Hyvät ja pahat

Ruudun takaa

Mikä pahan tappaisi? Teräsmies tai Batman.

Batman- ja Teräsmies-sarjakuvat on useaan otteeseen ja monesta suusta tuomittu pystyynkuolleiksi ja loppuunkalutuiksi, mutta aina on ilmaantunut joku neropattikäsikirjoittaja (juhlituimpana tietysti Frank Miller), joka on ne uudelleen henkiin herättänyt. Viimeisimmät elvyttäjät ovat Scott Snyder (Batman) ja Grant Morrison (Teräsmies).

 

Elät ainakin kahdesti

Grant Morrison, jolla uraa ja tekoja on vaikka muille jakaa (muun muassa Animal Man, Doom Patrol, The Invisibles), on innostunut tappamaan Teräsmiestä oikein tosissaan. Ensin tarinan All-Star Superman (Teräsmies, Egmont 2012) lopussa vanheneva Teris mossahtaa päin aurinkoa ja jää sille tielleen, ja uusimmassa tarinajatkumossa hän tekee kuolemaa viidennestä ulottuvuudesta tulevan VYNDKTVXin käsittelyssä.

Kolmeen kovakantiseen kirjaan (Miehet terästä, Egmont 2013, Luodinkestävä, Egmont 2014 ja Viimeiset päivät, Egmont 2014) pakattu juttu on osa DC:n The New 52 -julkaisulinjaa, jossa Teriksenkin tarina aloitettiin puhtaalta pöydältä, alusta. Mikäs siinä, ovathan kilpailija Marvelinkin sankarit Hämistä myöten aloittaneet sarjakuvallisen elämänsä jo useampaan otteeseen. Närää Teräsmies-lehtien kohdalla aiheutti kuitenkin se, että numerointikin aloitettiin uudelleen ykkösestä. Sarjassa oli nimittäin siihen asti noudatettu alkuperäistä numerointia, ja alkuperäinen lehti numero 1 ilmestyi jo 1930-luvulla.

Vaikka Teräsmiehen tarina periaatteessa on siis se vanha ja tuttu, Morrisonin jutut liikkuvat usein sellaisissa sfääreissä, että heikompaa lukijaa huimaa, ja niin nytkin. Perusasiat ovat toki paikallaan: Teräsvauva pelastuu räjähtävältä Krypton-planeetalta, nuori Teris muuttaa maalta Metropolisiin ja aloittaa lehtimieshommat The Daily Planetissa, Lex Luthor juonittelee ja niin edelleen. Mutta menneisyyden ja ”nykyhetken” lisäksi on välähdyksiä myös kaukaa tulevaisuudesta, rinnakkaismaailmoista tummaihoisine presidentti-Teräsmiehineen ja ties mitä. Tarkkana saa olla, jos aikoo kaiken kerralla sulattaa. Teräsmiehen vaatetus antaa onneksi osviittaa kunkin tapahtuman ajankohdasta: nuori Teris pelastaa maailmaa farkuissa, tulevaisuudessa hän heittää punaiset pikkuhousutkin pois.

Morrisonin hullutusten vuoksi tämä kertaus pesee Spidermanin uudet tulemiset mennen tullen.

 

Naura ja anna toisten kuolla

Batman on Frank Millerin käsittelyn jälkeen ollut Teräsmiestä paremmin hengissä, ainakin sarjakuvallisesti. Menneisyyden tuskaa ja ahdistusta on Gothamin kaupungissa riittänyt. Siksipä nämä uudistetut The New 52 -sarjan tarinat (Pöllöjen hovi, Egmont 2013, Pöllöjen kaupunki, Egmont 2014 ja Kuolema kulkee perheessä, Egmont 2014) ovatkin pienoinen pettymys.

Pettymyksistä pahin on tietysti se, että uutuus ei alakaan puhtaalta pöydältä, vaan mukana on kaikkea sarjaan vuosien aikana kertynyttä ylimääräistä kuonaa — kuten neljä vuosikertaa Robineja. Jo se ensimmäinen alkuperäinen ihmepoika Robin, Dick etunimeltään, oli alusta asti huonosti sarjaan istuva ja pahasti epäuskottava hahmo (pikku poika miesten töissä) ja tarinoitten kannalta todellinen turhake. Robinin takia Batmanistakin alettiin aikoinaan puhua Tom of Gotham -tyyliin.

Batman-sarjakuva itsessään täyttää tänä vuonna jo 75 vuotta ja nuo Robinit — Robin, Puna-Robin, Yösiipi ja mikä lie se yksi oli nimeltään — vain korostavat Lepakkomiehen todellista ikää. Kuinka kukaan voi suhtautua vakavasti tarinaan, jossa isoisäikäinen viittaniekkasankari kiipeilee yöllä katoilla perässään liuta pikku apureita. Lepakkotyttökin on varmasti jo viisikymppinen. Kaunis piirrosjälki (Greg Capullo) tai sujuva juonikaan (Scott Snyder) ei pysty pelastamaan sarjaa onnettomalta peruskuviolta.

Parempaa ja uskottavampaa lepakkoluettavaa, ilman niitä turhia Robineita, tarjoaa Geoff Johnsin kirjoittama ja Gary Frankin piirtämä Batman-tarina Earth One. Se on kertomus Batmanin alkuvaiheista jo ties monennenko kerran, mutta tällä kertaa todella älykkäällä, tuoreella ja ulkoasultaan upealla otteella toteutettuna. Sarja ilmestyi alunperin vuonna 2012 kovakantisena kirjana, mutta pehmeäkantinen, kukkaroystävällisempi versiokin ilmestyy aivan näillä hetkillä. Suosittelen.

 

 

Teräsmies (Grant Morrison)

-                     Miehet terästä, Egmont 2013, 256 sivua, hinta noin 33 euroa

-                     Luodinkestävä, Egmont 2014, 224 sivua, hinta noin 36 euroa

-                     Viimeiset päivät, Egmont 2014, 224 sivua, hinta noin 36 euroa

 

Batman (Scott Snyder)

-                     Pöllöjen hovi, Egmont 2013, 176 sivua, hinta noin 28 euroa

-                     Pöllöjen kaupunki, Egmont 2014, 208 sivua, hinta noin 30 euroa

-                     Kuolema kulkee perheessä, Egmont 2014, 176 sivua, hinta noin 34 euroa

 

Batman: Earth One (Geoff Johns ja Gary Frank), DC 2012, 144 sivua, hinta noin 23 euroa

Lisää aiheesta