Infestation (PSone) – Bugisen buggyn sekoilut

Frontier Developmentsin Infestation olisi voinut olla upea peli. Onhan se syntynyt suuren peligurun, David "Mr. Elite" Brabenin siipien suojassa. Näköjään sekään ei aina riitä.

Vuonna 2237 muukalaiset ovat valloittaneet ihmisten asuinseudut ja pelaajan on hätistettävä mömmöt takaisin koteihinsa häpeämään. Hernepyssyllä varustettu futuristinen tankki, ACAM, ei siihen sellaisenaan kykene, mutta onneksi planeetalla majailee leegio toinen toistaan nerokkaampia tiedemiehiä. Heille tankin virittäminen tuhoa kylväväksi vaunuksi on helppo nakki.

Aseet eivät synny tyhjästä, mutta onneksi planeetalla lojuvien kristallien keruu on helpompaa kuin perunoiden nosto, tarvitsee ajaa vain niiden yli. Sen jälkeen poimitaan muutama tiedemies kyytiin ja hurautetaan läheiseen tehtaaseen, josta putkahtaa joku ajoneuvoa parantava uudistus tai kauhea ase.

Ken tähtiportin läpi käy, saa kaiken toivon heittää

Peli on jaettu useisiin tehtäviin ja maailmoihin. Alueelle kuljetaan Tähtiportti-sarjasta tuttujen teleporttereiden läpi. Tehtävät vaihtelevat alieneiden neutraloinnista vihollislaitoksen kaappamiseen. Siellä tällä lojuu laatikoita, joista löytyy jotain tarpeellista roinaa.

Kulkuvälineen parantelu on joidenkin tehtävien kannalta välttämätöntä. Esimerkiksi vesi on täysin ylittämätön este, kunnes insinörtit hoksaavat pumpata auton kumit täyteen ilmaa. Paisuneilla renkailla onkin helppo körötellä matalampien lätäköiden yli.

Koluttavat alueet ovat laajoja ja näkyvyys huono. Navigointi on hankalaa, sillä sekava ja pikkuruinen tutkanäyttö tuo mieleen lauantaisen lottoarvonnan. Maasto on kuitenkin ongelmista pienin. Alieneiden tykistökeskityksessä ACAM loimuaa punaisena osumista, mutta kiikkerä ohjaus vaikeuttaa tuleen vastaamista ja väkkäränä pyörivä vaunu poksahtaa liian helposti.

Ohjevihkosen mukaan pelissä voi hyödyntää erilaisia strategioita. Viholliset voi yllättää helpommin käyttämällä hyväkseen maaston muotoja tai pysyttelemällä varjoissa. Teoriassa ehkä, mutta käytännössä meno on epämääräistä hortoilua ja ajoneuvo tuntuu jäävän jumiin vähänkin mäkisempään rinteeseen. Ylimääräisenä kiusana on x-näppäimestä aktivoituva turbo-nappi, joka vahingossa painettuna saa maasturin hallitsemattomaan syöksyyn.

Bugit vilistävät ruudulla

Tekijöiden kiire paistaa läpi. Ruudunpäivitys on paikoitellen todella nykivää ja graafisia mokia vilisee enemmän kuin tusinassa keskivertopelejä yhteensä. Periaatteessa Infestation on Dual Shock - yhteensopiva, mutta ohjaimen kanssa oli ongelmia (vaikka kokeilin useampia). Peli meni itsekseen pause-tilaan ilman näkyvää syytä. Vasta kapulan vaihtaminen perinteiseen ditaalipadiin auttoi vaivaan.

Korvia ei hemmotella liioin. Hissimusiikilta kuulostava poppi vielä menettelee, mutta alieneiden repivät äänet meinaavat tehdä hulluksi. Kirkunan lienee tarkoitus lisätä tunnelmaa, mutta tulos on täysin päinvastainen.

Infestationissa yhdistyy räiskintä ja pieni puuhastelu kliseitä vilisevään avaruustarinaan. Huolellisemmin tehtynä se olisi voinut olla jopa nautittava, mutta nyt se ei loista millään osa-alueella. Parempia räiskintäpelejä löytyy yllin kyllin. Tämä sekasotku on parasta jättää kauppojen hyllyille pölyä keräämään.

37