Kielletty alle 18-v - Ikärajat peleihin

Vuodenvaihteessa astuu voimaan uusi kuvatallennelaki, joka käsittää myös pelit. Tammikuun alusta lähtien kaikissa uusissa peleissä pitää olla ikämerkintä.

Laki kuvaohjelmien tarkastamisesta kattaa elokuvat, videot, DVD:t ja muut liikkuvat kuvat sekä vuorovaikutteiset kuvaohjelmat eli video- tai tietokonepelit. Elokuvaa ei saa julkisesti esittää eikä levittää 18 vuotta nuoremmille ennen kuin Elokuvatarkastamo on sen tarkastanut.

Pelit eivät kuulu varsinaisesti tarkastuksen piiriin, mutta ne voidaan tarkastaa, jos se katsotaan aiheelliseksi. Maahantuojan velvollisuus on ilmoittaa peli Elokuvatarkastamolle ja määritellä sille ikäraja tiettyjen kriteerien puitteissa. Jokaisessa uudessa pelissä pitää siis olla ikäsuositusmerkintä.

Ikärajat uusiksi

Uusi laki määrittelee ikärajoiksi S eli sallittu kaikille, 7 vuotta, 11 vuotta, 15 vuotta ja 18 vuotta. Jos peliä ei tarkasteta, ikärajat ovat suosituksia. Poikkeuksena on kuitenkin 18 vuotta, joka on lainvoimainen.

Ikärajat eivät kerro, osaavatko tietynikäiset peliä mahdollisesti pelata, vaan ne kertovat ainoastaan seksin ja väkivallan määrän. Vaikka esimerkiksi joku autopeli olisikin sallittu kaikille, se ei tarkoita sitä, että se vaikeustasoltaan sopisi alle 10-vuotiaille.

Jos Elokuvatarkastamo jostain syystä päättää määrätä ikärajan, se on aina lainvoimainen. Kauppiaan tehtävänä on tarkastaa nuoren henkilön ikä ja jättää myymättä peli alaikäiselle. 18-vuotiaille tarkoitettuja pelejä saa myydä vain täysi-ikäisille, vaikka kyseessä olisikin pelkkä suositus.

Jos pelistä puuttuu ikämerkintä, maahantuoja voi saada sakkorangaistuksen.

Ikämerkintä pitää hakea joka formaatille erikseen. Vaikkapa Driver 3:sta pitää siis tehdä ilmoitus PlayStation-versiosta ja PC-versiosta erikseen, koska versiot saattavat poiketa toisistaan.

18 vuoden ikäraja on ihan yhtä tarkka kuin vaikka oluen tai tupakan myynnissä. Jos kauppias ei rajoja noudata eli ei tarkasta henkilöllisyyttä, hän voi saada pahimmillaan puoli vuotta vankeutta.

Ruuhkaa jouluna

Vaikka maahantuojat voivatkin itse määritellä ikärajat, kokemus siitä vielä puuttuu. Elokuvatarkastamon mukaan vuodenvaihteessa maahantuojat saattavatkin rajojen tarkistamiseksi tarkastuttaa jopa satoja pelejä. Tilanne rauhoittunee, kun yhteiset pelisäännöt saadaan sovittua.

Ilmoituksia ikäsuosituksineen on Elokuvatarkastamolle joka tapauksessa menossa tuhansia. Se, vaikuttaako tämä pelien ilmestymisaikatauluihin, jää nähtäväksi. Todennäköisesti pelit saattavat jonkin verran viivästyä.

Laki koskee myös pelien demoja, joita levitetään esimerkiksi lehtien kansiromppuissa. Myös näissä täytyy olla ikämerkintä vuoden alusta lähtien ja sääntö koskee myös ulkomaisia lehtiä. Mitä tämä sitten tarkoittaa Suomen lehtivalikoimassa on toinen juttu.

Sen sijaan internetistä imuroitavia ohjelmia laki ei koske, postimyyntifirmoja kylläkin. Raja menee siinä, saako käyttäjä käteensä jotain fyysistä eli vaikka rompun, vai imuroiko hän ohjelman suoraan koneelleen.

Mistä tunnistan?

Ikämerkintöjä on kymmenen erilaista. Iän lisäksi niihin on merkitty Elokuvatarkastamon rekisteröinti- tai tarkastustiedot. Merkinnät painetaan tai tarroitetaan pelipakkauksen takapuolen alaosaan.

Tarkastetuissa ohjelmissa eli niissä, joissa kaikki ikärajat ovat valvottavia on pyöreät ikärajamerkinnät sekä lisäksi merkintä VET/SFB eli Valtion Elokuvatarkastama. Merkinnät ovat punertavia.

Suositusmerkinnät ovat vihreän neliön sisällä paitsi 18, jonka väri on punainen. Suositukset ovat siis vain suosituksia muilta osin kuin 18-vuotiaille tarkoitetuissa peleissä.

Vuodenvaihteen jälkeen peleissä saattaa olla enemmänkin ikämerkintöjä. Kaikille tutut Elspan siniset merkinnät, amerikkalaisten omat merkinnät ja Suomen merkinnät saattavat kaikki olla samassa pelissä. Siinäpä ikärajoja kerrakseen.

Lisätietoja osoitteesta http://www.vet.fi.

Lisää aiheesta