Haastattelussa Sirtech - Noidista palkkasotureihin

Kotimaassaan Yhdysvalloissa Sirtech tunnetaan pitkän Wizardry-sarjan tekijänä. Euroopassa Sirtech nousi tuntemattomuudesta runsaan vuoden takaisella yllätyshitillään Jagged Alliance. Haastattelimme pelintekijöistä Ian ja Linda Currieta.

Sirtech Software Inc perustettiin 1981 ja se aloitti tekemällä pelejä Applelle. Ensimmäiset julkaistut pelit olivat grafiikkaseikkailu Crypt of Medea, sivuttain skrollaava toiminta Rescue Raiders ja tietysti ensimmäinen Wizardry-roolipeli, joka koodattiin kokonaan assemblerilla. Juuri nämä Dungeons & Dragons -vaikutteiset pelit tekivät Sirtechistä tunnetun ja osaltaan vaikuttivat tietokoneroolipelaamisen suosioon. Yhdysvalloissa Wizardyt ovat Ultima-sarjaan verrattava ilmiö, Eurooppaan ne levisivät myöhään, eivätkä ole ikinä saavuttaneet samaa asemaa.

16 vuoden aikana Sirtech on saanut yli 70 palkintoa, ja pelkästään Wizardry-sarja on myynyt yli 5 miljoonaa kappaletta. Muutaman viime vuoden aikana yritys on kasvanut ja lisännyt tuotantoaan. Suunnitelmissa on viisi tai kuusi uutta peliä tämän vuoden aikana.

Vahvistaakseen asemaansa Euroopassa Sirtech on juuri tehnyt levityssopimuksen Virginin kanssa. Keskustelimme Virginin Lontoon-toimistossa Sirtechin Ian ja Linda Currien kanssa uusista peleistä Wizardry: Nemesis ja Jagged Alliance: Deadly Games. Kuulimme myös uutisia kahdeksannesta Wizardrystä ja Sirtechin suhteesta Internetiin.

Yhdistelmä seikkailua ja toimintaa

"Wizardry: Nemesis ei ole seuraava Wizardry-peli", korostaa Linda Currie, joka johtaa pelin tuotantoa. "Käytämme Wizardryn ideoita, mutta siten, että ne viehättävät muitakin kuin roolipelaajia. Pelissä on vain yksi seikkailija ryhmän sijasta ja reaaliaikainen taistelu on aika tärkeää."

Nemesis ei ole roolipeli, vaan painoa on enemmän toiminnalla ja kauniilla näkymillä. Itse asiassa peli vie 5 romppua täynnä renderoitua maisemaa, upeasti animoituja videopätkiä ja musiikkia. Jotta peli ei olisi liian vaikea ja löytäisi aivan uusia pelaajaryhmiä, mukana on automaattikartta, lokikirja ja opetuskierros vihjeineen kaikkineen.

Nemesis ei miltei arcade-tyylisestä ulkoasustaan huolimatta ole vähemmän monimutkainen kuin varsinaiset Wizardryt, mutta se on helpompia omaksua ja pelata, eikä vaadi aikaisempaa roolipelaamiskokemusta. "Hahmolla on kaikki tutut arvot statistiikkana, mutta niitä ei edes tarvitse katsoa päästäkseen eteenpäin ja menestyäkseen", sanoo Linda. "Sen lisäksi siinä on niin helppo käyttöliittymä, ettei ohjekirjaa tarvitse lukea."

Linda lupaa, että Nemesis on tutkimista, ongelmien ratkaisua ja hyvää "vanhanaikaista" tarinankertomista. Mukana on paljon pieniä juttuja, esimerkiksi murskaava ase voi olla tehokkaampi luurankoa vastaan kuin miekka. Itse tarina kertoo Nitheria-nimisestä maasta ja talismaanikokoelmasta, joka on avain valtaan. Se on niin täynnä juonenkäänteitä, että se voisi Lindan sanojen mukaan olla Hollywood-trilleri.

Suurimman vaikutuksen tekee kuitenkin grafiikka. Esimerkiksi jonkun loitsun heittäminen 16 mahdollisesta näkyy hienona ilotulituksena, samaan aikaan kun renderoidut hirviöt yrittävät hyökätä kimppuun reaaliaikaisesti. Näkymät on luotu 3D Studiolla. "Näkymät olivat kovin homma", myöntää Linda. "Yli 100 000 framea grafiikkaa renderoitiin pelin paikkoja varten. Hyöty siitä, että käytimme renderoituja näkymiä Doom-tyylisen 3D-systeemin asemesta oli, että saimme luotua hyvin yksityiskohtaisen kauniilta näyttävän peliympäristön."

"Tarkoitus oli sekoittaa erilaisia pelielementtejä tekemättä pelistä kuitenkaan liian toimintapainotteista tai liian roolipelimäistä. Halusimme erilaisten pelityylien toimivan yhtä isoina palasina", Linda korostaa.

Wizardry VIII on sen sijaan vielä suunnitteluvaiheessa, parhaillaan keskustellaan siitä, käytetäänkö renderoituja taustoja vai vapaasti liikkuvaa 3D-systeemia. Pyörivä katselukulma Activisionin Zork: Nemesiksen tyyliin on tällä hetkellä henkilökunnan suosikki.

Palkkasotureiden parannettu painos

Jagged Alliance: Deadly Gamesin tekemistä johti Ian Currie. Se on hänen mukaansa peli, joka ei ota itseään liian vakavasti.

Deadly Gameshan on itse asiassa pikemminkin Jagged Alliancen paranneltu versio kuin jatko-osa. Deadly Gamesissa ei ole varsinaisesti juonta, mutta sen sijaan se tarjoaa kokoelman uusia tehtäviä. Ja mikä tärkeintä, pelaamisen toisia ihmisiä vastaa. "Moninpeli on Deadly Gamesin sielu", sanoo Ian.

Ottaen huomioon C&C:n ja Red Alertin suosion, miksei Sirtech muuttanut Deadly Gamesia reaaliaikaiseksi? "Alunpelin suunnittelimmekin siitä reaaliaikaista, mutta pelaajan oli jokseenkin mahdotonta kontrolloida kaikkia palkkasotureita samaan aikaan. Pelissä on yksinkertaisesti liikaa tekemistä. Meidän olisi tarvinnut automatisoida joitakin toimintoja ja se olisi tarkoittanut vähemmän tyydyttävää peliä. Loppujen lopuksi uskomme nyt, että vuoropohjainen systeemi on oikea tämäntyyppiseen peliin", Ian selittää.

Deadly Games ei suinkaan ole oikea palkkasoturisimulaatio, ja jotkut pelaajat ovat valittaneet realismin puutteesta, varsinkin epäuskottavasta asekäsittelystä. Ianin mielestä on kuitenkin tärkeämpää tarjota nautinnollista pelaamista kuin realismia. "Jos pystyimme realismin kustannuksella tekemään pelistä hauskemman, teimme sen", hän sanoo.

Eniten muutoksia koki tietokoneen kontrolloimien vastustajien älykkyys. "Työskentelimme todella kovin vihollisen tekoälyrutiinien kanssa - pahat jätkät ovat nyt paljon fiksumpia", sanoo Ian.

Moninpelinä Deadly Gamesia kuitenkin tosiasiassa pelataan, ja Sirtech jopa lisäsi toisen CD:n moninpeliä varten. Valittavana on monia eri tapoja, esimerkiksi taistelu kolmea muuta ihmistä vastaan tai liittoutuminen jonkun kanssa. Mukana on myös sarja uusia moninpeliin tarkoitettuja tehtävätyyppejä ja skenaarioeditori. Moninpeliä voi myös pelata likaisesti: "Voit esimerkiksi ansoittaa tavaran ja pudottaa sen, joten kun toinen noukkii sen, se todonnäköisesti räjähtää silmille", Ian hymyilee. Palkkiksille on jokaisella myös neljä oma herjaa (hahmoja on 70) lähetettäväksi linjoja pitkin.

SVGA-grafiikkamoodia ei ole, sillä se olisi tuplannut pelin kehitysajan. Ian lupaa, että Jagged Alliance 2:ssa se on, samoin kuin paluu juonipohjaiseen rakenteeseen. Hän myös paljasti, että siinä on Deadly Gamesin moninpelivalikoima ja radikaalisti erilainen grafiikka. Julkaisuaikataulusta ei sen sijaan vielä ole mitään tietoa.

Sirtechin pelit

Wizardry-sarja

1981 Wizardry I: Proving Grounds

1982 Wizardry II: Knight of Diamonds

1984 Wizardry III: Legacy of Llylgamyn

1987 Wizardry IV: Return of Werdna

1988 Wizardry Trilogy I

1988 Wizardry V: Heart of the Maelstrom

1990 Wizardry VI: Bane of the Cosmic Forge

1992 Wizardry VII: Crusaders of the Dark Savant

1993 Wizardry Trilogy II

1996 Wizardry Gold

Muut Sirtech-tuotteet

1981 Galactic Attack

1981 Infotree

1983 Wiziprint

Muille tehdyt pelit

1983 Crypt of Medea

1983 Rescue Raiders

1983 Police Artist

1983 Star Maze

1986 CPA: The Clan Practical Accountant

1987 The Usurper: Mines of Qyntarr

1987 The Seven Spirits of Ra

1987 Deep Space: Operation Copernicus

1990 Freakin Funky Fuzzballs

1995 Druid - Daemons of the Mind

1996 A Christmas Story

Realms of Arkania -sarja

1993 Realms of Arkania I: Blade of Destiny

1994 Realms of Arkania II: Star Trail

1997 Realms of Arkania III: Shadows Over Riva

Jagged Alliance -sarja

1995 Jagged Alliance

1996 Jagged Alliance: Deadly Games

The Wizardry Adventure -sarja

1996 Nemesis: The Wizardry Adventure

Lisää aiheesta