Football Manager 2009

Artikkeli on luettavissa Pelit.fi:ssä 8.1.2009.

www.sigames.com

Football Manager 2009 julkaistiin jo marraskuussa, mutta avausviikonloppuna netti täyttyi ostajien parusta. Segan DRM-suojaus ei toiminut, joten pelien koodien tarkistaminen oli mahdotonta. Bonuksena ohjekirjaan oli painettu 0 ja O samanlaisella kirjasimella, joten koodien oikein kirjoittaminen oli harvinaisen hankalaa.

Soppaan sopinee hyvin se, että arvosteluversio ei toimi enää päivityksen jälkeen. Kommentit on kirjoitettu demon sekä parin päivän arvosteluversiolla pelaamisen jälkeen.

Tuoreimman Football Managerin suurin uutuus on aito 3D-pelinäkymä, jolla ei tee mitään. Peli näyttää toki jalkapallolta, mutta pinnanalaiseen raksutukseen menee liian kauan: ukkelit useasti vain sutivat paikallaan. Kaiken lisäksi näkymä on todella ruma ja katsomot epämääräistä harmaata massaa. Vastineeksi normaali 2D-pallojen kirmaaminen näyttää entistä paremmalta kun pohjalla ruksuttaa 3D-moottori.

Silmäkarkin lisäksi muut uudistukset ovat pienempiä. Lehdistösuhteisiin kiinnitetään enemmän huomiota erillisillä lehdistötilaisuuksilla. Pelaajille voi antaa aikaisempaa tarkempia ohjeita, mutta ei vieläkään pelaajakohtaisesti taktiikkaruudussa, vaan kaikki taktiset ohjeet ovat pelipaikkakohtaisia. Ratkaisu aiheuttaa lisätyötä. Jos keskikentän taitava pelintekijä vaihdetaan taklaavaan työmyyrään, taktiikka-asetukset joutuu vaihtamaan kesken ottelun käsin.

Vaikka lehdistösuhteet tuovat sisältöä, kyse on vain kaunistellusta taulukkolaskentaohjelmasta, joka annettujen lukujen perusteella suoltaa tuloksia. Kunnon roolipelimäistä immersiota tiedotusvälineiden kanssa ei synny, kuten oli tarkoitus.

Talousmallinnus vaikuttaisi olevan samaa kuraa kuin ennenkin, joten varsinaiseen pelaamiseen liittyvät uudistukset tuntuvat marginaalisilta. Hyvänä puolena Suomen sarjat ovat heti pelattavassa kunnossa eikä suuria virheitä pelaajatietokannassa ole.

Vaikka Football Manager on sarjana lajityyppinsä paras, kausipäivitys 2009 näyttää suurimmalta pettymykseltä vuosiin. Palataan asiaan kun pelistä saadaan toimiva versio. Perinteisesti Football Manager on saanut kaksi massiivista päivitystä, minkä jälkeen tiimi on alkanut keskittyä seuraavaan kauteen. Noviiseille sopisi tutustumiseen halvalla myytävä ja valmiiksi päivitetty Football Manager 2007.

Lisää aiheesta

  • Shogun 2: Total War

    Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

    Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
  • Killzone 3

    www.killzone.com

    Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

    Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
  • LittleBigPlanet 2

    Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

    Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…