Full Spectrum Warrior (PC)

Zekistanin terroriyhteyksillä varustetun diktaattorin raakuudet saavat kansainvälisen yhteisön reagoimaan voimalla, ja NATO-johtoinen liittouma iskee maahan. Full Spectrum Warrior keskittyy sotaan yhden yhdysvaltalaisen jalkaväkiryhmän näkökulmasta, syvällä Zekistanin kaupunkien kaduilla.

Pelaajan komentama ryhmä on jaettu kahteen neljän miehen tulipartioon. Molemmilla on kevyt konekivääri M249 SAW, jolla saa pidettyä vihollisten päät alhaalla, ja tärkeä M203-kranaatinheitin, jolla tuhoutuvat pitkänkin matkan päässä olevat vihollispesäkkeet. Lisäksi partioilla on sirpalekranaatteja suojan takana olevien vihollisten eliminointiin ja savukranaatteja suojaamaan liikkeitä silloin, kun tulta tulee ja eteenpäin pitäisi päästä. Kaikkia leluja on osattava käyttää oikeassa paikassa, jos aikoo hengissä minareettien varjosta palata.

Full Spectrum Warrior on sotilasteemainen puzzlepeli. Se ei vaadi salamannopeaa etusormea vaan vikkelää mieltä, joka tajuaa taistelukentän kokonaiskuvan, parhaat tuliasemat ja suojaisat reitit edetä kohteeseen. Pelaaja antaa partioilleen käskyt liikkua ja tulialueet, joilla liikkuviin uhkiin tulee reagoida. Hätätilanteessa miehet osaavat vastata tuleen itsenäisesti.

Full Spectrum Warriorin asutuskeskustaistelu on nopeaa ja kaoottista. Siinä toimivat ilahduttavan hyvin armeijan harmaissa opitut temput. Tulta ja liikettä on osattava käyttää oikein: ensimmäinen partio suojaa kun toinen etenee tai sitoo vihollisen toisen koukatessa sivusta parempaan tuliasemaan.

Zekistanin kaduilla on osattava käyttää hyväksi maastoa ja sen antamaa suojaa. Moni este antaa niin viholliselle kuin omille miehille täydellisen suojan, ja luoteja voidaan vaihtaa vaikka YK:n päätöslauselmaan asti eikä edistystä tapahdu. Ehkä savusuoja ja toisen partion liike parempaan asemaan auttaisi?

Xbox-version erinomainen ohjaus on onnistuneesti siirretty PC:n näppäimistölle ja hiirelle. Kuvakulma on lukittuna siihen partioon, jota kulloinkin käskee, ja hiirellä voi katsella eri suuntiin rullan toimiessa zoomina. Oikea nappi hoitaa liikkeen, vasen tulialueiden käskytyksen ja loppu hoituu näppäimistöllä.

Full Spectrum Warriorin suurin ongelma on sen uudelleenpelattavuudessa. Varsinainen kampanja on melko lyhyt, eivätkä PC-version mukana tulevat kaksi epilogitehtävää tarjoa lisähupia kuin hetkeksi. Vaikeustaso kannattaa alusta lähtien säätää ylöspäin, sillä helpoin vaikeustaso antaa anteeksi aivan liikaa. Puzzlepelissä ei samoja ongelmia kovin monta kertaa jaksa läpi tahkota. Tehtäväeditorin ja Xbox-versiosta löytyvän realistisemman koulutuspelin puute lyhentää pelin elinikää.

Kokonaisuutena Full Spectrum Warrior on erinomainen puzzlepeli, joka kuvaa modernin asutuskeskustaistelun ongelmia hienolla tavalla.

90