FIFA 2001 (PSone) – llätysjulkaisu

Yhtä varmaa kuin Manun liigamestaruus on EA Sportsin jokavuotinen päivitys FIFA-sarjaan. Yhtä varmaa kuin pelin ilmestyminen on sen herättämä keskustelu uudistuksista tai niiden puuttumisesta.

FIFA-sarjaa on parjattu arcademaisuudesta ja nopeatempoisuudesta. Maaliverkot venyvät tiuhaan, maalivahdit ovat kädettömiä tumpeloita ja pelaajat vipeltävät kentällä kuin se kuuluisa Duracel-pupu. Jalkapalloa pelit eivät ole simuloineet kovin onnistuneesti, eikä Konamin ISS-sarjan hienovaraisuutta ole päästy lähellekään.

Kurssi tuntuu olevan parempaan päin. Tempoa on hidastettu puolella, joten kentällä ehtii lajin luonteen mukaisesti miettiä, mitä tekisi seuraavaksi. Kikkojen onnistumisprosenttia on pienennetty, eikä niitä muutenkaan kannata viljellä entiseen malliin. Harhautuksissa pelaajan vauhti putoaa puoleen, joten onnistunutta kikkaa täytyy yleensä seurata syöttö tai laukaus.

Syöttöpeliä on viilattu hieman realistisempaan suuntaan, mutta tietty kulmikkuus on säilynyt ennallaan. Pakit ehtivät entistä useammin syötönkatkoihin, eivätkä summittaiset syötöt välttämättä enää kopsahdakaan pelikaverin jalkaan.

Suurimman kritiikin kohteena ollut maalivahtipeli on mennyt jonkin verran eteenpäin. Veskarit torjuvat nyt osan rangaistusalueen sisältä ammutuista vedoista, eivätkä alueen ulkopuolelta ammutut kanuunat tuota molareille minkäänlaisia vaikeuksia. Maalintekoa vaikeuttaa myös tekoälyn parantunut puolustuspelaaminen.

Puolustuslinjan keskeltä maalintekoon liiraileminen ei onnistu enää joka yrityksellä vaan peliä täytyy levittää laitoihin. Hyökkäysten rakenteleminen on haastavaa puuhaa, ja suuri osa ajasta meneekin maalipaikkojen kyttäämiseen. Maalintekijänä kone on hampaattomampi kuin ennen, mutta muutama tuttu maalikikka sillä on yhä takataskussaan.

Joukkueita piisaa

FIFA-sarjan yksi vahvimmista puolista ovat ehdottomasti aidot pelaajat, liigat ja turnaukset. FIFA 2001 tarjoaa pelattavaksi peräti 15 kansallista liigaa, Mestareiden liigan ja UEFA cupin sekä MM-kisat oikeilla maajoukkueilla. Veikkausliigaa ei pääse pelaamaan, mutta Suomi esiintyy kansainvälisillä kentillä.

Kokonaisen kauden pelaaminen liiga- ja cup-otteluineen on pelivaihtoehdoista mielenkiintoisin. Huonolla joukkueella pelatessa tavoitteeksi voi asettaa vaikkapa pelkän cup-mestaruuden, kun taas eliittijoukkueella voi tavoitella triplaa, eli kaiken mahdollisen voittamista. Erilaiset vaihtoehdot tuovat pelaamiseen lisää syvyyttä, ja pitävät mielenkiintoa yllä läpi pitkän kauden.

Runsas joukkuevalikoima on verottanut pelaajien määrää. Liigajoukkueilla ei ole pelaajaringeissään kuin muutama vaihtopelaaja, ja esimerkiksi tällä kaudella Valioliigassa debytoineet Jonatan Johansson ja Simo Valakari loistavat poissaolollaan. Liigojen lukumäärän olisi voinut supistaa käsittämään muutaman huippumaan sarjat, ja jättää suosiolla esimerkiksi Israelin, Yhdysvaltojen ja Itävallan liigat paitsioon.

Vaikka kausimoodi onkin vaihtoehtojen suhteen mukavan monipuolinen, ei tilastoista voi sanoa samaa. Kirjaa pidetään edelleenkin vain maaleista ja varoituksista, eikä esimerkiksi liiga- ja cup-osumia erotella toisistaan. Lisäksi pelaajat jaksavat tahkota ottelusta toiseen väsymättä. Ainoa syy hankkia päteviä vaihtopelaajia ovat loukkaantumiset, joita niitäkin sattuu suhteellisen harvoin.

Paljon vanhaa, vähän uutta

Kamerakulmia on tutut neljä, ja niitä voi tiettyyn pisteeseen asti säädellä mielensä mukaan. Pelaajat muistuttavat joidenkin tähtipelaajien kohdalla etäisesti esikuviaan, ja ovat muutenkin elävämmän näköisiä kuin edellisten versioiden laatikkopäät. Musiikit ja äänet ovat laatutavaraa, ja selostuskaksikko on saanut muutaman uuden fraasin hoettavakseen.

Pelaaminen tuntuu tutulta alusta lähtien, mutta maalinteon vaikeutuminen ja pelitemmon hidastuminen ovat potkineet peliä aimo harppauksen oikeaan suuntaan. Muutoksia kaipaisi edelleenkin, eikä nyt tehtyjä uudistuksia olisi ollut mahdotonta toteuttaa jo sarjan aiemmissa peleissä.

Mikäli seurajalkapalloilu kiinnostaa, FIFA 2001 on markkinoiden paras vaihtoehto. Jos taas tärkeintä on itse pelattavuus, kannattaa kääntyä ISS-sarjan puoleen.

84