoja markkinoilta. Valuuttaa palaa myös sopimus-, treeni- ja kuntoutuskortteihin, jotka tulevat tarpeeseen joukkueen arkea pyöritettäessä.

Äijiä ei kannata ostella umpimähkään, sillä hyvä joukkuekemia on keskeisessä roolissa. Kemia jakautuu kahteen lukemaan: ukkojen henkilökohtaiseen ja niiden summana muodostuvaan joukkuekemia-arvoon. Porukan kasaaminen esimerkiksi samassa joukkueessa tai liigassa pelaavista futareista parantaa kumpaakin lukemaa.

Kemia ei ole vain silmänlumetta, sillä korkeat lukemat nostavat äijien taitoarvoja. Buustit eivät enää jakaudu tasaisesti kaikkiin arvoihin. Uutuutena parannukset voi erillisillä tyylikorteilla kanavoida vain tiettyyn taitoon. Jos haluaa esimerkiksi hyökätä laitojen kautta terävillä vastaiskuilla, laitapelaajille kannattaa hankkia nopeutta lisäävät tyylikortit.

Ultimate Teamin liigasysteemi on sama kuin tiimipelissä. Kolikoita ja pokaaleja voi käydä keräilemässä myös turnauksissa, kunhan täyttää niiden pääsyvaatimukset. Joukkueensa kassaa saa kartuttaa myös yksinpelimuodossa, mikä syö koko idealta pohjaa. Ei siis kannata ihmetellä, jos jo alimmalla sarjatasolla vastaan asettuu huippuäijiä viliseviä vastustajia. Mikäli viikkorahat riittävät, tähtisikermän voi kasata myös ihan oikealla kahisevalla.

Palkka katossa

PES 2014 vastaa haasteeseen Master League Online -pelimuodolla. Ultimate Teamin tapaan pääpaino on oman joukkueen pitkäjänteisessä rakentamisessa, ja taloudesta huolehditaan otteluista irtoavilla pisteillä. Voitot kasvattavat pinnavarantoa tasaisimmin, mutta ennakkoon kovempien vastustajien kaatamisesta ja voittoputken kerryttämisestä palkitaan lisäpisteillä.

Taival kohti tilastokärkeä aloitetaan perinteitä kunnioittaen puujalkaisilla nimiväännösukoilla. Liigavaihtoehtoja on kolme: fyysinen, puolustus- ja hyökkäysvoittoinen. Valinta vaikuttaa markkinoilla olevien pelaajien hinnoitteluun: esimerkiksi fyysisessä liigassa saa hankkia nopeita ja vahvoja äijiä tavallista halvemmalla. Tietyn pisterajan saavutettuaan joukkue voi ottaa osaa tähtipelaajien kansoittamaan huippuliigaan. Sitä ennen siirtomarkkinoilla huseeraamista säätelevät niin palkkakatto kuin pelaajien ostorajoitukset.

Managerin täytyy jatkuvasti tasapainoilla käytössä olevien varojen ja joukkueen kokonaiskustannusten välillä. Äijiä voi monottaa kortistoon, jolloin kustannukset laskevat, mutta irtisanomisista ei kilahda tilille pinnoja. Pelaajia ei saa myydä, mikä latistaa siirtomarkkinoita.

Master League Online on FIFA:n vastinetta huomattavasti pelkistetympi. FIFA:n Ultimate Teamissa joutuu otteluiden välillä esimerkiksi pohtimaan, pitäisikö joukkueen ykköstykin väsymystä ehkäistä ostamalla kuntokortti vai sittenkin säästää roposet uuden pelaajan hankintaa varten. PES 2014:ssä joukkueen pyörittäminen kiertyy ainoastaan kokonaiskustannusten vahtimisen ja pelaajahankintojen ympärille.

FIFA:n Ultimate Teamin suuntaan vaakakuppia kallistaa myös vuorovaikutus muiden pelaajien kanssa siirtomarkkinoilla. Konamin Master League Online voi sentään röyhistää rintaansa vetoamalla urheiluhenkeen: ainoa keino menestyä on pelata nettimatseja. Pikavoittoihin ei pääse käsiksi yksinpelimuotojen tai rahalla.

Seuraa vailla

Jos haluaa pelata vain yhtenä miehenä nettijoukkueessa,  PES 2014:ssä tiimipelaamisen riemusta pääsee nauttimaan vain yksittäisissä otteluissa. Liigapelaamisen puutetta pyritään paikkaamaan co-op-pelimuodolla, jossa 11 pelaajaa liittoutuu tekoälyä vastaan. Jos ei halua nolata itseään uramoodin suojatillaan, kaitsemansa äijän voi valita myös valmiista futareista.

FIFA 14:n tiimipelissä joukkueen menestys on vain kiva bonus, sillä pääpaino on oman suojatin kehittämisessä ja nostamisessa legendojen joukkoon. Futarin kehittäminen aloitetaan kaikille avoimista näytösotteluista, joihin mahtuu vain viisi pelaajaa per joukkue. Ellei halua perustaa omaa liigaseuraa, kätevän hakukoneen avulla löytää helposti mieleisensä tiimin. Osaan seuroista voi liittyä yksinkertaisesti ilmoittautumalla mukaan.

Kymmenen sarjatasoa käsittävä liigasysteemi on kätevä. Sarjassa säilymiselle, liiganousulle ja mestaruudelle on omat pistemäärätavoitteensa, jotka täytyy saavuttaa kymmenen ottelua kestävän kauden aikana. Liigamatseissa kaikki ukot voivat olla pelaajien miehittämiä, mikäli seurassa piisaa jäseniä.

FIFA 14:n messevien myyntilukujen ansiosta verkkopeliseuraa on tarjolla huomattavasti enemmän kuin kilpailijassa, mikä näkyi selvimmin 11 vs. 11 -pelimuodossa. Testijakson aikana PES 2014:n tiimipeliä jauhoi samanaikaisesti enimmillään parisenkymmentä pelaajaa. FIFA:ssa näytösotteluihin löytyi jokaisella pelikerralla pikaisesti yhdeksän pelikaveria.

Joukkuekavereista riippumatta tiimimatsit toistivat samaa kaavaa. Niin FIFA:ssa kuin PES:ssa hektinen tempo pakotti suoraviivaiseen pelinrakenteluun. Puolustuslinjan yli heitetyt juoksupallot avasivat tehokkaimmin maalipaikkoja. PES:ssa lyhytsyöttöpeliä hankaloitti myös kentän tasalle jämähtänyt kamera, joka keskittyi seuraamaan vain omaa suojattia. Konami on jo luvannut korjata kuvakulmaongelman pätsillä.

Kaaripallot kunniaan

PES:in aivan liian lähellä kenttää suihkiva kamera pitää tosin huolen, että ilman syöttöapuja pelaamisen voi unohtaa. Arvosteluhetkellä manuaalisia läpisyöttöjä riivasi myös bugi, jonka vuoksi passin vastaanottanut äijä törkkäsi nahkakuulan ensitöikseen vastustajalle. Lyhytsyöttöpeli oli ylipäätään pannassa: valtaosa vastustajista heitteli korkeita juoksupalloja paitsion rajamailla kärkkyneelle kärkimiehelle. Äijien nopeudella tuntui PES:ssa olevan ylikorostunut merkitys.

FIFA 14:ssä pelitapahtumat eivät olleet juuri kilpailijaa monipuolisempia. Aiempaa jähmeämpi ohjaustuntuma vähensi mukavasti sooloilun ja laitapelaamisen merkitystä, mutta pallo viihtyi silti enemmän ilmassa kuin maassa. Avustetuilla ohjainasetuksilla pelattaessa pelifiilistä syö myös niin sanottu handicap-skriptaus, joka tasaa taitoeroja Ultimate Teamissa.

FIFA:ssa saa vääntää kokonaisia kausia myös ilman pelaajakauppoja. Vastustajiksi pystyy seulomaan vaikkapa vain manuaaliasetuksilla pelaavia, jolloin skriptaus-tasoituksella ei voi enää selitellä tappioitaan. Uutuutena liigapelien makuun pääsee myös kaverin kanssa 2 vs. 2 -otteluissa. Vastaavia pelimuotoja ei löydy yksittäisiin matseihin ja turnauksiin luottavasta PES:sta.

Kilpailu kiristyy

Ajoittaisesta nykimisestä ja katkeilusta huolimatta pelitapahtumat rullasivat niin FIFA 14:ssä kuin PES 2014:ssä pääsääntöisesti kiitettävän jouhevasti. PES:n verkkopeli oli tosin testijakson aikana lukuisia kertoja pois käytöstä, päivityksiä piti odotella viikkokaupalla ja niiden asentamisessa oli paikoin suuria ongelmia. Puhtaita papereita teknisestä toteutuksesta ei saa myöskään FIFA, sillä Ultimate Teamin siirtomarkkinoilla häärääminen oli toisinaan melkoista tervanjuontia.

FIFA on myynyt selvästi paremmin kuin PES, erot pelaajamäärissä heijastuivat myös nettipeliin. FIFA:n Ultimate Teamissa peliseuraa löytyy ajankohdasta riippumatta, PES:in Master League Onlinessa joutui sen sijaan välillä roikkumaan langalla hyvän tovin. Toisin kuin Ultimate Teamissa, PES 2014:n kausipelissä saattoi etsiä vain tietyillä ohjainasetuksilla pelaavia vastustajia.

Pelimuotovalikoimaansa kasvattanut PES 2014 onnistuu kotikutoisuudestaan ja peliseuran niukkuudesta huolimatta kuromaan kilpailijansa etumatkaa verkon puolella. Tasoero on silti selvä: FIFA 14 on jokaisella osa-alueella askeleen edellä.

 

FIFA 14

EA Sports

Arvosteltu Xbox 360, saatavilla PS3, PC

Versio: Arvostelu

Moninpeli: 2–4 samalla koneella ja 2–22 verkossa

Ikäraja: 3

Pelit 10/2013, 82 pistettä

 

PES 2014

Konami

Arvosteltu Xbox 360, saatavilla PS3, PC

Versio: Arvostelu

Moninpeli: 2–4 samalla koneella ja 2–22 verkossa

Ikäraja: 3

Pelit 10/2013, 80 pistettä

 

Nettipelin toimivuus

FIFA 14          4 palloa

PES 2014       3 palloa

 

Pelivaihtoehdot

FIFA 14          5 palloa

PES 2014       3 palloa

 

Peliseuran määrä

FIFA 14          5 palloa

PES 2014       3 palloa

 

Kokonaisuus

FIFA 14          5 palloa

PES 2014       3 palloa