Haluatko miljoonääriksi? (PSone) – Virtuaalimiljoonan metsästäjät

Kun ensimmäisen kerran kokeilin Haluatko miljönääriksi? -peliä, pääsin toiseksi viimeiseen kysymykseen, eli 500 000 markkaan saakka. Rahat jäivät kuitenkin saamatta, eikä itselleni pärjäämisestä ollut kovin suurta iloa muutenkaan. Haluatko miljonääriksi? ei tosiaankaan ole yksinpeli.

Englannin- ja saksankielisissä maissa Haluatko miljonääriksi? on haluttua kuin leipä. 2,5 miljoonan kappaleen myynti muun muassa pelasti Eidoksen edellisen vuoden.

Suomenkielinen versio näyttää ja kuulostaa tv-ohjelmalta. Yleissävy on arvokkaan tummansininen, taustalla soi sama dramaattinen musiikki ja studiokin on kuin suoraan telkkarista. Kummitustalomainen fiilis tulee siitä, että studiossa ei ole sen paremmin juontajaa, kilpailijaa kuin katsojiakaan.

Ohjelman graafinen anti koostuu zoomauksista studion tietokonemotoreihin ja niistä pois. Haluatko miljonääriksi? ei siis ole tietokonepeli sanan perinteisessa mielessä, se on visailuleikki bittimuodossa. Se hyvä puoli ulkoisesta vaatimattomuudesta kuitenkin on, että ohjelma pyörii vanhemmassakin tietokoneessa.

Säännöt ovat suoraan tv:stä kuten on myös juontaja Lasse Lehtinen. Telkkariin Lehtinen sopii vallan mainosti, mutta pelkän äänen perusteella hän tuntuu välillä lässyttävän.

Säännöistä kilauta kaverille -vaihtoehto ei toimi toteutukseltaan. Se on käytännössä huonosti näytelty virtuaalipuhelu. Koska kilpailija ei voi mitenkään tietää, voiko "kaveriin" luottaa, "puhelulla" ei käytännössä ole mitään merkitystä.

"Kaveri" todellakin viittaa kommenteissaan käsillä olevaan kysymykseen, mikä tarkoittaa sitä, että suurin osa rompusta koostuu näistä mininäytelmistä. Hassua. Kysymyksiä Lehtinen ei nimittäin ääneen lue, eikä pelkkä teksti paljoa tilaa vaadi.

Haluatko miljonääriksi? osoittautuu hintansa arvoiseksi hankinnaksi vasta, kun monitorin/telkkarin ääressä on isompi porukka. Vaikka palkintorahat jäävät silloinkin saamatta, kaverin nöyryyttäminen ja hänen tietämättömyydelleen nauraminen on ehtymätön hauskuuden lähde. Eikä oma häviäminenkään haittaa, kun paikalla on kavereita ja fiilis on muuten hyvä.

Normaalit pisteet jätämme pois, koska Haluatko miljonääriksi? ei taivu tämä lehden normaaliin pisteytyssysteemiin.