Artikkeli on luettavissa Pelit.fi:ssä 8.1.2009.
www.unlocktheminesofmoria.com
Turbinen Sormusten herra -nettiroolipeli oli yksi viime vuoden yllättäjistä. Puolivillaisen lisenssipelin sijaan se paljastuikin lämmöllä tehdyksi, esikuvalleen uskolliseksi nettiroolipeliksi, jossa on syvyyttä enemmän kuin monissa kilpailijoissa. Niinpä ei olekaan yllätys, että puolitoista vuotta julkaisun jälkeen Lord of the Rings Online laajenee melko kunnianhimoisella, Morian kaivoksiin keskittyvällä lisäosalla.
Shadows of Angmarissa tutuksi tullut Eriadorin alue laajenee luontevasti länteen Sumuvuorten länsipuolelle asti. Rajana on tällä kertaa Lothlorienin haltiametsä, mutta kutkuttavan jännittävästi kartalla näkyy myös Synkmetsä, Rohan ja Mordor, toivottavasti tulevia lisälevyjä ennakoiden.
Morian kääpiökaivantojen siirtämisessä tietokoneruudulle Turbine on käyttänyt uutta luolastonrakennustekniikkaansa, joka näyttää uskomattoman hyvältä. Maanalaiset holvit, massiiviset pylvässalit ja muut muinaisen ajan arkkitehtoniset ihmeet ovat parhaimmillaan todella vaikuttavan kokoisia ja näköisiä, ja voisin jopa väittää, että tämänkaltaisia luolastorakennelmia ei ole videopeleissä ennen nähty.
Kuten Peter Jacksonin elokuvien ystävät tietävät, Morian tunnetuin asukas on Morgothin Balrog, tuo (siivekäs) Durinin turma. Niinpä on odotettavissa, että Moriaan syöksyvät seikkailijat odottavat kohtaavansa tämän tulen ja varjon epäpyhän yhdistelmän. Toisaalta muinaisen, jopa Gandalfille kampoihin panevan pahuuden vesittäminen raidipelaajien sarjatapoksi olisi uskomattoman mautonta. Turbine on löytänyt asiaan varsin kekseliään ratkaisun, josta en sano enempää. Totean vain sen olevan aika hyvä ja takuulla useimpia osapuolia miellyttävä.
Lisälevyn myötä Lord of the Rings Onlinen tasokatto nousee 50:stä 60:een. Uusia kykyjä tulee kaikille hahmoluokille kourallinen ja näiden lisäksi trait-systeemi muuttuu entistä selkeämmäksi valmiiden buildien ansiosta. Uusia hahmoluokkia paukahtaa valikoimiin kaksi kappaletta, keskiraskas tankki Warden ja Runekeeper, jonka taikavoimat perustuvat tieteistä hienoimpaan: lingvistiikkaan. Molemmat hahmoluokat vaikuttavat pikakokeilun perusteella ihan jänniltä joskin hieman kikkailupohjaisilta, mutta saa nähdä, millaiseen rooliin ne asettuvat loppupelissä.
Kaikkein siisteintä Moriassa on epäilemättä innovatiivisin nettiroolipelien lajityypissä tällä vuosituhannella nähty idea eli legendaariset esineet. Jokaisella hahmolla voi olla samanaikaisesti hallussaan korkeintaan kuusi esinettä, jotka keräävät tapoista ja joistain tehtävistä kokemusta siinä missä hahmokin, ja tasoja noustuaan kartuttavat ja parantavat ominaisuuksiaan. Lisäksi esineisiin voi pultata hahmon kykyjä nostavia riimuja, jalokiviä ja vastaavia, joten systeemin tuloksena syntyneet esineet ovat suhteellisen uniikkeja ja niiden avulla hahmoaan voi yksilöittää haluamaansa suuntaan.
Jos sen toisen nettiroolipelin Liskikuninkaan raivo tuntuu moottoripyörineen ja kuolonritareineen tympeältä, kannattaa katse kääntää Morian suuntaan ja rohkeasti kaivaa liian syvälle, sillä betan perusteella Mines of Moria vaikuttaa kaikin puolin erinomaiselta lisälevyltä.