Ruudun takaa – Koolla on väliä

Ainakin, jos puhutaan joululahjoista.

Kovat ja suuret ovat aina olleet suosikkejani joululahjamarkkinoilla. Niin nytkin. Kilttinä sain mitä halusin, eli sarjakuvakirjoja. Eivätkä ne olleet mitään laman nakertamia pikku pokkareita, vaan toinen toistaan massiivisempia järkäleitä. Kirjapainoalan raju hintakilpailu ja paperin ylitarjonta maailman markkinoilla koituu nyt lukijan onneksi. Tosin Facebook-päivityksistä olen huomannut kirjojen koon tuoneen ystävilleni murheitakin: Lyhyen ajan sisällä on tapahtunut useita dramaattisia Lundia-hyllyjen romahtamisia.

Minä, Spider-Man

Yksinkertaisin tapa tuottaa mammuttiopus on tarttua johonkin alan klassikkoon, jota löytyy varastoista valmiiksi piirrettynä pilvin pimein. Egmont on tarttunut Hämmästyttävään Hämähäkkimieheen ja julkaissut jättikirjan, johon on koottu kaikki seittisankarin sanomalehdissä julkaistut strippisarjat vuosilta 1977–1981.

Tässä 480-sivuisessa kirjassa on neljä päivittäissarjaa joka sivulla, eli pikainen laskutoimitus tuottaa sarjojen yhteismääräksi lähes 2000. Ja kun stripeissä on yleensä luettavaa enemmän kuin sivumuotoisissa sarjoissa, ei  koostetta päivässä tai parissa luetakaan. Mitään mullistavaa uutta kirja ei kuitenkaan sisällä.

Painava sarja

Uutta sen sijaan tarjoilee ranskalainen Manu Larcenet upealla Blast-sarjallaan. Manga totutti meidät eurooppalaiset — niin sarjakuvan lukijat kuin tekijätkin — pitkiin, kirjasta toiseen kestäviin juonijatkumoihin ja nyt tämä suuntaus tuottaa eurooppalaista hedelmää.

Näennäisesti murhatarinan kaapuun puettu kertomus keittokirjan kirjoittaneesta, pahasti ylipainoisesta ja alkoholisoituneesta Polza Mancinista kasvaa maagiseksi, koko elämän kattavaksi vaellustarinaksi, joka toimii kuin paraskin roadmovie. Paitsi että kirjan antisankari ei pysy kaidalla tiellä, vaan viettää suurimman osan ajastaan metsissä virkavaltaa paossa. Jotakin kovin suomalaista on tässä ahdistuneessa kulkurissa, joka epätoivoisesti etsii itselleen unohdusta ja tajunnan räjäyttävää Blast-ilmiötä.

Suomeksi on ilmestynyt kolme komeaa, yli 200-sivuista osaa, ja lisää on toivottavasti tulossa. Sillä Blast on paras eurooppalainen sarja miesmuistiin.

Pikkujättiläinen

Maailman suurin rakkaustarina on nyt myös kääntynyt sarjakuvaksi. Komeista historiallisista sarjoistaan tuttu Timo Mäkelä on sovittanut William Shakespearen kestohitin Romeo ja Julia suomalais-virolaisiin maisemiin. Ja yllättävän notkeasti Timpan käsittelyssä Veronan nuoret rakastavaiset sijoittuvatkin noin sadan vuoden takaisen Helsingin, ja osin Tallinnankin, maisemiin. Ilmaston vaihdos on tehnyt hyvää myös itse tarinalle. Nyt sitä lukee ilolla kuin uutta, vaikka tarina tuttu ja tuskainen onkin.

Kooltaan kirja on näistä pienin, vain pokkari — kovakantinen tosin, mutta sisällöllään se peittoaa ainakin Hämiksen.

 

- Stan Lee, John Romita: Spider-Man — Sanomalehtisarjat, Egmont 2013, 480 sivua, hinta noin 55 euroa.

- Manu Larcenet: Blast 1 - Röykkiö ihraa, Blast 2 - Pyhän diilerin ilmestys, Blast 3 - Päätä pahkaa, WSOY 2011-2013, 208 sivua, hinta noin 28 euroa.

- William Shakespeare, Timo Mäkelä: Romeo ja Julia, Arktinen Banaani 2013, 432 sivua, hinta noin 15 euroa.

Lisää aiheesta