Grand Theft Auto: Vice City Stories (PSP)

Taskupleikkaria mainostettiin aikoinaan PS2-luokan tehoilla. Markkinamieheltä vaaditaan luovaa liioittelua, mutta Grand Theft Auto: Vice City Stories lunastaa grafiikallaan mainospuheet vaivatta. Vice City Stories näyttää paremmalta kuin PS2:n GTA:t: ei sahalaitoja, ei polygonien rakoilua, ei merkittäviä kompromisseja piirtoetäisyyden tai minkään muun suhteen.

Paheiden kaupungin tarinat alkavat GTA-sarjan kaavasta poikkeavalla tavalla, sillä Vic Vance ei ole elämäntaparikollinen vaan huonoon seuraan ajautuva suoraselkäinen kaveri. Korruption ja väkivallan runtelemassa Vice Cityssä ei kuitenkaan edetä rehellisin keinoin, joten Vancesta kuoriutuu nopeasti pelätty jengipomo.

Laajan kaupungin kaduilla kuljetaan joko jalan tai varastetuilla ajoneuvoilla. Tehtäviä jakavat tahot näkyvät kartalla erilaisina kuvioina, ja kirjaimella merkatut keikat vievät värikkäillä tyypeillä siivitettyä tarinaa eteenpäin. Lukuisat ajoneuvo- ja paikkasidonnaiset sivutehtävät tuovat lisää mainetta, kunniaa ja rahaa. Jos rikokset rasittavat, Vic voi rentoutua vaikkapa taksin tai ambulanssin kuskina. Tehtäväkirjoa laajennetaan entisestään omilla bisneksillä, kuten koronkiskonnalla ja bordelleilla. Kun käteinen sijoitetaan takaisin liiketoimintaan, rakennukset komistuvat ja rahavirrat kasvavat.

Gangsterikeikat ovat lähes aina tappotehtäviä. Paljas nyrkki, konepistooli tai rekan nuppi kelpaavat tehtävän läpäisyyn kaikki, joten murhatapa on miellyttävän vapaa. Kunhan vain tietyt tyypit kylmenevät, homma on pulkassa. Sarjan hengelle uskollisesti roistojen lanaaminen autolla on ammuskelua turvallisempaa. Mikäli pyssyttelyä ei voi välttää, automaattitähtäys pitää sankarin hengissä.

Moninpelin laatu jäi konepulan takia hämärän peittoon. Speksien mukaan peräti kymmenessä erilaisessa kimppakivassa yritetään muun muassa räjäyttää vastustajien tukikohta tai tuhota limusiinit keinolla millä hyvänsä. Yksi vastaan muut pelimuodoissa yksinäinen soturi kruisaa tankilla tai helikopterilla. Lisäksi ajetaan autolla ja motskareilla kilpaa.

Grand Theft Auto: Vice City Stories sopii loistavasti taskukonsolille, sillä tehtävät ovat lähes poikkeuksetta 5–10 minuutin rykäisyjä. Vice City Stories on likimain vastustamaton paketti, sillä vaihtelevaa toimintaa piisaa kuukausiksi ja tekniikassa ei ole nokan koputtamista.

90