Kingdom Hearts: Birth by Sleep (PSP) – Tartu Mikkiin

Toivottavasti Akut on ladattu, sillä Disneyn animaatioarmada kutistuu taskukokoon.

Kun fanit kinaavat Carl Barksin ja Don Rosan paremmuudesta, he eivät tiedä, että Disney-maailman kulisseissa velloo. Walt-sedän satuvaltakunnat ovat ajautuneet kaaokseen, kun muinainen pahuus uhkaa varastaa hyviksien sydämet.

Disney pyytää apua itäisten maiden viisailta miehiltä. Kun jenkit ja japanilaiset kohtaavat taistelukentällä, lopputuloksena on Pearl Harborin sijaan kulttuuriviitteiden sekamelska. Kingdom Hearts -universumi yhdistelee surutta Disney-hahmoja Square-Enixin pelisankareihin.

Jättisilmäiset piikkitukat istuvat yllättävän sujuvasti piirroshahmojen kansoittamaan maailmankaikkeuteen. Mikki Hiiri ei roolipelihahmon tavoin angstaa maailman pahuutta, vaan siimahäntä on rinnakkaistodellisuudessakin ärsyttävän oikeamielinen kimittäjä.

Jokaiselle pelin kolmelle päähahmolle on kynäilty oma osuutensa seikkailusta. Tupun, Hupun ja Lupun tarinat sivuavat toisiaan ja juonen kokonaiskuva paljastuu vasta kaikki episodit läpäisemällä. Ratkaisulla saadaan tehokkaasti naamioitua samojen paikkojen kierrätys, sillä hahmon vaihtuessa jo kertaalleen koluttu maasto tuntuu yllättävän tuoreelta. Jokainen kierros kestää kymmenisen tuntia, joten kokonaispituus on mainio.

Please wait, loading

Valitettavasti aika kuluu seikkailun sijasta latausruutuja tuijottaessa. Peli kärsii pisimmistä lataustauoista miesmuistiin, sillä alueen vaihtuessa levyä luetaan kuin Abc kiriaa Agricolan päivänä. Pienet pelialueet pahentavat entisestään närästystä, sillä kymmenen sekunnin pyrähdystä seuraa lähes aina minuutin lataustuokio. Tilannetta voi helpottaa asentamalla levyn sisällön muistikortille, mikä lyhentää odottelun aika tarkasti puoleen.

Sietämättömän pitkien lataustaukojen vastapainoksi grafiikka on todella kaunista ja lukuisissa välinäytöksissä sitä saa ihastella koko rahan edestä. Birth by Sleep ei häpeile pätkääkään kakkospleikkarin julkaisujen rinnalla. Hahmojen kasvoilta voi lukea tunnetilat, vaikka PSP:ssä ei olekaan Emotion Engineä. Tässä on kiistatta pikkupleikkarin kaikkien aikojen komein peli.

Audiovisuaalinen kakku kuorrutetaan kauniilla musiikkiraidalla, joka yhdistelee perinteisiä Disney-teemoja Final Fantasy -sarjan uusimpien osien levykirjastoon. Auraalisten elämysten ainoina säröinä ovat muutamat heliumääniset imitaattorit, jotka hoitavat hommansa puolivaloilla.

Juonenkuljetuksen väliajoilla reaaliaikainen taistelu on vauhdikasta ja mukavan helppoa. Alemmilla vaikeustasoilla hengenlähtö on harvinaisuus, mutta haasterimaa nostamalla myös arpiset japsiropevaarit pääsevät veren makuun. Taistelu vaatii oikean varustesetin lisäksi taitoa, sillä hutkimisen lisäksi pitää muistaa myös suojautua.

Onneksi taistelusysteemi on sujuva, sillä mättämistä piisaa. Vihollisarmada hönkii niskaan loputtomina aaltoina, eikä yhdeltäkään alueelta poistuta tappelutta. Pienet ja luotisuoraan laukkaavat tapahtumapaikat olisi äkkiä nähty ilman jatkuvaa turpakäräjöintiä ja sielua nakertavia lataustaukoja.

Pienet alueet, viivoittimella vedetty kenttädesign, loputon välivideoiden tulva ja ennätyspitkät latausajat ovat valitettavasti hinta, joka on maksettava kauniista ulkokuoresta. Tekniset ongelmat liki peittävät sen faktan, että Birth by Sleep on erinomaisen toimiva kokonaisuus.

70