Lue ja pelaa (tm): Steel Panthers - Pikselit sotivat, miehet kertovat

Kauniina kesäpäivänä vuonna -44 sirkat sirittävät ja leivoset laulelevat, mutta maaseudun rauha katkeaa telaketjujen kirskuntaan ja siivottomia lauluja lauleskeleviin sotilaisiin. Wehrmacht on Hauptman Nirvin johdolla matkalla miehittämään kolmea jonninjoutavaa kukkulaa. Mutta vähänpä he tietävät, että punikkikapteeni Kaizunovskin musikkaryhmä tukijoukkoineen on saanut saman käskyn...

Tiedustelijat palaavat, ja leppeä kesäretki muuttuu veriseksi taisteluksi typeristä pikku kukkuloista. Ja nyt myös sinä voit osallistua taisteluun: nouda Pelit-BBS:stä SP-SOTA.ZIP, joka sisältää sodan jokaisen vuoron kummankin komentajan näkökulmasta. Pelasta Niko pinteestä! Korjaa Kaizun karkeat taktiset virheet! Pura haluamasi vuoro EMAIL-hakemistoon, muuta vastapuoli tietokoneeksi ja kokeile, miten käy! ADOLF on Saksa, RUSSKI on Neuvostoliitto.

Saksan joukot koostuivat alun perin viidestä Pantherista, neljästä Tigeristä, kahdesta Brumbärista, parista 88 mm IT-tykistä ja neljästä flak-panzerista (kapteeni Kaizunovskin rakkauden ilmavoimiin tietävät saksalaisetkin). Neuvostojoukoilla taas oli yhdeksän T-34/85:sta, kolme KV-1c:tä, yksi KV-85, neljä Stormovik-rynnäkkökonetta ja vielä kaksi Iljushin-pommikonetta varmuuden vuoksi plus kenttä- ja PST-tykistöä, pari IT-tykkiä ja kranaatinheittimiä. Ja lisäksi kummallakin oli jalkaväkeä.

Seuraava kertomus perustuu komentajien sotapäiväkirjoihin, joskin niistä on sensuroitu sotureiden suoraviivaisen karkea tapa kommentoida tapahtumia ja useampikin värikäs ilmaisu.

Steel Pantherin moninpeluu käytiin tallennustiedostoja kierrättämällä, ja pelin suurin heikkous on se, ettei edellisen kierroksen tapahtumista saa mitään tietoa, voi vain arvailla. Tulevat päivitykset toivottavasti lisäävät joko nauhurin tai modeemipelin.

Paikoillenne, valmiina...

0. S:Pantterit ja puolet jalkaväestä asettuvat valmiiksi ottamaan haltuun kukkulan päällä olevan kylän. Tiikerit, loppu jalkaväki ja IT-kalusto jäävät suojaamaan selustaa ja muodostavat puolustusrenkaan koukkaamista mahdollisesti ajattelevaa iivanaa vastaan.

SELITYS: Puolustusrenkaasta tuli liian laaja, ja Saksa hajasijoitti liikaa joukkojaan.

0. R: T-34:t kuljettavat pioneerikomppanian kukkulan kupeeseen, jonka takana tiedustelun mukaan pitäisi väijyä vihollisen etujoukot. Toivottavasti vihollisen järkyttävän tarkat 88-milliset PST-tykit eivät havaitse tankkejamme aivan heti. Hitaat ja raskaat KV-1c:t saavat koukata kukkulan eteläpuolelta.

Tankeilla on pieni mahdollisuus ylittää avomaasto ehjinä ja ne voivat tarvittaessa antaa sivustatukea. Saksalaisten tankit ovat tappavia suoraan kohdattuina, mutta luotamme ylivoimaiseen määrään ja kohtaamme saksalaiset kukkulan takana leveänä tankkien rintamana.

Rintaman aivan eteläisestä päästä komppania jalkaväkeä suojanaan yksi KV-85-tankki ja pari suorasuuntaustykkiä yrittää koukata viholliseen pehmeään selustaan.

SELITYS: Tykit olivat aivan väärässä paikassa. Ne eivät päässeet ampumaan vihollista kuin pari kertaa kaukaa, eivätkä kuorma-autot päässeet hakemaan niitä jokien välistä lähemmäksi etenevää rintamalinjaa. -kl

Hep!

1. S:Jalkaväki ja Pantterit siirtyvät kylään. Kaukaisuudessa siintää kaksi jumalattomien kommunistien raskasta KV-1c-tankkia. Yksi Panther ja 88 mm IT-tykki avaavat tulen. Klang! Panssari kolisee muttei murru.

SELITYS: Tässä tein suuren virheen. Nopeilla Panttereilla olisi pitänyt porhaltaa jalkaväkeä lastina kakkoskukkulalle estämään venäläisten rynnäkköä, eikä jäädä nynnimään. -nn

R: Vihollinen havaitsi raskaat KV-1c:t. Yksi sai osuman, joka kuitenkin kimposi harmittomasti. T-34:t etenevät kukkulan harjalle, josta toivottavasti löytyy hyvät asemat yllättää vihollisen tankit.

Siellä näkyy! Rakennusten vieressä on vihollisen puolitelavaunu, Panther sekä ryhmä pioneereja. Oletettavasti rakennuksissa on konekiväärejä asemissa ja lähimetsikkö kätkee lisää tankkeja. T-34:t hätistelevät vihollista muutamalla laukauksella, jotka kuitenkin kimpoilevat.

Eteläinen rintama valmistautuu joen ylitykseen. Tykistön ja heittimien ensimmäinen tulikohde on vihollisen hallussa olevat rakennukset, ja Stormovikeille annetaan käsky putsata rakennusten ympäristö tankeista.

2. S: Kukkulan yli tulevat punikkilaumat niittivät kolmanneksen pioneeriryhmästä ja parista Pantterista karisi maalia, mutta muuten Wehrmacht ei horju!

Takaisinmaksun aika. Viisi Pantteria tulittaa T-34-laumoja. Osumatta yhteenkään! "Nopeita kuin vinttikoirat, sitkeitä kuin Kruppin teräs ja sokeita kuin Ellun kanat." Todennäköisen Stormovik-iskun edestä Panttereista kolme singahtaa väijymään läheisen kukkulan taakse, ja kaksi häviää takamaastoon. 88 siirtyy tuliasemiin ja yrittää osua KV-1:een, tietysti tuloksetta. T-34:n heittolaukaus surmaa yhden tykkimiehen.

SELITYS: Ja taas tyhmä minä jaoin joukkojaan. Panttereiden hajottaminen oli virhe. -nn

R: Kosketus! T-34:t ryhmittyvät kukkulan harjalle ja ampuvat. Spw-250 kylän vieressä räjähtää 85 mm kranaatista, ja talojen eteen ryhmittynyt pioneeriryhmä menettää miehiä kovassa tulituksessa. Panthereita löytyy neljä: yksi sai osumia ja toisen tuhosi eteläkoukkausta turvaava KV-85, urheat PST-tykkimme tappoivat tankkien tukena olleen PST-ryhmän. Vihollista on ravisteltu, joten KV-1c:t etenevät urku auki taistelukentän keskustaa, muiden tankkien antaessa tulitukea kukkulalta. Eteläinen rintama etenee kohti jokea. Ensimmäinen tykistökeskitys tippuu karkeasti kylän ympärille ja tuhoaa kuitenkin yhden rakennuksen.

SELITYS: Tykistölle olisi voinut antaa ensimmäiset kohteet jo deployment (joukkojen asettelu) -vaiheessa, jolloin eka isku olisi tippunut jo ensimmäisellä vuorolla. Nyt kuppasin turhaan. -kl

Leirielämää laakson vierellä

3. S:Itku! Pantteri 3 palaa, samoin yksi Spw-250/10, ja PST-ryhmä on nähtävästi kuollut. Punapojat ovat leiriytyneet tiukasti kukkulansa päälle, ja ilman Luftwaffea tai tykistöä varmaan pysyvätkin siellä.

Jäljelle jääneet Pantterit, yksi Tiikeri ja kasikasi tulittavat. Tulos: yksi kuollut neukkujen tykkimies, pari kimmoketta panssareihin, mutta oma Pantteri menettää ketjunsa ja jää punikkilauman harjoitusmaaliksi. Jalkaväki nakkelee savukranaatteja suojaksi, mutta tuskin siitä on apua.

Kartan keskellä näkyy kolme KV-1:stä, joita vastaan täytyy siirtää pari pioneerijoukkuetta. Miesparat.

R: Lisää Panttereita! Kukkulanharjalla sinnittelee yksinäinen Panther, joka saa useita osumia, muttei kuole. Kylän takana, tien varressa lymyilee lisää tankkeja, osa on Tiikereitä. Jätän T-34:t ampuma-asemiin kukkulalle ja valmistaudun pioneerikomppanian massiiviseen rynnäkköön laakson yli kylään.

Yksi kolmesta KV-1c:stä on saanut osumia ja miehistö on paniikissa, muut etenevät ja tuhoavat metsän laidasta vihollispioneerit. Eteläinen tankilla vahvistettu jalkaväkikomppania etenee joen yli kohtaamatta vastarintaa. Toinen PST-tykkini on saanut osuman ja miehistö juoksee pakosalle.

Stormovikien ensimmäinen isku ei ole menestys. Yksi kone saa siipeensä, ja vaikka osuukin Pantteriin sillä ei ole vaikutusta. Toinen Stormovik ampuu väärään kohteeseen, mutta sytyttää edes metsäpalon ja tappaa muutaman sotilaan. Tykistökeskitys tuhoaa jälleen yhden rakennuksen täynnä sak

salaisia.

SELITYS: Moka! Aavistin saksalaisilla olevan roimasti ilmatorjuntaa. Olisi pitänyt ensin paikallistaa flakpanzerit ja antaa ne Stormovikien ensimmäiseksi kohteeksi. Sen jälkeen kaikki neljä Stormovikiani olisivat saaneet jyllätä rauhassa. Lentokoneet ovat mahtavia tiedustelijoita, joiden ansiosta useampikin natsien väijytys paljastui. -kl

4. S: Stormovikit ovat nähtävästi vierailleet, onneksi tulokset ovat laihanpuoleisia. Muuta kehumista ei olekaan. Punakone etenee vääjäämättömästi, ja etelän tankit alkavat tosissaan huolestuttaa. Niitä pysäyttämään määrätty pioneeriryhmäkin pakenee pää kolmantena jalkana. Panzerfausteilla varustettu kk-ryhmä siirtyy vähän ja periaatteessa on hyvissä asemissa pikku kylkilaukaukseen.

T-34-rykelmä pitää edelleen leiriä kukkulan laella. Ketjunsa katkaissut Pantteri on jo hylätty, ja minua alkaa tankkien menetys pänniä. Pohjoisen pikkukukkulan suojissa lymyilevät kaksi kissapetoa kääntävät nokkansa kohti vähän matkan päässä kiitävää T-34:sta. Normaalin tehottoman kaukolaukauskokeilun jälkeen yksiköt siirtyilevät uusiin paikkoihin, koska lentokoneiden ansiosta niiden sijainti tuskin enää on salaisuus.

R: Tunnustelua ja tarkkailua. Vallattavan alueen pohjoispuolella pienen kukkulan takana väijyy kaksi Pantheria. Koitan kepillä jäätä ja rynnäköin T-34:lla, mutta se kosahtaa kerralla. Rintaman keskellä etenevät KV:t kohtaavat vihollisen jalkaväkeä ja PST-ryhmän: kummatkin tapetaan viimeiseen mieheen.

Kranaatinheittimet siirtyvät edelleen lähemmäs rintamaa, jotta voin tarvittaessa verhota tulevan rynnäkköni savulla. Missähän viipyvät saksalaisten 88-milliset tykit? Ei sillä ettäkö kaipaisin...

5. S: Zum Teufel! Tiger, Tiger, burning brightly! Siperian musikoiden äärettömän onnekas heittolaukaus on kellistänyt teräshirviön! Jälleen. Kaksi Pantteria ja Tiikeri mennyt ja aivan liian halvalla.

Vuoroin vieraissa: Kukkulan yli rynnivä T-34 hajosi, ja KV-1-trioa väistävä Spw-250/10:n heittolaukaus 37 mm tykillä katkoo ketjut kaukana etelässä myllertävästä KV-85:sta, ja muutama Tiikerin karjaisu auttanee tankin miehistöä juoksemaan lujempaa. Metsän reunassa oleva Brumbär pistää kolme 150 mm ammusta KV-1-trion kärkivaunuun, joka ei vahingoitu, mutta ehkä sentään masentuu. Mikäli ei, niin parikin PST-ryhmää on asemissa niitä odottamassa.

Ihailen Kukkula 2:n siistiä neukkutankkiriviä, ja annan 120 mm heittimilleni käskyn pommittaa kukkulaa. Ei sitä koskaan tiedä, voi käydä tuuri.

R: Osa T-34:sista etenee kukkulan toiselle laidalle, ja ampuu pari häirintälaukausta. Eteläjoukon suojana ollut KV-85 on saanut osuman ja miehistö pakenee hätäpäissään. Takaisin tankkiin musikat tai Siperia opettaa! Rintaman keskellä KV-1c:t jatkavat etenemistä, teloen yhtä pioneerijoukkoa ja Brumbäria. 76 millin tykkini ampuvat metsän tuleen tankkien edestä.

Neuvostoliitto liikekannalla

6. S: Toinen pikkukukkula-Panttereista työntää varovasti tykin nokkaa esiin ja laukaisee: T-34 jysähtää, ja Wehrmachtin arpiset soturit itkevät avoimesti ilosta. Eipä neukkutölkkejä varmaan enää olekaan kuin 20 jäljellä. Lisäbonuksena etelää puolustava Brumbär vielä kolhii Kv-1:stä 150 mm haupitsillaan. Teräs kolisee sen verran monta kertaa, että luulisi musikoiden lähtevän mamuskaa katsomaan.

Muu satunnainen ammuskelu ei juuri tulosta tuota, vaan eipä tule tappioitakaan. Toivottavasti ryssänpiru ei vain lähde rynnäköimään: siitä on ikäviä kokemuksia. Missäs muuten ilmojen kasakat viipyvät? Pelkääkö kapteeni Kaizunovski neljää 20 millin IT-vaunuani?

SELITYS: Tässä vaiheessa tein pelin pahimman virheen: erehdyin kertomaan vastapuolelle siitä, että tietokoneen rynnäköt yleensä onnistuivat... Varomaton puhe maksaa ihmishenkiä. -nn

R: Etelän KV-85:n miehistö palaa pistimenjäljet selässä tankilleen ja jatkaa masentuneena taistelua. Tosin telaketjut ovat poikki, mutta tulitukea voi kyllä antaa.

SELITYS: Onni onnettomuudessa. Haavoittunut KV-85 jäi täydelliseen paikkaan, jossa oli rinne suojana saksalaisten suuntaan, mutta josta näki yli koko rintamalinjan ja pystyi antamaan poikkeuksellisen tarkalla tykillään tulitukea. -kl

Uraaaa! Onnistun rynnäköimään T-34-komppanian suojaamana vallattavan laakson yli niin, että vain hieman pohjoisessa kukkulan takana väijyneet Pantherit ampuvat muutaman laukauksen. Ja sitten ajan T-34:lla viereen ja tuhoan molemmat.

7. S: Jaha. Mongolilauma sai päähänsä lähteä rynnäköimään. Tulos: kaksi Pantteria liekeissä, epälukuinen määrä miestappioita ja etulinja, mukaan luettuna pikku väijyryhmäni, pakenee kauhuissaan. Venäläistappiot nähtävästi mitättömät. Donnerwetter.

Vastatulitukseni niittää vähän jalkaväkeä, ja mahdollisesti muutama ensimmäinen tankki saa päähänsä lähteä takaisin. Olisi vain ollut kiva nähdä mitä helvettiä tapahtui.

SELITYS: Lopun alkua. Jälkikäteen ajateltuna sijoitin liikaa joukkoja takalinjaa puolustamaan, kun taistelu kuitenkin käytännössä oli siitä, kuka omistaa kukkulat ja laakson voittoheksat. -nn

R: Vastakkaisen kukkulan valtaus onnistuu yllättävän helposti, kun Wehrmacht juoksee paniikissa tankkieni edessä. Keskellä KV-ryhmän eteneminen pysähtyy, kun keulatankkiin jysähtää Tiikerinlaukaus. Viirukissoja on kauempana enemmänkin, joten parempi ryhmittyä juuri vallatun kukkulan laelle ja antaa sieltä tulitukea. Metri metriltä tästä eteenpäin.

Taas seisotaan

8. S: Ruskea aalto on pysähtynyt kukkulalle. Osa venäläistä jalkaväkeä ei ehdi väistää sen enempää luoteja kuin Brumbärin 150 millin ammuksia, ja pari T-34:sta saa lommoja peltiin. Yksi kappale T-34:sta on selvästi yrittänyt liikaa ja Spw-250/10 saa tankista ketjut poikki, tankkimiehistön pitämään päänsä sisällä ja venäläisen pioneeriryhmän menettämään aika monta jäsentä. Vaikka omien pioneerieni vastahyökkäys ei onnistukaan, liekinheitin sytyttää maaston tuleen. Voidaan olettaa, että tämä tankki tyhjenee pian. Hoch hoo, niin kuin meillä Wehrmachtissa sanotaan.

Muuten vastatulitukseni ei saa mitään mainittavaa aikaiseksi, korkeintaan muutamalle kirgiisille menee pupu pöksyyn. Vedän vielä tankit suojiin ja veli venäläinen saa tulla. Itse asiassa innostuin präiskimään liikaa: jos Kaizunovski on nyt tullakseen, olen vähän pulassa.

R: Tärkeä keskimmäinen laakso on vallattu ja vastakkainen kukkula varmistettu. Rinnettä pitkin vipeltää saksalaisia karkuun, joten minähän annan lisää vauhtia. Yhtään saksalaista tankkia ei tuhoutunut tänään, mutta sain omat joukkoni hyviin asemiin ja etenemäänkin hieman. Etelässä jalkaväki etenee hitaasti mutta varmasti, ja vähitellen tuon suorasuuntaustykkini tukemaan hyökkäystä. Jo kolmas Stormovikini ottaa siipeensä, saamatta muuta aikaiseksi kuin harmittoman osuman yhteen Tiikeriin.

SELITYS: Tässä vaiheessa olisi pitänyt hillitä tankkien räiskintää. Vähän huonommalla tuurilla myöhemmin olisivat tankkini olleet täysin hampaattomia. -kl

9. S: Vaan eipä neukku tullut. Sika teki selvää jälkeä yhdestä IT-vaunustani, joten Tiikeri söi T-34:n, ja urhea Brumbär kolautti etelässä Kv-1:stä 150 mm haupitsilla. Taitaa ukkoloihe korvat soida. Palava T-34 tyhjeni, kuten arvata saattaa. Raakaryssä teurasti miehiä oikein Porvoon mitalla: sen siitä saa kun juoksee karkuun.

Muuten valkyyrioiden jä

lkeläiset lähinnä haaskasivat ammuksia, ja tankkitili on edelleen tappion puolella. Etelän KV-1:t ajavat pian kraanatinheittimieni päältä, jollei niistä lähde henki ja kunto. Liian myöhään päätän siirtää kaksi joukkuetta pioneereja väijyksiin.

R: Saksalaiset ovat paniikissa ja tuskin järjestäytyneet jouduttuaan pakenemaan kukkulalta. Pistän T-34:t heti perään jyräämään pohjoisesta kohti viimeistä pesäkettä. Keskellä raskaiden KV-1-tankkieni operaatio on tyrehtymässä miehistön pelkuruuteen. Iljushin-pommikoneeni tiputtavat lastinsa aivan etelässä, tulos yksi flakpanzer ja yksi kranaatinheitin. Ei aivan se saalis jota olisin toivonut.

10. S: Neukku on nähtävästi säästellyt pommittajiaan, jotka saavat saaliiksi yhden kranaatinheittimen ja yhden IT-vaunun. Huonomminkin olisi voinut käydä.

Pahempi ongelma onkin se, että Venäjä liikkuu. Pioneeriryhmä yrittää liekittää yhden pohjoisen kolmesta T-34:sta, turhaan, ja se melkein tuhotaan. Tiikerit eivät voi ampua: pirun tölkit ovat katveessa. Etelän kahdesta KV-1:sta toinen peräytyy, mutta toinen tulee ja lujaa. Keskustan kahdesta T-34:sta sentään toinen kosahtaa ja toinen saa runsaasti kimmokeosumia. Da Zvidanie!

R: Harashoo alku kun onnenkantamoinen tuhoaa etelässä piilossa olleen Pantterin. Keskellä olevat KV:t palaavat ruotuun ja ovat pian taas taisteluhaluisia. Vähitellen saan kuljetettua IT- ja PST-tykkini lähemmäksi rintamalinjaa, missä niistä on ehkä jotain hyötyäkin. Kukkulanedusta-aukion toisella puolella metsän reuna on mustanaan saksalaisia, joita on kiva käyttää harjoitusmaaleina.

11. S: Sturm und Blitz! Venäläiset ovat niitanneet taas yhden Pantterini, ja operatiivinen tankistoni koostuu kolmesta Tiikeristä ja kahdesta Brumbäristä, arviolta 10+ Sotkaa vastaan. No, kumpikin 88 on vielä kunnossa, lähinnä siksi, että ampumisen jälkeen ne on hinattu taas pois näkyvistä turvaan.

Neukut etenevät ja saavat kylkiinsä kimmokkeita. Silti, nopeaa T-34:stä ei kannata aliarvioida, joten vedän Tiikerit taaksepäin. Hyvällä tuurilla veli V. tulee perässä, ja ehkäpä pioneerit saavat ne väijytettyä.

R: Hyökkäyksen toinen vaihe kohti saksalaisten päämajaa tyrehtyy, kun miesten taistelutahto rapistuu: muutama paha osuma ja edessä häämöttävät Tiikerit ovat tiristäneet miehiltä vellit pöksyihin. Kokoan murenevat hyökkäyslinjani takaisin aikaisemmin vallatulle kukkulalle puolustusasemiin. Taistelu on voitettu, jos pystyn pitämään nykyiset asemani, sillä saksalaisten on pakko hyökätä, ja pian.

SELITYS: Tulkitsin taistelukenttää kerrankin oikein. Tässä vaiheessa sokea rynnäkkö olisi tuhonnut pääosan joukoistani. Miksi yrittää mahdottomia, koska saksalaisten olisi pakko tulla ulos koloistaan jos aikoisivat voittaa taistelun. Kaikkien sotilasoppien mukaan hyökkäys kannattaa vain määrällisellä ylivoimalla. Saksalaisilla ei sitä ollut ja vastahyökkäys kulutti heidän joukkoaan entisestään, jonka jälkeen lopullinen rynnäkkö oli paljon helpompi. -kl

Stop tykkänään!

12. S: Pupu pujahti aron poikien pöksyihin ja vauhdituslaukaukset eivät saa mitään aikaiseksi. Helvetin roisto aikoo istua voittoheksoissa ja odottaa minun hyökkäystäni. Täytyypä sanoa, ettei tulevaisuus tunnu ruusuiselta: hyökkääjä tarvitsisi vähän enemmän rautaa. No, pian ei ole valinnan varaa.

SELITYS: Olisin tarvinnut tykistöä tai ilmavoimia pelottelemaan kukkulalle pureutunutta venäläistä, mutta sellaiset olivat ylellisyyttä Saksalle sodan tässä vaiheessa. -nn

R: Ryhmitän T-34:t takaisin puolustamaan kukkulaa. Miesten moraalia ei voi kehua, kun yksikin tankki ajaa käskyistä välittämättä suoraan kohti kotia. Nyt kun saisi muut tankit takaisin taistelukuntoon. Keskellä olevat KV:t väijyvät metsän reunassa: jos saksalainen tuo isot kissansa kukkulan yli, niin pääsen kosauttamaan niitä suoraan sivulta.

Saksalaisten odotettu vastaisku ei nähtävästi vieläkään alkanut.

13. S: Hmmm. Minun pitäisi kyllä hyökätä, vaikkei ajatus oikein viehätäkään. Nynnitään nyt vielä hetki ja katsellaan josko Veli venäläinen tulee sittenkin.

R: Taistelukenttä alkaa olla niin savun ja tulen peitossa, että vihollisten havaitseminen on vaikeata. Aion nyt puolustaa vallattua kukkulaa viimeisillä tankeillani, kunhan miehet vaan eivät jatkuvasti pyrkisi karkuun. Tämä päivä sujui parempien puolustusasemien hakemisessa sekä tykistön kuskaamisessa lähemmäksi rintamaa. Tuon myös päämajani lähemmäs miehiä. Ehkä se osaltaan parantaa moraalia.

Kolmannen valtakunnan vastaisku

14. S: Enää ei auta itku ja odottelu, vaan nyt mennään! Toinen haaraa rynnii pohjoisesta, toinen kiertää etelästä läpi niiden kahden KV-1:n. Lähes jokainen liikuntakykyinen etenee varovaisesti ja ampuu, ja yksi KV-1 menettää ketjunsa. Hurraa!

R: Hemmetin natsit pääsivät onnekkaasti posauttamaan kaukolaukauksella toisen raskaan KV-1c-tankkini. Nyt eteläisen jalkaväen suojana on enää yksi tankki ja vastassa seuraavan kukkulan takana ainakin yksi Tiikeri. Etelässä yksi Tiikeri ja Brumbär etenevät vauhdilla, ja jälkimmäisen 150 mm haupitsi on myrkkyä jalkaväelle. Ovatkohan nuo havainneet lähellä olevan raskaan jalkaväen osastoni, jolla on käsky avata tuli vasta vierestä?

15. S: Hyökkäys etenee, tavallaan. Kantomatkan päässä olevia kasakoita kurmotetaan ilman sen näkyvämpiä tuloksia.

R: No niin, saksalaiset aloittivat viimeinkin ainakin hyökkäykseltä näyttävän etenemisen. Etelässä tapahtuu: viimeinen KV-1c-tankkini on saanut osumia, ja miehistö on paniikissa. Suoraan edessä on tulossa yksi Tiikeri ja yksi Brumbär. Käsken jalkaväkeni väijymään ja ampumaan niitä vasta aivan vierestä. Yksi ryhmä räiskii kivääreillä siinä toivossa, että edessä olevien tankkien miehistöt vetäisivät luukut kiinni ja hidastaisivat etenemistään. Kukkulalla olevat T-34:t onnistuvatkin osumaan Tiikerin telaketjuihin, joten ainakin pahin kärki siitä hyökkäyksestä tylsyy. Viimeinen Stormovik-rynnäkkökoneeni tuhoaa jälleen vihollisen Flakpanzerin.

Jumalten hämärä

16. S: Jalkaväki on riehunut. Etelässä Tiikerin miehistö on hylännyt vaununsa, ja joka puun takana näyttää pilkottavan piippalakki. Brumbärillä on luukut kiinni, mutta sen kk ruiskii kuolemaa. Liian nopeasti eteen viety 88 jää tuleen makaamaan.

SELITYS: Jalkaväkeni heikko moraali oli ongelma, enkä saanut suojattua tankkejani, jalkaväki kun yleensä oli karkumatkalla. -nn

Pohjoisessa Flakpanzer on taas päreinä, ja kolme joukkuetta miehiä karkujalassa. Kostona Brumbärin 150 mm haupitsi lanaa koko joukkueellisen pioneereja ja kk valaa Herran pelkoa toiseen joukkueeseen.

Hyökkäys on käytännössä hyytynyt, mutta Wehrmacht aikoo kuolla saappaat jalassa.

R: Uskomatonta, millaisia toheloita pelätyt saksalaiset ovat! Telaketjuvaurioisen Tiikerin miehistö otti odotetusti hatkat, mutta aivan perässä tulee suoraan kohti raskaita tankkejani yksinäinen puolitelavaunu. Ammun kohti ja lastina ollut 88-millinen maastoutuu telavaunun viereen! Pelätty täsmäase kuolee helposti lähietäisyydeltä tankkieni tulituksessa. Mitähän seuraavaksi? Siilipuolustuksessa olevan kukkulani pohjoispuolta lipuu ilmeisen yksinäinen Tiikeri, jota en aio kohdata suoraan, vaan jätän tankkini ja juuri saapuneet 76-millin PST-tykit sellaisiin asemiin, joista on hyvä yllättää iso kissa. Huomasin juuri että kaikkien tankkieni PST-tuliann

okset ovat huolestuttavan vähissä. Pitkän kantaman laukauksia ei enää kannata edes harkita vaan on parempi säästää kuteja ja ampua vasta aivan läheltä. Jos koskaan.

17. S: Pohjoisen rynnäköivä jalkaväki rynnäköikin nyt kohti käpälämäkeä. Tukena ollut Brumbär kostaa etenemällä uhkarohkeasti ja rusikoi venäläisiä pioneereja niin että soi.

R: Ilmeisesti sortaja yrittää etelässä tosissaan viimeistä läpimurtoa. Etenevien joukkojen takana kukkulan päällä näkyy pahaenteinen 88-millisen siluetti, joka saa kuitenkin maistaa viimeisen täysin kunnossa olevan KV-1c:n tykkiä. 88-millinen räjähtää kappaleiksi, mutta samalla läheisen metsikön reunalla jyrähtää iso kissa ja tuhoaa yhdellä laukauksella KV-1c:n. Nyt jalkaväkeni etelässä on täysin vailla panssarisuojaa. Vastassa on ainakin yksi Brumbär, joka halutessaan tekee nopeasti selvää jälkeä suojattomista jalkamiehistä. Käsken miehet syvemmälle metsään ja maastoutumaan. Samaan aikaan tilanne pohjoisessa on rauhallisempi. Ehkei natseilla ole voimia muuhun kuin tähän viimeiseen koukkaukseen etelästä?

SELITYS: Saksalaisten läpimurto etelässä oli pienestä kiinni. Jos ne olisivat aloittaneet hieman aikaisemmin ja paremmin järjestäytyneinä, ne olisivat voineet kiertää puolustamani kukkulan taakse. Mukana oli annos tuuriakin, sillä kaiken järjen mukaan jalkaväkeni olisi pitänyt olla pelkkää tykinruokaa. -kl

18. S: Sen siitä saa, kun mäkeen menee: uhkarohkea Brumbär palaa ja pohjoisen lommotettu pakenee häntä ketjujen välissä. Suurin osa henkiin jääneestä jalkaväestä pakenee lujaa. Verdamte T-34!

Ei ole enää Saksan pojista hyökkääjiksi: vain yksi Tiikeri ja Brumbär etelässä ovat operatiivisia, koko pohjoinen iskuryhmä on kaputt. Etelässä kyllä niitetään venäläistä jalkaväkiheinää.

R: Ammustilanne huolestuttaa. Jos saksalaisilla on yhtään toimintakykyistä tankkia tulossa, minun tankkini paljastuvat hampaattomiksi huijareiksi. Onneksi saksalaisella ei tunnu olevan voimia enää minkäänasteiseen hyökkäykseen, mutta toisaalta metsä lopullisen kohteen ympärillä varmasti kuhisee jalkaväkeä tappavine Panzerfausteineen. Etelässä jalkaväkeni on yksin ainakin yhtä Tiikeriä vastaan, joten siltä suunnalta tuskin kannattaa enää muuta odottaa kuin kuolinhuutoja. Olen käskenyt viimeisen Stormovikini pohjoisessa lymyävän Tiikerin kimppuun, mutta vedän käskyn takaisin viime hetkellä: omat tankit ovat niin lähellä, että pilotti saattaa tehdä kohtalokkaan virheen maalin valinnassa.

19. S: Viimeinen KV-1 tuhoutuu viimeinkin, ja etelän surkea iskujoukon puolikas etenee. Pohjoisessa rynnivän viiden T-34-lauman ja viimeisten voittoheksojen välissä ei ole kuin pari joukkuetta pioneerejä ja yksi raskas kk-ryhmä. Eteenpäin mennään, mutta testamentteja kirjoitellaan.

R: Pohjoisessa oleva Tiikeri ei enää vastaa tuleen kun vien T-34:n aivan viereen, ja niin läheltä Tiikeri tuhoutuu kertalaukauksella. Jatkan etenemistä kohteeseen välittömästi: eiköhän mennä tuo viimeinen etappi niin että heilahtaa. Neljän T-34:n hyökkäys on varmasti liikaa heikoille saksalaisille, ja kun en käytä tietä, välttänen pusikoissa väijyvät sakupioneerit. Etelässä jalkaväki saa lisää tappioita, mutta ainakin he näkevät jos saksalainen yrittää jotain siltä suunnalla. Matka on pitkä ja läheisellä kukkulalla lymyää viimeinen raskas tankkini kuin tilattuna.

20. S: Wehrmacht on hajallaan kuin kanatarha kevätmyrskyssä. Etelän pusikoista tuskin jalkaväki loppuu, ja Tiikeri on turhan kuolevainen. Mutta vaihtoehtoja ei ole, joten eteenpäin veikkoset!

R: Pohjoisessa neljä T-34:sta etenee viimeisen aukion yli kuin paraatissa. Tuskinpa mikään voi enää estää rodinan lopullista ja täydellistä voittoa. Varmuuden vuoksi jätän tukikohdan kukkulalle ja ympärille PST-tykkejä ja jo pidempään kukkulalla majailleet kranaatinheittimet, siltä varalta jos Fritzillä olisi sittenkin yllätys takataskussa. Tuskinpa kuitenkaan, koska näkisin kyllä jos olisivat vaarallisen lähellä. Etelässä urheasti sinnitellyt jalkaväkeni iskee nöyryyttävästi etenevää Tiikeriä takaapäin. Miehet rynnistävät pusikosta ja viskaavat miinan Tiikerin telaketjujen alle. Iso kissa säpsähtää kun telaketjut napsahtavat poikki. Eiköhän silläkin rintamalla rakentuneen natsihyökkäyksen selkäranka katkennut tähän.

21. S: Se siitä sitten. Metsien venäläiset kilauttavat Tiikerin ketjut, ja Brumbärkin pyyhältää karkuun. Siirrän paikalle pari SMG-ryhmää, ja musikoita kuolee kourallinen. Etelän nyrkki on silti historiaa.

Pohjoisessa viimeiset taistelukykyiset joukot makaavat metsässä, valmiina vastaanottamaan neljän T-34:n rynnistyksen.

R: Adolfin poikien päivät ovat luetut. Viimeiset neljä T-34-tankkiani pääsivät aivan vihollisen tukikohdan pohjoispuolelle, eikä vastusta näy. Ainoa tietä pitkin kulkenut T-34 törmäsi saksalaisten komentojoukkueeseen, joka tapettiin välittömästi. Muut T-34:t kiersivät tien pohjoispuolelta avomaastossa puskissa väijyviä Panzerfausteja varoen. Kukkulaa puolustava pioneerijoukkuekin lähtee, kun metsä heidän ympärillään syttyy tuleen.

Etelässä saksalainen yrittää rynnätä kaikella liikkuvalla. Tyydyn pitämään jalkaväkeni piilossa ja vain hieman roiskimaan vihollisen suuntaan. Eivät tule kuitenkaan pääsemään edessä olevaa kukkulaa pidemmälle, koska sen takana on väijyssä telaketjuvaurioinen KV-85. Viimeinen Stormovikini tekee hyödyttömän syöksyn ja saa epäonnisesti siipeensä konekiväärin sarjan.

22. S: Komentoyksikkö meni, ja taistelukykyiset yksiköt voi laskea yhden käden sormilla. It's game over, maaan!

R: Enää on jäljellä siivous ja tankkien siirtäminen saksalaisten tukikohtana pitämälle kukkulalla ja taistelu on voitettu. Neljä T-34:sta nousee täysin autiolle kukkulan laelle ja ryhmittyy puolustusrinkiin. Se on ohi: Venäjä voitti.

German 188 Soviet 1387

Lisää aiheesta