Kallis kuolema

Kallis Kuolema

Egmont vie minut perikatoon! Koko syksyn on sadellut tuhteja sarjakuvaklassikkokokoelmia, jotka on pakko lukea: Conan, Shokki-Corben, Punaparta, Bruno Brazil, Vartijat Ennen sekä tiiliskiven kokoiset Korkeajännitys: Tulimyrskyn raivolla ja Tex Willer: El Muerto. Viimeisen naulan arkkuuni iskee Kuolema.

Hyvä sarjakuva ei kuole koskaan. Egmont on huomannut tämän ja panostaa vahvasti klassikoitten uudelleenjulkaisuihin. Jotkut, kuten Charlierin ja Coscinnyn maanmainio Haikaralaivue, on julkaistu albumi kerrallaan kovissa kansissa, mutta suuntaus näyttäisi käyvän yhä paksumpien koosteiden suuntaan.

Euroopan jättiläiset

Jean-Michel Charlierin ja Victor Hubinonin Punaparta ilmestyi 70-luvulla Zoom-lehdissä ja -albumeissa. Nyt kaksi ensimmäistä Punaparta-tarinaa on yhdistetty 148-sivuiseksi Karibian Demoni -kirjaksi. Kyseessä on seikkailusarja, jossa merten kauhu Punaparta saa rinnalleen rehdin Eric-nuorukaisen. Ei kuulosta kovin kummoiselta lähtökohdalta kokonaiseen albumisarjaan, mutta 31 julkaistua alpparia lisukkeineen kertoo, että tekijät olivat tehtäviensä tasalla.

Samaa Zoom-perintöä on myös Michel Gregin ja William Vancen Bruno Brazil. Kyseessä on jamesbondmainen, nopeita autoja ja kauniita naisia raakaankin väkivaltaan yhdistävä agenttitarina. Egmont kertoo julkaisevansa kaikki sarjan 11 albumia kolmessa koosteessa, joista ensimmäinen on juuri ilmestynyt sisältäen neljä ensimmäistä alpparia. Sivuja ihan riittävästi tässäkin: 216.

Jos oikein paksua luettavaa haluat, niin silloin kannattaa tarttua neljänteen tiiliskivi-Korkkariin nimeltä Tulimyrskyn raivolla tai Tex Willer 60 vuotta -juhlakirjaan El Muerto. Molemmissa on sivuja lähestulkoon 800 ja tekijät sarjojensa parhaimmistoa.

Massiiviset amerikkalaiset

Conan: Palkkasoturi on toinen osa Robert E. Howardin luoman lihaksikkaan barbaarin seikkailuista, jotka on alun perin julkaistu 70-luvulla The Savage Sword of Conan -lehdessä. Osa tarinoista on julkaistu Suomessakin, mutta se ei menoa haittaa – tarinat toimivat omalla barbaarisella tasollaan edelleenkin. Ja Egmontin uutuuden ulkoasu ja painojälki hakkaavat menneet ja nykyisetkin amerikkalaispainokset mennen tullen.

Shokki tekijänä -sarjan aloitti itseoikeutetusti Bernie Wrightson, ja nyt on vuorossa vähintään yhtä legendaarinen Richard Corben. Edelleenkin erittäin aktiivinen kauhupiirtäjä aloitteli uraansa 70-luvun alussa Creepy- ja Eerie-lehdissä, ja näistä klassikoista koostuu Egmontin osittain värillinen uutuus. Hieman on ajan hammas kuuluisia Corben-värejä haalistanut, mutta tarinoissa on yhä ytyä.

Vartijat ennen -kirja ei oikeastaan tähän klassikkoteemaan kuuluisi, mutta kun se ainoa oikea Mooren ja Gibbonsin Watchmen ilmestyi jo viime vuosituhannen puolella, niin menköön. Amerikassa tämä vanhan kertaus on jo loppunut ja siellä ilmestyneet uusiolehdet on koottu pareittain kirjoiksi. Suomeksi saamme aluksi Darwyn Cooken Minuuttimiehet ja Amanda Connerin Silkkiaaveen. Näistä Cooken kokonaisuus on koko Vartijat-uusinnan paras ja siksi oiva aloitus. Connerin sarja on lähinnä söpö.

Neil Gaimanin Sandman-sarjasta omilleen nostettu Kuolema ilmestyi kahtena lehtisarjana 1990-luvulla. Kuolema on Nukkumatin pikkusisko ja käy kerran sadassa vuodessa kuolevaisten luona. Nyt on se hetki ja siitä olen iloinen. Kuoleman kaltaisia pieniä helmiä menneiltä ajoilta lukee enemmän kuin mielellään. Ja katselee myös.

Wallu

 

Egmont-uutuudet

- Charlier, Hubinon: Punaparta, hinta

- Greg, Vance: Bruno Brazil, hinta

- Korkeajännitys: Tulimyrskyn raivolla, hinta noin 30 euroa

- Tex Willer: El Muerto, hinta noin 30 euroa

- Conan: Palkkasoturi, hinta noin 35 euroa

- Shokki, tekijänä Richard Corben, osa 1, hinta noin 28 euroa

- Cooke, Conner: Vartijat ennen – Minuuttimiehet, Silkkiaave, hinta noin 35 euroa

- Gaiman & muut: Kuolema – Elämisen kallis hinta, hinta noin 43 euroa

Lisää aiheesta