L.A. Rush (PSP)

Autopelit pyörivät muita genrejä pahemmin jatko-osien loputtomassa suossa. Jos rälläys ei ole jatkoa jollekin tutulle nimelle, unohtakaa koko juttu -mieliala tuntuu vaivaavan melkein joka firman julkaisupolitiikkaa. Atari ja Midway ovat suoltaneet markkinoille B-sarjan Rush-arcadekaahailuja jo toistakymmentä vuotta. Aikoinaan Rushit yrittivät haastaa Segan klassikkoja, nykyään ne uhittelevat Need for Speed -vuosipäivityksille ja Midnight Club -sarjalle.

L.A. Rush pyörii nykymuodin mukaan laittomien katukisojen ja viileän tuunausskenen ympärillä. Kuten nimi vahvasti vihjaisee, neljän auton kilpailut ratkaistaan Los Angelesin ruuhkaisissa maisemissa. Kisareitti on vapaavalintainen, mutta käytännössä oikomista rajoitetaan tietyssä järjestyksessä läpäistävillä tarkistuspisteillä.

Kaarojen ajo-ominaisuudet ovat täyttä arcadea: nakit tarraavat tukevasti asfalttiin ja sladit irtoavat vaivatta. Tyypilliseen tapaan siviililiikenne on vastustajia suurempi uhka, vaikka nokkakolarit useimmiten vain hidastavat menoa. Kun vältät useimmat seinät, bussit ja rekat, voitto on varma. Jos joku peliliike menee komeasti hatelikkoon, kuminauhatekoäly rientää apuun.

Hajoavat verkkoaidat, roskikset ja muut pikkuroinat tuovat menoon mukavasti ryminää ja räimettä. Irtoroina ja miellyttävän runsaslukuinen liikenne ottavat veronsa lähinnä siedettävällä tasolla puksuttavana ruudunpäivityksenä.

Vapaa-aikana laajassa kaupungissa saa kruisailla rauhassa omaan tahtiin. Lukuisien pihojen, sivukatujen ja tehdasalueiden tutkimiseen palaa runsaasti aikaa. Monipuolisen maaston koluaminen on puolipakollista, sillä skabat etsitään kartalta.

Ennalta merkattujen kaarojen nyysiminen tuo vaihtelua peruskaavaan. Sitkeiden takaa-ajajien metsästämä auto viedään mahdollisimman rivakasti kotipihan parkkipaikalle. Keikka onnistuu, jos auto ei pysähdy tai hajoa matkalla.

Poliisit puuttuvat kaikkeen päättömään rymyämiseen. Sinivuokot ovat tosin hampaattomia, sillä sakot ovat palkintorahoihin verrattuna aivan liian pieniä. Jos nyt yleensä edes käy niin huonosti, että vuotavia tiesulkuja väsäävät koppalakit saavat kaaharin kiinni. Sakkolappu ei edes keskeytä kilpailua.

Mikäli ruudunpäivitys olisi vikkelämpi ja poliisit äkäisempiä, L.A. Rush nousisi suurin piirtein samaan luokkaan kuin Need for Speed: Most Wanted. Näillä eväillä keskikastin kutsu raikaa voimakkaana.

50