FIFA 15 - Tarinoita nahkakuulasta

2_184411-1512x1914

Jalkapallo on peli, jossa ensin pelataan arvokisakarsinnat ja rannalle jää Suomi. FIFA:ssa kaikki on toisin.

EA Sportsin kausi 2014 on ollut kaikkea muuta kuin vakuuttava. Kesällä julkaistu vapaaottelupeli EA Sports UFC on myynyt huonosti, NHL 15 taas on kehno, mutta myy ainakin Suomessa hyvin.

EA Sportsin uusi Ignite-pelimoottori nosti urheilupelien ulkoasun uudelle tasolle, mutta sekä UFC että NHL kärsivät edelleen niukasta sisällöstä ja vähäisistä pelimuodoista. Kiusalliset kysymykset pyörivät myös uuden FIFA:n ympärillä futispelin julkaisun alla. Onko pelimuotoja karsittu? Mitkä ominaisuudet ovat saaneet kirveestä?

Potkupallon ystävät voivat huokaista helpotuksesta. EA panostaa jalkapalloon, mikä näkyy suoraan FIFA:n sisällön laajuuteena ja laadukkuutena. Ei ihmekään, että FIFA-pelit keikkuvat vuodesta toiseen myyntitilastojen kärjessä.

Huuhkajien taistelu Euroopan helpoimmassa karsintalohkossa herättelee jalkapallounelmaa myös Suomessa. Suomen EM-kisahaaveiden esteiksi voivat nousta heikot kotipelit Kreikkaa ja Romaniaa vastaan, mutta ainakin virtuaaliviheriöillä Huuhkajat lentävät arvokisoihin heittämällä.

Yksittäisen miehen ohjaaminen toimii hyvin varsinkin keskikentällä, jossa tilanteita riittää, mutta aikaa ja tilaa on vähän.

Lisenssi poikineen

Laajat lisenssit ovat FIFA:n vahvuus. Peliin on mallinnettu 35 kansallista liigaa, 600 seuraa ja yli 16 000 pelaajaa. Suomalaisittain harmittaa se, että mukana ovat kaikki muut pohjoismaiset liigat paitsi Veikkausliiga. Ehkä sekin kertoo jotain kotoisen sarjamme tasosta, että Saudi-Arabian liiga mahtuu mukaan, mutta Veikkausliiga ei.

Panostus Englannin sarjoihin on erityisen suurta, sillä Valioliigan lisäksi mukana ovat Mestaruussarja, Ykkösliiga ja Kakkosliiga. Yksityiskohtiin on paneutuminen on vaikuttavaa: valioliigajoukkueet palloilevat aidoilla kotistadioneillaan, fanit veisaavat joukkueiden kannatuslauluja ja korkeimman sarjatason pelaajat näyttävät hämmentävän paljon esikuviltaan.

FIFA:n pelimuodoista suosituin on Ultimate Team -keräilykorttipeli, jossa rakennetaan oma unelmajoukkue. Pelaajapalettia kehitetään paremmaksi otteluista ansaittavilla kolikoilla. Uusien korttipakkojen avaus tuo elävästi mieleen 90-luvun keräilykorttihuuman, jolloin keräsin kaikkea mahdollista jääkiekkokorteista jalkapallokortteihin ja formulakortteihin. Oi noita aikoja.

Pelaajien väliset kemiat ovat tärkeässä roolissa Ultimate Teamissa. Tyytyväiset pelaajat suoriutuvat paremmin kentällä ja samassa seurassa pelaavat maanmiehet rakentavat joukkueeseen paremman ilmapiirin. Uutuutena tähtipelaajia voi lainata muutaman pelin ajaksi joukkueeseensa. Aivan kuten oikeassa jalkapallossa, yksi Cristiano Ronaldo tekee ihmeitä.

Muut merkittävimmät pelimuodot ovat uratila ja manageritila. Klassisessa uramoodissa tavoitteena on nostaa itse tehty palloilija pelipaikkansa parhaimmaksi pelaajaksi, managerimoodissa puolestaan hallitaan koko joukkuetta ja seuran taloutta. Lataustaukojen aikana voi hioa taitojaan erilaisissa harjoituksissa, kuten vapaapotkutreeneissä tai pujotteluradalla. Match Day Live -uutissivuston avulla voi puolestaan seurata suosikkiseuraansa tai -sarjaansa suoraan FIFA:n sisällä.

 

Saksalainen leima

Aloitin pelaajaurani Brightonissa puolustavana keskikenttäpelaajana. En tiedä, mitä pillereitä joukkueen manageri oli popsinut, mutta hän odotti minulta heti ensimmäisellä kaudellani 20 tehopistettä, vaikka olin pelaajaprofiililtani kuin Claude Makélélé: luotettava keskikentän työmyyrä, joka rakentaa peliä ja suojelee puolustuslinjaa.

Alter egoni kehittyi epärealistisen vauhdikkaasti, sillä Markus Jr. oli jo ensimmäisen täyden kautensa jälkeen Brightonin arvokkain ja taitavin pelaaja. Murtauduin myös Suomen maajoukkuerinkiin ja avitin Huuhkajat historialliseen arvokisapaikkaan. Pian anoinkin siirtoa Englannin Mestaruussarjaa suurempiin sarjoihin ja haaveilin Mestareiden liigasta. Toiveistani tuli totta, kun sain unelmasiirron Real Madridiin.

Yksittäisen pelaajan ohjaaminen on parhaimmillaan nautinnollista etenkin keskikentän keskellä, jossa palloa saa jalkaansa jatkuvalla syötöllä. Toisinaan joukkuetovereiden tekoälyttömyys kuitenkin kiristää hermoja. Omalla puolella palloileva tekoäly ei osaa tehdä järkeviä pystyjuoksuja ja puolustusalueella se roiskaisee pallon katsomoon pienenkin paineen alla. Maalivahdit ovat aiempaa parempia reaktiotorjujia, mutta epäröivät ajoittain ulostuloissa. Maaliviivan ja rangaistusalueen rajan väliä levottomasti sahaava veskari on huvittava näky.

Erikoistilanteet ovat edelleen vaarallisia, vaikka kulmapotkuista maalaaminen on aiempaa hankalampaa. Tekoäly puolustaa kentän keskustaa tarkasti eikä päästä helposti parhaalle maalintekosektorille. Korkeimmilla vaikeusasteilla peli alkaa näyttää Borussia Dortmundin vauhtijalkapallolta: puolustus prässää pallollista joukkuetta aggressiivisesti korkealta ja riistojen jälkeen juostaan nopeasti pystyyn.

Hektinen tempo on läsnä myös verkkopelissä. Lyhytsyöttöpeliä harrastavat verkkopelaajat ovat harvinaisuus, sen sijaan puolustuslinja pyritään ohittamaan mahdollisimman nopeasti ja suoraviivaisesti. Toisaalta yltiöpäinen aggressiivisuus voi kostautua: taitava pelaaja imuttaa puolustajat itseensä kiinni, väistää taklaukset ja pirstoo puolustuslinjan tarkoilla syötöillä ja oikein ajoitetuilla pystyjuoksuilla.

FIFA 15_3

You’ll Never Walk Alone

Liverpoolissa on odotettu liigamestaruutta turhaan pian 25 vuotta. Viime vuonna Valioliigan mestaruus lipesi käsistä aivan kalkkiviivoilla, mutta tänä vuonna tilanteeseen tulee muutos, sillä Liverpoolin johtoon astuu uusi manageri Boss Man. Pomomiehen urakka ei ole helppo, sillä Luis Suarezin lähtö Barcelonaan ja Daniel Sturridgen jatkuvat loukkaantumiset hankaloittavat Liverpoolin taivalta.

Ensitöikseen manageri tarkastelee runkopelaajien tilannetta. Ikääntyvä Steven Gerrard on edelleen tasokas pelinrakentaja ja tärkeä rotaatiopelaaja, mutta hänen tilalleen hankitaan keskikentälle Atalantan Luca Cigarini. Kärkeen rekrytoidaan Radamel Falcao, maalilla Simon Mignolet saa väistyä Víctor Valdésin tieltä. Puolustuslinjakin kaipaisi vahvistusta, mutta siirtokassa rajoittaa haaveita.

Menestys cup-kisoissa, Valioliigassa ja Mestareiden liigassa tuovat Liverpoolin kassaan lisäropoja, joilla vahvistetaan kykyjenetsintäverkostoa, kiinnitetään seuran riveihin uusia lupauksia ja neuvotellaan pelaajien palkoista. Seuran johtokunnan ja pelaajien pitäminen tyytyväisenä on nuoralla taiteilua, jota ei helpota Boss Manin sivupesti Puolan maajoukkueen päävalmentajana.

Managerointi vaatii kokonaisvaltaista käsitystä jalkapallosta. Manageri voi keskittyä pelkästään joukkueen johtamiseen ja talouden hallintaan, mutta halutessaan joukkueensa ohjaksiin voi hypätä myös viheriöllä. Hyvä niin, sillä pumppuni ei kestäisi pelkkää passiivista sivustaseuraamista.

Kehon kieli paljastaa, että on hauskempaa voittaa kuin hävitä.

Kuningas jalkapallo

Ottelutapahtumat on toteutettu komeasti. Pelaajat ja pallo liikkuvat realistisen näköisesti, sade kastelee kentän ja pelaajat, yleisö osallistuu äänekkäästi peliin ja brittiselostajat kommentoivat tapahtumia. Uusinnat ja dramaattiset lähikuvat tekevät toteutuksesta televisiomaisen. Lisäksi pelaajat reagoivat aiempaa voimakkaammin pelitapahtumiin. Avopaikan tuhrinut  hyökkääjä manailee epäonnistumistaan, yksinäisen puolustajan katse harhailee vuorotellen sekä pallollisessa että pallottomassa miehessä 1 vs 2 -hyökkäyksessä.

Pallofysiikka on erinomaista. Puujalkaisen topparin täytyy ottaa pallo haltuun huolellisesti, muuten ensimmäisestä kosketuksesta tulee rouhaisu ja pallo karkaa vastustajalle. Taitavimmilla pelaajilla, kuten Eden Hazardilla, pallo pysyy jalassa liimattuna vaikka täydessä vauhdissa. Harhautuksissa ja viimeistelyssä ei käytetä valmiiksi purkitettuja animaatioita, sen sijaan laukaisutarkkuus ja -suunta riippuu pelaajan asennosta ja vauhdista.

Toisinaan fysiikkamoottori tekee kuitenkin tepposet. Taklattu pelaaja saattaa lentää villisti ympäri kenttää tai törmäävät palloilijat jäävät möyrimään toistensa päälle epämääräisen näköisesti. Pelaajien ja erotuomarin väliset yhteentörmäyksetkään eivät ole harvinaisia. Ongelmat ovat kuitenkin pieniä eivätkä vaikuta ottelujen lopputuloksiin.

Vaikka FIFA 15 tarjoaa niukasti uutta, se on urheilupelien aatelia. Jos futista vertailee muihin EA Sportsin tämän vuoden tuotoksiin, FIFA nousee omaan luokkaansa. Monipuoliset pelimuodot ja tasokas toteutus nostavat riman korkealle myös marraskuussa ilmestyvää PES 2015:ttä ajatellen. Konamin haaste on kova.

Jalkapallo on urheilulajien kuningas myös virtuaaliviheriöillä.

 

Markus Lukkarinen

 

FIFA 15

Arvosteltu: Xbox One

Saatavilla: PS4, PS3, Xbox 360, PC, PS Vita, Nintendo Wii, Nintendo 3DS

EA Sports

Versio: Myynti

Moninpeli: 2-4 pelaajaa samalla koneella, 2-22 pelaajaa verkossa

Ikäsuositus: 3

 

FIFA 15 on yksi vuoden parhaista urheilupeleistä.

85