Lord of the Rings Online: Shadows of Angmar

Tuomiovuoren varjossa

www.lotro-europe.com

Taru Sormusten Herrasta -kirjoissa taikoja nähdään vain legendoissa, miekatkin ovat pelkkää terästä. Miten maailma taipuu nettiroolipelin kaavaan, jossa velhoilta vaaditaan aluevahinkoa ja säilältä enemmän ominaisuuksia kuin kännykältä?

Tolkienin kirjaklassikko Taru Sormusten Herrasta kuuluu matkailufantasian kategoriaan, jossa päähenkilöt tepastelevat liitteenä olevan kartan poikki. Kiinnostavien karttapisteiden kohdalla kerrotaan, millaisia otuksia alueella asuu, käydään läpi seudun kiinnostavimmat nähtävyydet ja sotilaskulttuurin erikoisuudet. Lord of the Rings Online vetää samasta narusta, sillä nettiroolipelissä pääsee turistimatkalle Keski-Maahan.

Tuottaja Jeffrey Steefel näkee nettiroolipelin kirjalisenssin heikkoutena ja vahvuutena: ”Lisenssi toimii kuin kaksiteräinen miekka. Meillä on selvät rajat, joiden sisällä toimia. Pelkän pelin keinoin emme olisi voineet luoda yhtä rikasta maailmaa kuin Tolkien teki eivätkä pelaajat olisi omaksuneet sitä yhtä hyvin. Toisaalta pelissä valtavasti hirviöitä ja paikkoja, joita ei ole edes mainittu missään kirjoissa, mikä varmasti ärsyttää faneja.”

Lord of the Rings Onlinen yksi pääkoukuista on päivitys kerrallaan etenevä juoni, jossa tarinan taustalla vellova sormussota jatkuu ja pelialue laajene alun Briin ja Rivendellin välisestä alueesta lopulta koko Keski-Maan kokoiseksi. Tarinassa seurataan Konnun muuttumista maailman mukana ja taistellaan muinaisen Angmarin kuningaskunnan alueella pohjoisessa Sauronin kätyreitä vastaan. Mikään ei estä pelaajaa vaeltamasta Rohaniin asti tai käymässä Tom Bombadilin kämpässä kulttuurimatkalla, mutta pelattavissa ovat vain kääpiöt, haltiat, ihmiset ja hobitit. Sauronin joukkoihin ei pääse palauttamaan sormusta sen oikealla omistajalleen.

Kannustakaa pliis

Taru Sormusten Herrasta -kirjojen maailma on nettiroolipeleihin verrattuna varsin realistinen, sillä Aragornin Faramirin elvytyksestä kerrotaan legendoja vielä satojen vuosien päästä, vaikka ihme perustui pelkkiin yrttihauteisiin. Tarinaan ei voi lisätä Lëgoland-pappia heittelemään sarjatulena parannusloitsuja, joten Shadows of Angmarissa käytetään osumapisteiden sijasta moraalia.

Systeemi toimii yllättävän hyvin varsinkin maailman legendaarisia hirviöitä vastaan. Sormusaaveen kohdanneet pelaajat voivat toki yrittää taistella, mutta todennäköisesti vain säntäävät paniikissa pakoon. Viholliset kuolevat, mutta alakynteen jäänyt metsärosvo useimmiten kirmaa karkuun heittäen varusteensa menemään juostakseen vikkelämmin. Pelaajan kannalta moraalin pettäminen ja hengen lähtö eivät juuri eroa toisistaan, sillä käpykaartilaiset vetäytyvät viimeiseen leiripaikkaan keräämään rohkeuttaan. Tappiossa menettää vain aikaa eikä kulta-, tavara- tai kokemuspisterangaistuksia ole.

Omien miesten moraalia vahvistetaan kapteenilla tai runoniekalla. Bardi valaa sotureihin uskoa laulullaan ja kapteeni sotaviireillään, jotka eivät käytännössä eroa vaikkapa World of Warcraftin shamaanien toteemeista tai pappien parannustaioista. Muutkin hahmoluokat ovat varsin perinteisiä, sillä champion, metsästäjä ja voro vastaavat ryhmässä vaurion tekemisestä ja guardian toimii tankkina ottaen iskut vastaan. Kaikille hahmoluokille löytyy kuvaus kirjoista, ja esimerkiksi guardianin henkinen isä on hobitteja suojellut Boromir.

Tolkienin maailmassa ei ole kuin muutamia velhoja, mutta nettiversiossa heitä nähdään useita. Pelaajat voivat olla myös loremastereita, jotka käyttävät myös taikuutta taisteluissa. Esittelyvaiheessa hahmoluokkaa ei suostuttu näyttämään eikä sen ominaisuuksista puhumaan. Kyseessä on jonkinlainen papin ja maagin risteytys, joka hakee innoituksensa Rivendellin Elrondista.

Tavallista yritin, priimaa tuli

Taistelupainotteisiin peliin saadaan vaihtelua kädentaidoilla ja erikoisominaisuuksilla. Esineitä tehdessä kaikista sepän takomista miekoista ei tule yhtä hyviä, vaan kriittisellä onnistumisella saa käyttöön parempaa tavaraa. Riittävän monen kriittisen onnistumisen jälkeen saa veitsimestari-liikanimen, jonka ansiosta pystyy tekemään hobiteille miekoiksi lähes numenorilaisten veroisia veitsiä. Liikanimet toimivat pelissä erikoisominaisuuksina, joilla saa hahmonsa eroamaan muista saman hahmoluokan pelaajista. Hankitut erikoisominaisuudet riippuvat pelaajan tekemisistä eikä niitä saa tason nousujen myötä automaattisesti.

Seikkailuissa ei painoteta grindaamista (samojen hirviöiden tauotonta tappamista), vaan luvassa on käsikirjoitettuja tehtäviä, joiden tavoitteet ja luonne vaihtelevat. Tarina kietoutuu kirjan tapahtumien ympärille, mutta ei käsittele sitä suoraan. Se tekee seikkailusta vähän hölmön tuntuisen, sillä pelaajahahmot saavat näennäisen suuren roolin sormusten sodassa voimatta oikeasti vaikuttaa tarinan kulkuun mitenkään. Lord of the Ringsistä esiteltiin alkupään tehtävää, jossa pelaajajoukko puhdistaa Viimapään örkeistä, mutta joutuvat vetäytymään sormusaaveiden takia juuri ennen Frodon ja kumppaneiden saapumista.

Lord of the Rings Onlinen pelialue laajenee päivitys päivitykseltä, ja samalla pelimoottoriin lisätään uusia yksityiskohtia. Ratsutaistelut tulevat mukaan tietenkin kartan kasvaessa Rohaniin asti. Turbinen tekemä Lord of the Rings: Shadows of the Angmar ilmestyy PC:lle jouluksi ja pelin betatestiin otetaan jatkuvasti ilmoittautumisia vastaan.

Lisää aiheesta

 • Shogun 2: Total War

  Hjalliksen Diili ei ollut kaikkien aikojen työhönottohaastattelu. Se käytiin jo 1600-luvun Japanissa, jossa pyrittiin shoguniksi shogunin paikalle.

  Total War palaa Japaniin Shogun 2:ssa ja tuntuu tiukan teemansa ansiosta sarjan alkuaikojen erinomaiselta strategiapeliltä. Armeijan lisäksi…
 • Killzone 3

  www.killzone.com

  Helghast sai viimeksi ISA:n kädestä, mutta helghastilaiset tuntuvat olevan harvinaisen kovapäistä porukkaa, sillä scifisota jatkuu entistä rankempana Killzone 3:ssa.

  Killzonen avaruustaistelu jatkuu, vaikka Helghastin häikäilemätön diktaattori Visari ei enää väpätä.…
 • LittleBigPlanet 2

  Kun näytin LittleBigPlanetia kaverilleni, mies nauroi ensin hahmon nimelle, kunnes pääsi peliin käsiksi. Ääni loppui mutta hymy ei hyytynyt.

  Jo perinteet velvoittavat, että konsoli tarvitsee maskotikseen tasoloikkahahmon. PS3:lla roolin sai sympaattisen valloittava säkkipoika, jonka…