LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (Xbox 360) – Ruoska, nahkaa ja muovipalikoita

Kaikkien seikkailijoiden isoisä palasi valkokankaalle. Nyt liitonarkkivaarin varhaiset seikkailut voi kerrata humoristisena legoversiona.

Ensikuulemalta härski lisenssihybridi Lego Star Wars osoittautui menestykseksi. Eeppiset avaruusoopperat vitsikkäässä legomuodossa naurattivat, ja pelaaminen oli leppoisaa hupia niin lapsille kuin meille taantumavaihetta eläville vanhuksille.

Pitää takoa, kun lisenssi on kuumaa, tuumasi LucasArts. Lego Indiana Jones noudattaa entistä kaavaa: elokuvien muistettavimmat kohtaukset esitetään slapstickilla kuorrutettuina, toimintaa ja puzzleja sekoittavina kenttinä. Jotta tarinasta voi nauttia täysin siemauksin, Indiana Jonesit kannattaa katsoa (tai kerrata), tai vitsit saattavat jäädä mystisiksi.

Palikat loksahtavat kohdalleen

Nahkatakkiarkeologi juoksee, hyppii, tappelee ja ratkoo ongelmia. Vaikka nyrkkinujakoita on taajaan, nujakointi on harmitonta legokuhinaa.

Tavaroita, kuten lapioita ja muttereita, voi poimia ja käyttää aseina ja ongelmien ratkomiseen. Indyn ruoska on itseoikeutetusti pelin hauskin tavara: sitä voi käyttää liaanina, sillä voi kiskoa auki luukkuja, poimia tavaroita ja riisua vihulaisia aseista.

Proffa-Jonesin lisäksi pelissä ohjataan yhtä tai useampaa elokuvista tuttua hahmoa. Yksin pelatessa apurit toilailevat automaattisesti, mutta peli muuttuu astetta hauskemmaksi, kun toiseen ohjaimeen tarttuu kaveri. Kaksinpeli onnistuu helposti, sillä peliin voi liittyä ja siitä poistua milloin vain.

Ongelmanratkonnassa yhdistetään hoksaamista, tasohyppelyä ja legoista muodostuvia rakenteita. Legoista rakentuu kaikkea hassua: esimerkiksi riippusilta kahden pyykkinarun päälle ja palikkastereot, joilla rikotaan laseja nats... anonyymien pahisten linnassa.

Kuolema saa odottaa

Peli ei koskaan pääty ikävästi. Kuiluun tipahtaminen tai muu onnettomuus aiheuttaa vain hetken paussin. Lopullisuuden poissaolo tekee pelaamisesta lupsakkaa: aina pääsee eteenpäin, eikä pelaajaa rangaista erehdyksistä. Haasteista pitävä ei legopeleistä innostu.

Kukin kolmesta klassisesta elokuvasta on oma kuuden kentän kokonaisuutensa. Kenttiä voi ja pitää pelata useamman kerran eri hahmoilla saadakseen kaikki bonustavarat ja -hahmot, mikä korvaa vähäistä kenttämäärää. Välillä hengaillaan Barnett Collegessa, jonne seikkailuista metsästetyt kadonneet aarteet kerääntyvät, ja jossa voi itse rakentaa haluamansa näköisiä seikkailijoita.

Muoviset maisemat sopivat paremmin Star Warsin muoviseen scifimaailmaan, sillä tosimaailma tuo mukanaan joitain lievästi mietityttäviä juttuja. Esimerkiksi läjäyttimillä roiskiminen on jotenkin viattomampaa verrattuna konepistooleilla tulittaviin legosotilaisiin, joita yksikään päiväkoti tuskin sallisi. Vaaleatukkainen ja sinisilmäinen legoukko on etäisen häiritsevä näky, vaikka hakaristit onkin karsittu.

Mykät muovimiehet

Lego Indyssä on lukuisia ilahduttavia yksityiskohtia: Henry Jones Senior pitää juostessaan ja hyppiessään hatustaan kiinni, Short Round on lyhyenläntä ja mahtuu pienistä luukuista. Indy pelkää käärmeitä, ja sellaisen nähdessään vain tutisee paikallaan. Tällöin apurin on karkotettava kärmekset, että matka voi jatkua. Leffojen karummatkin kohtaukset ovat mukana lentokoneen propelliin törmäävästä karpaasista liitonarkin aukeamisen jälkiseuraamuksiin, mutta kaikki on toteutettu harmittomaan legotyyliin.

Pelissä ei ole ollenkaan dialogia. Muoviveikot ilmaisevat itseään ähkimällä ja mutisemalla, mikä on hauskaa ja eliminoi tarpeen osata englantia. Ohjetekstit ja sen sellaiset tosin joutuu tulkkaamaan toisesta kotimaisesta.

Lego Indiana Jones toistaa ja parantaa aiemman Lego Star Warsin kaavaa. Vaikka Star Wars sopikin legoamisen kohteeksi paremmin, Indy viihdyttää tasan yhtä paljon, varsinkin jos lähdemateriaali on jollain tapaa tuttu.

* * * * * *

Linkkivinkki

Oikea Lego Indiana Jones esiintyy YouTubessa parin minuutin kotivideossa, jonka huumori muistuttaa peliä:

Youtube.com/watch?v=egPgU5kAjKE

83