www.suckerpunch.com
Onko se lintu? Lentokone? Teräsmies? Ei, se on tarinavetoinen hiekkalaatikkopeli.
Hilpeistä Sly-pesukarhupeleistä tunnetun Sucker Punch -tiimin loikka Infamouksen synkkään supersankarimaailmaan yllätti. Dark Knight -leffan tapaan Infamouksessa pohditaan, oikeuttaako sankarin rooli pahimmatkin teot.
Sucker Punch hakee innoituksensa supersankaritarinoiden perinteistä, mutta maailma ja alkuperäisidea pohjautuvat tiimin omiin visioihin. Infamous on hiekkalaatikkopeli, jossa pelaaja päättää, mitä voimillaan tekee: ryhtyykö kaupunkia suojelevaksi supersankariksi vai sitä riistäväksi roistoksi.
Sata salamaa iskee tulta
Perusjamppa Cole tekee lähettihommia Empire Cityssä, ja jää keskelle kuusi korttelia tuhoavaa räjähdystä. Tiilikasasta kömpiessään Cole toteaa olevansa liki haavoittumaton häntä ympäröivän sähkökentän ansiosta. Kenttä hidastaa luodit harmittomiksi ja heikentää putoamisen aiheuttamia iskuja. Bonuksena mies pystyy ampumaan salamoita kouristaan.
Katastrofin jälkeen kaupunki vajoaa kaaokseen, sillä muutkin kuin Cole ovat saaneet supervoimia. Estääkseen mutanttien maailmanvalloituksen, armeija eristää Empire Cityn tappaen kaikki ulospyrkijät. Erityksiin jääneet asukkaat alkavat kinata anarkiaan vaipuneesta kaupunkipahasesta, ja asuinkorttelit muuttuvat keskenään sotiviksi jengialueiksi.
Colen voimat kehittyvät ja muuttuvat pelaajan tekemisten mukaan. Cole oppii esimerkiksi siirtelemään metalliesineitä voimillaan, kutsumaan ukkosen taivaalta kuin tykistökeskityksen, lentämään elektromagneettisella kilvellään, työntämään muita kauemmas ja jopa heittämään pallosalaman, joka räjähtää hetken päästä salamakimppuna kuin kranaatti.
Sähkövoima käyttäytyy harvinaisen näyttävästi, sillä sähköpurkaus leviää lähistöllä oleviin metallikohteisiin. Auton taakse suojautuneet gangsterit voi käristää rivin ensimmäiseen kaaraan ampumalla, sillä salama jatkaa matkaa autosta toiseen osuen lopulta roistoihin. Voimilla leikkiminen ja niiden muuttuminen tarinan edetessä onkin yksi idean kantavista voimista.
Akilleenkantapää
Toimintaseikkailussa kaupunki muuttuu kolmiulotteiseksi taistelukentäksi, sillä Cole kiipeilee kuin tolppa-apina talojen seiniä pitkin ja kapuaa sekunneissa lyhtypylvään nuppiin. Kattotaistelussa kaveri loikkaa reunan yli rännistä roikkumaan ja ampuu suojasta salamoita pelkkä käsi näkyvillä.
Paikasta toiseen kuljetaan ekologisesti paikallisjunan kyydissä. Perusteluna on realismi, sillä nykyaikaista ajonestolaitetta ei ohiteta pelkällä kolmionäppäimellä. Pelkkään Colen ohjaukseen keskittymällä tekijät uskovat saavansa myös nyrkkitaisteluista, kiipeilystä ja salamoinnista helpommin sujuvia.
Colen voimat kehittyvät tekemisten mukaan. Supersankari saa hieman erilaiset sähkövoimat kuin superroisto. Hyvä–paha-akselit eivät ole peleissä toimineet oikein milloinkaan, koska systeemistä puuttuu harmaa alue. Infamous tuntuu noudattavan sarjakuvista tuttua moraalia: hyvis on hyvis tappaessaankin, kunhan teurastaa pahoiksi määriteltyjä.
Supersankareiden tavoin Colella on omat kryptoniittinsa. Cole ei taio sähkövoimiaan tyhjästä vaan ainoastaan kanavoi kaupungin sähköverkkoa omaan käyttöönsä. Sähkökatkosten aikaan tai kaukana voimalinjoista, Cole on normaalia heikompi. Kaveri vahvistuu taas päästyään imemään virtaa voima- tai puhelinlinjoista.
Riski on sama kuin hiekkalaatikkopeleissä aina, sillä vapaus muuttuu herkästi päämäärättömyydeksi. Seikkailu ei ole onneksi puhdasta haahuilua vaan tarinassa on selkeä kaari ja draamalliset huippuhetket. Avainkohtina toimivat taistelut muita kaupunkiin ilmaantuneita superroistoja tai -sankareita vastaan.
Pääjuoni avautuu sarjakuvamaisina ruutuina aivan kuten Max Payneissa aikoinaan. Trailerissa vilahtava lyhyt osuus näyttäisi siltä, että hyvin piirretty idea toimii supersankaritarinassa erinomaisesti. Pohjimmiltaan kyse on siitä, millaisen supermiehen pelaaja teoillaan Colesta muovaa.
Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 3.11.2008.