Lemmings (PSP) – Rakasta sopuliasi kuin itseäsi

Jotkut pelit kestävät isältä pojalle. Lemmings on matkalla yhdeksi niistä.

Ensimmäinen Lemmings ilmestyi jo 1990-luvun alussa, mutta puzzlepelin idea toimii edelleen. Pelissä ohjataan sopuleita, jotka pitää johdattaa hengissä lähdöstä maaliin. Sopulit ovat niin aivottomia olentoja, etteivät ne kelpaisi edes kännykkä-chatin juontajiksi. Ne kulkevat letkassa nenän osoittamaan suuntaan, kunnes vastaan tulee seinä, josta sopuli kääntyy takaisin. Jos tielle osuu esimerkiksi silppuri, korkea putous tai järvi, sopuliparka tuhoutuu.

Pelaajan tehtävä on pitää itsemurhahakuiset sopulit hengissä niiden omilla taidoilla. Sopulista voi tehdä vaikkapa kiipeilijän, leijujan, räjähtävän itsemurhapommittajan, rakentajan tai tiesulun. Sopulit osaavat kaivautua kolmeen suuntaan: suoraan eteenpäin, suoraan alaspäin ja viistosti alaspäin. Kutakin taitoa on käytössä vain rajallinen määrä.

Sopuleita on paljon ja sadan sopulin laiduntaminen käy jo työstä, vaikka vaikeustaso ei olekaan sopulien lukumäärästä kiinni. Lemmings on puzzlepeli, joka vaatii ennen kaikkea miettimistä. Pelin voi onneksi pistää tauolle, jolloin ruutua saa kelata rauhassa ja hakea oikeaa reittiä lähdöstä maaliin. Eri vaikeusasteisiin jaettuja kenttiä on reilusti yli sata. Kun tie maaliin saakka on pedattu, sopulilauman marssimista on hypnoottista seurata.

Sopulit ovat sympaattisia olentoja, vaikka hahmot ovatkin kooltaan vain muutaman pikselin kokoisia reppanoita. Humoristinen grafiikka viehättää edelleen, mutta musiikki alkaa rasittaa nopeasti. Oikeastaan taustamusiikki on vain kiusantekoa, pakollinen paha. Kaikki tekstit on saatavissa usealle kielelle, myös suomeksi.

Lemmingissä on mukana kenttäeditori. Itse tehdyt kentät voi tallentaa muistikortille ja lähettää WiFi-yhteydellä nettiin. Netistä pitäisi saada myös lisäkenttiä. Koska käytössä oli arvosteluversio, nettipalvelu ei ollut vielä toiminnassa.

Lemmingsissä on nerokkaan yksinkertainen ja toimiva perusidea. Koska sitä ei ole rukattu mitenkään, Lemmings toimii hienosti myös PSP:llä. Ainoa syy ylenkatsoa julkaisua on se, että Lemmings-kiintiö on jo entuudestaan täynnä, mutta meissä muissa asuu kohta pieni sopuli.

81