Jak and Daxter: Kadonnut maailma (PS2) – Ilmojen halki käy lentäjän tie

Jak Shepherd ja Daxter Morgan avaavat silmänsä keskellä lentokoneen romua. Saarella ollaan, mutta kaikki näyttää jotenkin epätarkalta. PlayStation 2 -logon pyöriessä esiin totuus paljastuu: "Tämä on Lost World!"

Vanhat sarjat jatkuvat, vaikka tekijät vaihtuvat. Jak & Daxterin luoneen Naughty Dogin keskittyessä Unchartedin voittokulkuun, tasoloikkasarja siirtyi High Impact Gamesin käsiin.

Jak, Daxter ja Keira ovat selvittämässä maailman laidalla syitä econ määrän romahtamiseen, mutta törmäävät ratkaisun sijasta ilmapiraatteihin. Sankarikolmikko joutuu ilmataisteluun ja tekee pakkolaskun saarelle, joka paljastuu pimeän econ hirvittäväksi koekentäksi.

Junioreiden iloksi peli on dubattu kokonaan suomeksi, mutta itse jaksoin kuunnella lauantaiaamutason ääninäyttelyä noin kymmenen minuuttia ennen kielen vaihtamista takaisin englanniksi.

Lennokas meno

Kun Jak 3:ssa ajeltiin autolla, on Kadonneen maailman pääosassa lentokoneet. Pelaaja saa käyttöönsä jos jonkinlaista lentovehjettä. Koneiden aseistusta päivitetään sivutehtävistä tienatuilla rahoilla tai ilmataisteluista saatavilla romuosilla.

Peli on jaettu pieniin alueisiin, joilla voi lennellä vapaasti sivutehtäviä etsien. Jokaisella alueella on myös oma tasoloikkakenttänsä. Alueelta toiselle siirrytään tukikohtana toimivalla isommalla ilma-aluksella, jonka lentokonehallissa pääsee parantelemaan rassejaan.

Lentely on kokonaisuuden onnistunein osio, vaikka lentokoneet voisivat liikkua vähän rivakammin. Itse tasoloikinta taas on peruskauraa putkimaisissa, lyhyissä kentissä ja todella huonolla kameralla höystettynä. Välillä Jak pääsee käyttämään uusia ecovoimia, mutta vain ennalta määrätyissä pisteissä. Hämärien nappiyhdistelmien taakse piilotetut taidot ovat parhaimmillaan ihan kivoja, mutta kliseisen ajan hidastuksen ja tylsän teleporttailun ympärille kasatut kohdat lähinnä nostavat verenpainetta.

Sivutehtäviä on joukkokaupalla. Välillä voi jeesata piraatteja muiden alusten kimppuun hyökkäilemisessä, toisinaan voi tienata rahaa aloittamalla vaikka kapakkatappelun. Baarimikon ajatuskulku siitä, että maksaa asiakaskunnan hakkaamisesta, jätetään avoimeksi.

Kun Daxter saa pimeää ecoa niskaansa, hän muuttuu jättiläismäiseksi mutantti-Daxteriksi. Ylhäältäpäin kuvatut toimintakohtaukset ovat ideana hyviä, mutta toteutukseltaan kuonaa. Kamera on aivan liian lähellä ja vastustajia puskee näkymättömistä loputtomana virtana. Onneksi mutanttitoimintakohdat ovat harvassa.

Juosten kustu

Joulumarkkinoille ehtimisen kiire paistaa läpi eikä viimeistelyssä ole vältytty bugeilta. Kerran jäin oven saranapuoleen kiinni, jolloin Jak heitti henkensä ja syntyi aina takaisin samaan kohtaan, eikä tilanteeseen auttanut kuin load-loitsu. Muitakin bugeja osui eteen, toiset tappavampia kuin toiset. Onneksi peli tallentaa tilanteen automaattisesti ja tiheään.

Eniten kiire näkyy grafiikoissa, sillä Jak & Daxter: Kadonnut maailma on yksinkertaisesti ruma. Maisemat ovat niin kulmikkaita, että niitä voisi luulla pari konsolisukupolvea vanhoiksi, ehkä grafiikat on lainattu käsikonsoliversiosta.

Pidempi kehitysaika ja hiominen olisivat tehneet kokonaisuudesta toimivamman. Sääli, ettei näin käynyt, sillä potentiaalia olisi löytynyt. Nyt käteen jää vain keskeneräinen tasoloikka ja toimiva lentely.

70