Gun Showdown (PSP)

Rikkaan taustamateriaalin määrän nähden Villiin länteen sijoittuvia videopelejä tehdään käsittämättömän vähän. Aiheesta irtoaisi lähes loputtomiin hurjia tarinoita. Japanilaiset lypsävät samuraikulttuuriaan oikein olan takaa - jenkit taitavat rimpuilla poliittisen korrektiuden kahleissa?

Gun Showdown -toimintaseikkailu on lisätehtävillä ja moninpelillä viritetty taskupainos vuosi sitten ilmestyneestä Gun-länkkäristä. Juoni on lukuisille westerneille tyypillinen kostoretki: sankarin isä murhataan ja katalasta teosta vastuussa olevat miehet pitää saada tilille. Ronskin tarinan käänteissä pahat heput eivät ole ainoita, jotka saavat kuulan kalloonsa. Seikkailun rakenne ja tyyli muistuttavat vahvasti 1800-luvun Länteen siirrettyä Grand Theft Autoa.

Colton saa liikkua kahdessa pikkukaupungissa ja niiden välisessä komeassa maastossa vapaasti. Miellyttävän yhtenäinen ja kompakti erämaa kokoaa kaikki elokuvakliseet samaan läjään. Sankari listii roistoja ja vihamielisiä apasseja jyhkeillä vuorilla, aavikolla ja preerialla. Kaikki tämä vain muutaman minuutin säteellä toisistaan.

Matkat hoidetaan omalla aidon näköisesti kopottelevalla hevosella, joka palaa Coltonin rinnalle viheltämällä. Seuraava juonta edistävä tehtävä näkyy tutkassa selkeästi.

Keikat sisältävät vaihtelevia tekosyitä kymmenien ihmisten tai villieläinten lahtaamiseen. Juonioperaatioiden välissä tehdään vapaaehtoisia sivubisneksiä, jotka vaihtelevat palkkionmetsästyksestä karjanajon kautta kullankaivuuseen. Valinnaiset tehtävät parantavat sankarin ominaisuuksia.

Muuten mainiossa Gun Showdownissa on yksi merkittävä tunnelmaa rokottava moka - maailma on täysin tyhjä kulissi. Kaupungeissa ja maanteillä ei liiku lainkaan siviilejä. Kaikki tyypit liittyvät jotenkin tehtävään. Kesyttämätöntä erämaata tonkivien jaksojen aikana tyhjyys ei vaivaa, mutta vapaa-aikana aavekaupungit syövät uskottavuutta ja fiilistä reilusti.

Kontrollit toimivat alkukankeuden jälkeen hyvin. Tatti tuuppii sankaria, kuvionäppäimet tähtäystä. Systeemi ei ole salamannopea, mutta onneksi viholliset liikkuvat suhteellisen verkkaisesti ja Colton kestää kovaa kuritusta.

Kun hätä on pahin, apu löytyy viskipullon pohjalta. Tuima ryyppy palauttaa hetkessä Coltonin energian. Kelpo länkkäripeli on aina hurraahuudon arvoinen ja Gun Showdown täyttää useimmat vaatimukset kirkkaasti. Toivoa sopii, että taskukonsolikäännöksen myötä Gunille suunnitellaan jatkoa.

70