Lue ja Pelaa(tm): Siberian Dawn - Komedia 25 näytöksessä

Jo yhdeksässä maassa patentoitu Lue & Pelaa(tm) tarjoaa jo kolmannen kerran mahdollisuuden PAITSI lukea myös melkein KOKEA kahden hämmästyttävän lahjakkaan Steel Panthers -pelaajan taidokas strateginen baletti. Ja Maailmankaikkeuden! Yksinoikeudella!

Syyskuu 1945. Kolmas valtakunta on luhistunut ja vieraiden valloittajien käsissä. Mutta vastarinta ei ole ohi, sillä metsissä lymyilevät sissit ja Ihmissusi-yksiköt taistelevat punaista valloittajaa vastaan.

Miliusburgin kylä vapisee Punaikeen alla. Kylän sivistyneistö on kuljetettu viereiseen vankileiriin "uudelleenkoulutettavaksi", mutta joukkohaudat kertovat, mikä on karttakeppi.

Viiden koulunuoren sissiryhmä Der Vielfrass, Ahma, suunnittelee vankileirin vyöryttämistä, vanhempiensa pelastamista ja kylän miehittämistä, mutta mitä voi viisi teiniä tehdä? Sitten he törmäävät von Nirvin Werewolf-yksikköön, jolla on jotain millä homma hoituu: tankkeja! Eikä ihan mitä tahansa tankkeja, vaan kaksi uutuudenkarheaa Mausia, valtavaa kolossia ja tueksi neljä uskollista Tiikeriä. Kyllä näillä yksi kevyesti vartioitu leiri ja kylä valloitetaan.

Vähänpä he tiesivät, että eversti von Nirvin nemesis, eversti Kaizunovski, Rodinan ruoska oli saapunut paikalle tehtävänään puhdistaa puskat sisseistä. Maa pysyy punaisena, jos ei muuten niin saksalaisella verellä maalattuna.

Lue & Pelaa?

Peli on Steel Panthers: World at War v. 2.3. Joka vuoron jälkeen soturit kirjasivat mietteensä vuoron tapahtumista, ja tässä ne ovat, suomeksi toimitettuina, lähes ilman alatyylisiä ilmaisuita ja tiivistettyä ilmaisua.

Taistelun vuorotiedostot on imuroitavissa Pelit Onlinestä. Eli jos haluat tietää kaiken mitä vuorolla 17 tapahtui, pura vastaava vuorotiedosto Steel Pantherin SAVE-hakemistoon. Lataa se, paina playbackia ja ihaile Nikon sekä Kaizun verratonta taitoa. SAKUxx.ZIP näyttää mitä venäläisille tapahtui, PUNAxx.ZIP mitä saksalaisille.

Missä te ootte?

Vuoro 1

SAKSA: Vapauden päivä on koittanut! Sissiryhmä Vielfrass ja von Nirvi Werewolfeineen ovat yhdistäneet voimansa vapauttaakseen Miliusburgin punaikeestä.

Suunnitelma on simppeli: vankileirin aion yrittää vallata yhdellä pioneeri- ja yhdellä SS-joukkueella metsästä kiertäen, keskemmältä saapuvat kaksi Mausia, kaksi Flammwagonia ja toinen pioneeriryhmä. Kaupunkia yrittää vallata iskuryhmä Sud, tukena neljä Tiikeriä ja SS-kiväärirykmentti. Kun kaupunki on selvä, ne auttavat leirin valtaamisessa. Kuusi sissiä toimivat tiedustelijoina.

Ainoa, mitä varmasti arvaan venäläisistä, ovat kivenkovat Guard-yksiköt ja tuhottomasti jalkaväkeä. Miliusburgiin ilmeisesti ajaa urku auki joitain uhrattavia tankkeja.

Sitten se alkaa. Nord varmistaa Miliusburgin pienen esikaupunkialueen, Mittel ja Sud etenevät maaston suojassa. Ei kontaktia viholliseen.

NEUKKU: Kapinalliset tulevat, ja veljet on yllätetty housut kintuissa. Täydennysjoukkoni tulevat viime hetkellä pelastajiksi. Nyt on päästävä asemiin ennen kuin saksalaiset saapuvat.

Yllätyksen ja kiireen takia pääjoukot ovat vielä kaukana perässä, joten käytössäni on pääosin jalkaväkeä ja vain muutama tankki. Ilmavoimilta ja tykistöltä en voi odottaa mitään tukea. Näillä on pärjättävä, mutta onneksi sentään jalkaväkeni ovat eliittijoukkoja.

Tankkeja vastaan minulla on laittaa vain viisi T-44-tankkia, jotka ovat uhka kaikille paitsi raskaimmille sakutankeille. Kaksi satamillistä pst-tykkiä ovat uhka niillekin, mutta niiden elinikä jää yleensä lyhyeksi ja liikkuvuus on heikkoa.

Käsken kaartilaiset vartioimaan vankileiriä yhdessä kk- ja pst-ryhmien kanssa. Lastaan kaksi pst-tykkiäni kuorma-autojen perään ja käsken ajamaan leirin eteläpuolelle väijymään risteyksiä.

Läheinen kylä on varmistettava, mutten ole varma, ovatko saksalaiset päässeet jo sen liepeille, joten lähetän kaksi panssariautoa tiedustelemaan. Toisaalta jalkaväen lähettäminen nyt saattaisi olla viisaampaa, koska pienikin viivyttely voi kostautua jos saksalainen ehtii kylään.

Eteläistä metsää ei voi varmistaa kokonaan, mutta käsken pioneeriryhmät tekemään väijytyksen metsän keskellä kulkevan joen rantaan. Metsän pohjoispuoleisen järven rannalla on mökkejä, jotka sopivat mainiosti tarkk'ampujien asemiksi. Vankileirin loogisimmat lähestymisreitit suojaan miinotteilla ja tietäen von Nirvin varovaisuuden, olen miinoittanut myös hieman epätodennäköisempiä reittejä leirille.

Vuoro 2

SAKSA: Joukot etenevät, edelleenkään ei havaintoa neukuista. Ehkä vähän tyhmästi Mausit lähtevät ylittämään aakeea laakeaa (Ein Aage Laage).

NEUKKU: Siirtymistä asemiin. Ei merkittäviä tapahtumia.

Vuoro 3

SAKSA: Mausit ovat keskellä peltoa mutta ilman häirintää, Tiikerit etenevät tosi varovaisesti. Jalkaväki etenee maxim kiiruulla. Ei vieläkään viholliskontaktia, mikä hämmästyttää kovin.

NEUKKU: Panssariautot ja kuorma-autojen kyytiin pakattu jalkaväki paahtavat täyttä häkää etelän kyläpahaseen. Saa nähdä ehtivätkö elävänä. Kk- ja pst-ryhmät alkavat olla asemissa leirin ympärillä. T-44:t etenevät varovaisesti muodostelmassa aivan leirin eteläpuolitse.

Vuoro 4

SAKSA: Pohjoisen iskuryhmä etenee läpi metsän: ei edelleenkään kontaktia. Vankileirin pitäisi olla näkyvissä parissa vuorossa.

Keskiryhmän tiedustelija, urhea sissityttö Erica on ensimmäinen Isänmaan uhri: hän kävelee tiellä miinaan. Kommunistisiat eivät siviiliuhreista välitä. Kun pioneereja ei ole lähellä, Mausit kurvaavat etelään, edetäkseen Tiikeri-veljiensä kanssa kylän kautta.

Tiikerit etenevät hitaasti, sillä kylä on epäilyttävän hiljainen. Liian hiljainen. Vasta kun jalkaväki on tarkistanut sen, saavat kallisarvoiset tankit edetä sen kaduille.

NEUKKU: Khähähähäää! Vankileirille vievän tien miinoitus kannatti, sillä vaikken vielä näe niitä, niin räjähdys kyllä kuuluu kun saksalaisten etujoukot karauttavat läheisen kukkulan laelle asetettuihin miinotteisiin. Kovalla riskillä käsken panssariautot ja jalkaväellä lastatut kuorma-autot etenemään kaasu pohjassa kohti kylää, ennen kuin uusnatsit ehtivät sinne. Toistaiseksi kukaan ei ole vielä ampunut kohti haavoittuvia etujoukkoja.

Myöskään satamilliset pst-tykit eivät ole vielä asemissa, vaan niitä hinataan edelleen kohti sopivia tien mutkia.

Vuoro 5

SAKSA: Uusinta edellisestä vuorosta, paitsi ettei kukaan kävele miinaan. Tankit ovat kylän rajalla eikä vieläkään ole havaintoa venäläisistä. Makaavatko ne taloissa väijyksissä?

NEUKKU: Tankkini etenevät varovasti vankileirin eteläpuolta kohtaamatta vielä miinoihin karauttaneita saksalaisia. Panssariautoni törmäävät päätäpahkaa etelässä kylän pääkadun länsipäässä istuskelevaan Tiikeriin. Se murahtaa kerran mutta ohi, minkä jälkeen nöyrä pieni panssariautoni kääntää kurssin kohti sivukatuja. Kuorma-autot vaihtavat myös reittinsä pois pääkadulta ja purkavat kyydissä olleen jalkaväen taloihin.

Vankileirillä kk-ryhmät eksyvät huutoetäisyyden taakse, joten joudun ryhmittämään ne hieman liian lähelle toisiaan. Leirin länsipuoleinen kukkula on miinoitettu, mutta pitäisiköhän sinne viedä hieman miehiä väijyyn?

Raitilla tavattiin tavarits

Vuoro 6

SAKSA: Kun tiedustelija J. Eckert ei näe muita vihulaisen tankkeja eikä jalkaväkeä, siirtyvät sekä Tiikerit että Mausit kylään. Siinä! Venäläinen panssariauto BA-64 singahtaa kylän voittoheksoihin. Kaksi Tiikeriä vaaditaan lanaamaan yksi vaivainen panssariauto. Ajan yhden 75 mm pst-tykin kylän katua valvomaan.

Iskuryhmä Nordin tiedustelija, sissi Milius pääsee kukkulan laelle. Vankileiri näyttää tyhjältä, lukuun ottamatta asemiin siirtyvää kk-ryhmää. Loput omat miehet tulevat vielä kaukana perässä, mutta hiljaa (ja metsän suojassa) hyvä tulee. Myös sissi Aadwark siirtyy liki leiriä.

NEUKKU: Myöhästyin! Tiikeri ei ollut kylän ainut elukka, vaan keskustasta löytyi myös ainakin yksi giganttinen hiiri ja toinen Tiikeri, sekä SS-roistoja. Yksinäisen tiedustelijani päivät olivat luetut, tosin yllättävän kauan saksalaiset saivat sitä ampua ennen kuin panssariauton ohut kuori poksahti.

Käsken toisen auton kiertää kylän etelästä ja koittaa saada havaintoja siitä, kuinka suurella joukolla saksalainen on tullut kyläilemään. Tankkien koosta päätellen kohtalaisella.

Vankileirissä on edelleen epäselvyyttä siitä kuka käskee, kunnes kukkulan laelta kajahtaa. Saksalaiset ovat jo sielläkin.

Vuoro 7

SAKSA: Nyt alkaa tapahtua. Milius tappaa kk-miehen, ja puolet miehistä on kukkulan kupeessa. Valitettavasti savua nakkeleva veli venäläinen taitaa olla toisella puolella.

SS-kivääriryhmäni näkee punaisten kuljettavan 100 mm pst-tykkiä asemiin kylän pohjoispuolelle. Pistän Mausin kuonon oikeaan suuntaan, mikäli siirto jatkuu. Tuollaisenaan tykistä ei ole haittaa. Ajan tankit tuliasemiin kylän keskelle, valtaan voittoheksat ja aloitan mökkien miehittämisen.

Tankit räiskivät turhaan kylän rajalla kiitävää kuormuria. Sissi J. Eckert havaitsee ilmeisesti sen tiputtaman jalkaväkiryhmän, josta otetaan puolet pois tankkitulella. Dasvidanja ja terveisiä takalinjoille!

NEUKKU: Kylä meni sitten lahjana paskateutoneille. Olisi pitänyt edetä sinne vielä nopeammin, mutta nyt siellä on niin vahvat joukot, etteivät pari kaartilaisryhmää voi mitään. Ryhmitän pst-tykit ja tankit kylän ja vankileirin väliin ja koitan päästä eteläkautta saksalaisten selustaan.

Vuoro 8

SAKSA: Jumankekka, kylässä on lisääkin piippalakkeja. Trio Tiikeri soittaa musikoille 88 mm valssin ja osa yleisöstä kuolee. Kylän pohjoispuolelta löytyvää 100 mm pst-tykkiä ammutaan niin jalkaväen kuin Mausin aseilla, mutta vaikka miestä kuolee, tykki on edelleen operatiivinen.

Pohjoisessa vaihdetaan laukauksia.

NEUKKU: Natsisiat huomaavat myös toisen kylän pohjoispuolella odottelevista pst-tykeistäni. Pirun salamasota, kun en ehtinyt tuoda jalkaväkeä suojaamaan tykkejä ennen kuin natsit ovat jo hönkimässä päälle. Etelässä jalkaväki pakenee kauhuissaan kylästä.

Vuoro 9

SAKSA: Sissi M. Eckert laukaisee kohti kylässä lymyilevää jalkaväkiryhmää, mutta saa itse napin otsaan. Tiikerit ajavat neukut metsään, minne ne poltetaan liekinheittimillä. Maus-miehistöt kertovat Hiili-vitsejä, vain nuori Helmut ei naura.

Kylän pohjoispuolella kököttävä tykki tuhotaan ammattitaidolla. Jalkaväen suorittaman esisuppressoinnin päätteeksi Maus Lone Wolf vaimentaa tykin lopullisesti, ja Tiikerit niittaavat sen vetoauton.

Uudelleenasemoin 75 mm pst-tykin hyviin asemiin kylään odottamaan venäläisen moottoroitua rynnäkköä. Missähän neukkutankit muuten piileksivät? En uskalla siirtää tankkejani kylästä ennen kuin löydän ne jostain. Keskityn kokoamaan hajalla olevia ryhmiä, ei vanha koira opi uusia komentosääntöjä.

Pohjoisessa törmään siihen pakolliseen kukkulan kupeessa kyttäävään ryssäjoukkooon, joka pioneerien ja SS-kiväärimiesten voimalla ajetaan käpälämäkeen. Sissikaksikko Milius ja Aardwark napsivat irtotappoja, mutta sitten Aardwark ottaa askeleen liikaa. Aaggh! T-44! Kasematti! Neukkupioneereja! Pakoyritys on turha, ne luodit tietävät paikkansa. Team Ahma menettää jo toisen jäsenensä.

NEUKKU: Perhanan siat antavat kylästä pakenijoille lisää vauhtia liekinheittimillä. Armoa ei pyydetä, mutta eikö lahtareilla ole sielua lainkaan, kun noin kiduttavat pakenijoita? Tätä ei unohdeta, von Nirvi.

Samaan aikaan vankileirin läheiset kukkulat täyttyvät saksalaisista. Näkyvissä on ainakin ryhmä pioneereja, konekivääriryhmä sekä tavallista jalkaväkeä. Hätyyttelen niitä kauemmaksi konekivääreillä, mutta sitkeä tarkk'ampuja napsii puolustajiani, kunnes prenikan ansaitseva mosuriryhmäni paikallistaa ja eliminoi raukkamaisen salamurhaajan.

Hamburger und Berliner Hill

Vuoro 10

SAKSA: Pioneerijoukkueen komentoryhmä hyytyy kukkulan laelle luotisateeseen, eivätkä ryhmät yksi ja kaksi pysty liikkumaan. Von Nirvin miehet naureskelevat selän takana törttöä komentajaansa. Milius sentään räiskii pari irtotappoa, ja saan jalkaväkeä kukkulan kupeeseen. Vankileiriltä tulee kyllä sen verran lyijyä, että ilman tankkitukea sinne ei mennä.

Tankkituki nysvii edelleen kylässä. Valtakunnankotkansilmäiset SS-mieheni löytävät toisen 100 mm pst-tykin, ja sen torjuntaura jää kovin lyhyeksi, vaikka näytänkin sille miltä useampikin Tiikeri näyttää. Kylä puhdistetaan lopullisesti.

NEUKKU: Vai niin. Saksalaisen tekniikka on kyllä kehittynyttä, mutta pöpelikköön piiloutuneen, täysin hiljaa olevan ja kertaakaan ampumattoman pst-tykin havaitseminen satojen metrien päästä on liioittelua. Onnekkaat puskateutonit tekevät tykistä nopeasti selvää. Panssariautoni jatkaa tiedustelukoukkausta etelän kautta kohtaamatta ketään. Vankileiriä väijyneet saksalaiset vetäytyvät kukkulan laelta, mutta jäävät passiin heti sen taakse.

Vuoro 11

SAKSA: Pioneerit lähtevät Das Haneen, pohjoiskukkulalla kk-ryhmääni höykyttää neukkuryhmän jäännökset ja toveri bazookamies. Tappioita ei tule, mutta kk routtaa. Bang bang ja neukut lähtevät pakoon. SS-ryhmät etenevät taas karvan ja kun näkevät kukkulan laelle, kohti rynnii Likainen Ryssätusina Kaartin jalkaväkeä. Niitä ammutaan, mutta tappioista huolimatta valiojoukot eivät sorru.

Etelässä osa jalkaväkeä jää varmistamaan kylän, osa lähtee kohti pohjoista. Käväisen ampumassa kasemattia kolmella Tiikerillä, ilman tulosta tai osumia. Venäläinen snipu räiskii miehiäni.

Pitäisikö olettaa, että Kaizunovskin 5#7 tankkia olisivat nyt kylän ja leirin välisellä alueella, kun niitä siellä yhden näin? Hmmm.

NEUKKU: Vallattuaan kylän saksalaisen tankit etenevät etelän kautta vääjäämättä kohti vankileiriä. Matkan varrella on vankka kasematti, mutta urpot pioneerini ovat rakentaneet sen väärin, niin että koko eteläpuoli jää katveeseen. Saksalainen pääsee ampumaan sitä ilman että kasematista pystytään vastaamaan tuleen! Synkkää.

Vuoro 12

SAKSA: Pohjoisen pojat törmäävät totaaliseen lyijymuuriin: kaksi SS-ryhmää kärsii pahoja menetyksiä ja luhistuu henkisesti. Kk lopulta teurastaa typerän bassi-bazookan. Päätän jäädä asemiin kukkulalle, unohtaa typerän rynnäköinnin ja odottaa tankkeja.

Neljä Tiikeriä onnistuu vihdoin romuttamaan sen Verdamte kasematin. Reitti on Mauseille selvä, mutta edetä pitää varovaisesti. 100 mm tykkien

rojujen luona on kaksi taloa, joihin siirrän jalkäväkeä ja Flammwagonit. Pahus! Venäläinen T-44 ampuu toista muttei paljastu itse. Siellä ne ovat!

Tässä vaiheessa olen varmistanut Miliusburgin voittoheksat kahdella kk:llä, kolmella SS-kivääriryhmällä ja PAK 75:lla. Täytyy traktorilla vielä hakea toinen PAK takalinjoja varmistamasta.

Olen tyytyväinen: venäläisten menetykset ovat isommat kuin minun, ja kaikki kalliit sotaleluni ovat vielä kunnossa.

NEUKKU: Niinhän siinä sitten kävi, että Tiikerit pääsivät haukkomaan 88 millin paloja kasematin kyljestä, kunnes se lopulta sanoi poks. Siirrän T-44-tankkieni viuhkaa hieman eteläsuuntaan ja valmistaudun ottamaan vastaan tiikereiden, hiirien ja muiden hurjien otusten rynnityksen kylän suunnasta.

Pitääkseni hengen yllä annan miesten hieman kurmoottaa liian lähelle tulleita SS-miehiä. Etelässä sekä panssariautoni että sen perässä pioneerit etenevät ilman vastarintaa.

Offensiivi alkaa

Vuoro 13

SAKSA: Etelässä kaksi T-44:sta puskee näkyviin. Saalis! Komentotankki Maus Lone Wolf käynnistää moottorinsa ja ajaa miinaan. Vain ketjut menevät, mutta hajoamispaikka on helvetin huono, sillä siitä ei näe mihinkään. Mausin hirveä tulivoima on nyt totaalisen hyödytön. Miten voin olla niin typerä, että ajan tiellä? Ja komentotankki kärjessä?

Kakkos-Maus Cub oikaisee metsikköön. Sen kaksi laukausta ainakin katkovat radiomaston toiselta T-44:ltä ja tekevät jotain vaurioita toiseen. Lopuksi Maus kääriytyy savuun. Kovasta yrityksestä huolimatta Tiikerit eivät saa aikaiseksi kuin kimmokkeita.

Siirrän miehiä kohti pohjoista. Muuten pohjoisessa ei tapahdu sen kummempaa kuin että hivuttaudun pioneereilla kohti kahta T-44:sta ja yhtä ryssäpioneeria.

NEUKKU: Skadamm! Mäntit teutonikuskit karauttavat taas yhden tankkinsa miinaan. Riemu loppuu lyhyeen, kun kylän suunnasta tulee kokonainen rivistö petotankkeja. Metsikön laidassa odottavat T-44:t alkavat ottaa välittömästi osumia ja minulla tulee mieleen, ettei suora yhteenotto ehkä olekaan viisasta.

SS-miehet näyttävät jälleen ruman turpansa kukkulan laelta. Kk-ryhmäni laittavat niihin reikiä. Jossain kukkulalla on saksalainen tarkk'ampuja, joka alkaa pikkuhiljaa kyrsimään. Metsikössä hortoilevat pioneerini törmäävät saksalaisiin kollegoihinsa ja tervehtivät heilauttamalla Tokarevia.

Vuoro 14

SAKSA: Argh! Pohjoisessa nokkansa varovasti esiintyöntänyt SS-ripe niitetään kk-viikatteella. Pioneerit käryävät, kirjaimellisesti, ja kärsivät hirveitä tappioita. Käydään kiivas taistelu neukkupioneerien kanssa. Miestä menee, mutta punapinot ottavat myös pitkät, suoraan tankkien tulilinjalle, ja varovasti etenevät Tiikerit haaskaavat reppanoihin ammuksia.

Maus Cub kuittaa yhden kukkulan laelle tulleen T-44:n plus bonuksena yhden miehistönjäsenen. Yksi T-44 näkyy vaanivan metsässä, mutta savu suojaa sitä panzereilta. Flammwagon oikaisee röheästi pellon poikki, ja piilosta ampuva neukkutankki tappaa sen siihen. Nyt vähän malttia Der Kopfiin.

NEUKKU: Katastrofi! Tankkimiesten kantti pettää. Kahdesta T-44:stä lähtee miehistö livohkaan ensimmäisistä osumista ja kolmannesta on ketjut poikki. Lievänä lohtuna yksi T-44 tuhoaa liekinheitinvaunun. Pian leirin ja Tiikereiden välissä ei ole muuta kuin miinotteita ja käpykaartilaisia.

Samaan aikaan leirin lähimetsistä kuuluu kummia, kun krautit rynnäköivät sielläkin. Taloissa väijyvät mosurini pitävät vielä vainolaisen pöpelikössä.

Vuoro 15

SAKSA: Etelässä Tiikerit etenevät pikku kumpareen suojassa (ainakin toivon) ja metsän katveessa myös Flammwagon hiihtää kohti vankileiriä. Kk:t menevät tuliasemiin, muut ajavat neukkupioneerin rippeet Der Hiiteen ja etenevät kohti pohjoista. Etelässä kiusaava neukkusnipu tapetaan vihdoin.

Pohjoisessa on pelit seis, siirrän vain pioneerit pois näkyvistä.

NEUKKU: Taistelukenttä on niin savun peitossa, ettei tankeilla ole enää näköyhteyttä. Hyvä niin. Etelässä etenevät pioneerit huomaavat saksalaisen kk-ryhmän, joka ei ainakaan vielä avaa tulta. Tiikerit etenevät edelleen rintamassa. Katsotaan, saanko tuotua sinkoryhmäni tuhotun kasematin liepeille yllättämään ohilipuvat jättiläiset.

Der Sieg ist mein? Nein!

Vuoro 16

SAKSA: Kukkulan ylitys menee pieleen. Kukkulalle ehtineet Tiikerit ottavat yhteen bazookaryhmän kanssa ja Tiikeri kärsii hyvin lieviä vahinkoja. Kolmos-Tiikeri ottaa yhteen kahden T-44:n kanssa ja menettää ainakin radionsa, seuraavaksi varmaan henkensä.

Pioneerien hiivintä epäonnistuu kun he törmäävät virkaveljiinsä. Nämä ajetaan pois, mutta yllätys tuskin enää onnistuu. Pohjoiseen siirtyvä ainoa Flammwagon sentään säilyttää henkensä vaikka osuman saakin.

Jalkaväki etenee hitaasti pohjoiseen. Uskallanko sanoa, että aika hyvältä näyttää vaikka Tiikereitä kiusattiinkin: neukut ovat menettänet tankin ja toisesta ketjut, kaksi 100 mm AT-tykkiä, kasematin plus aika paljon miehiä. Mutta montakohan T-44:sta on vielä jäljellä?

NEUKKU: T-44 haastaa Tiikerin kaksintaisteluun ja häviää. Saksalaisia tuntuu olevan joka notkossa ja pusikossa. Mieheni ruikkivat takaisin, mutta jäävät tulivoimassa toiseksi. Onneksi sentään rohkea sinkomieheni vaurioittaa yhtä Tiikeriä. Tilanne on nyt sellainen, että mietin vastaiskua kylään vain jos saan torjuttua leiriin kohdistuneen hyökkäyksen, mikä sekin juuri nyt tuntuu kovin kaukaiselta haaveelta.

Vuoro 17

SAKSA: Katsokaa kättäni. Siinä ovat Voiton avaimet. Nyt heitän ne pois.

Suureksi yllätyksekseni kolmos-Tiikeri on hengissä ja kunnossa. Panzer, raus raus! Tiikerit rynnäköivät kukkulan yli ja saman tien Frau Fortuna vaihtaa puolta.

Hyvin jemmoitettu T-44 pläjäyttää ykkös-Tiikeriä, ja miehistö hyppää ulos. Kakkos-Tiikeristä ammutaan pois sen 88 mm päätykki. Nelos-Tiikeri on katveessa, mutta jostain syystä päätän käydä ykkös-Tiikerillä yrittämässä neukkutankin tappoa. Neukun kuti ei ole huti ja komento-Tiikeri on historiaa. Scheisse!

Pioneerit liekinheittimineen pysähtyvät panssarivaunujen konekivääreihin, eikä Maus Cub suostu liikkumaan, kun komentovaunu makaa paikoillaan. Rynnäkköni pysähtyy. No, saan pohjoisessa kaksi kk:tä sekä Flammwagonin metsän reunaan. Varustaudun siellä rynnäkköön.

NEUKKU: Urrrraaaaahhh! Urheat tankkimieheni ansaitsevat vihdoin prenikkansa, kun liian koppavasti kukkulan laelle eksyneet Tiikerit saavat tuta kuka käskee. Ensimmäinen ottaa osuman sivupanssariinsa ja vaurioituu. Toiselta hajoaa tykki osumasta torniin ja itse pomotiikeri saa täysosuman etupanssariinsa ja räjähtää tuhannen päreiksi. Kaikki kolme osumaa samalta miehistöltä. Jos kaikki mieheni toimisivat näin, olisivat harhautuneet länsisaksalaiset olleet jo pitkään käsi kädessä itäisten veljiensä kanssa. Vaan turha toivo, sillä hengissä selvinnyttä Tiikeriä kohti rynnäköivät pioneerit epäonnistuvat surkeasti.

Hyvää kuuluu myös pohjoisemmasta, etelän Tiikeriromusta riemastuneet mieheni vetävät suupielet virneeseen, liikkuvat taakse ja aloittavat yksissä tuumin hirvittävät teutoniteurastukset. Metsän laitaan ilmestyneet kk-ryhmät ajetaan pakosalle. Ihmekö tuo, ei kukaan kestäisi viiden kk-ryhmän ristitulessa. Etelässä koukkaus etenee edelleen ilman mitään kontaktia.

Vuoro 18

SAKSA: Herranjumala mikä tulimyrsky leiriltä tulee! Kk:t heitetään asemistaan, enkä voi käydä Flammwagenilla grillijuhlissa, koska se T-44 Helvetistä on aivan liian hyvässä paikassa hollilla halliten pohjoista ja etelää. Sen olisi kuoltava, mutta yrityksessä pioneerit haukkaavat lopullisesti multaa.

Onneksi Tiikerifiasko ei ollut ihan niin paha, sillä kolmos-Tiikeri palasi ruotuun. Hyvä miehistö! Rautaristi tulossa! Annan vaikka omani! Hei! Älkää peruuttako kukkulan yli! Neukkutankki sai vaparin, joka onneksi meni ohi. Olisi voinut mennä hermo.

Status: Tiikereitä tykillä kaksi ja kk:lla yksi, mutta ilman komentovaunua. Onneksi kakkos-Tiikeri ottaa komentovastuun.

Bailaan komento-Maus Lone Wolfin miehistön, josko he saisivat Maus Cubin taas liikkeelle. Varoiksi siirrän päämajaani kohti etulinjaa.

Taistelut ovat nyt asemasotaa. Minun on saatava neukkutankit romuksi, jos haluan pääästä leirille. Yritän hivuttautua pioneereilla, mutta pirun kaalikeittomato on kätkenyt pioneerejään metsään, ja omani pakenevat.

NEUKKU: Ilmeisesti kova vastarintani valautti vellit hetki sitten niin korskeina kekkuloivien krauttien lederhousuihin, koska hyökkäysinto laantui kummasti. Yksinäinen pioneeriryhmä yrittää lähestyä yhtä T-44:ää, mutta joutuu sitä suojaavan oman pioneeriryhmäni hätistämäksi. Samaten leirin kk-miehet ampuvat metsässä vielä kökkivät saksalaiset pakosalle.

Saksalaiset tyytyvät napsimaan kauempaa, tosin Tiikeri rankaisee pioneerejani rynnäkköyrityksestä. Miehet pakenevat paniikissa joutuakseen vain jalkaväen tulitukseen. Kuuntelen tuskanhuutoja ja mietin, millaisia latvakakkosia joudun komentamaan.

Vuoro 19

SAKSA: Kommunismin konekiväärit teurastavat pohjoisen pioneereista sen viimeisenkin. Hohhhoijaa.

Onneksi edes Maus Cub palaa ruotuun, kun komentotankin miehistö hyppää kannelle koisimaan. Kurvaan heti metsään turvaan, sillä Maus Cub saa kunnian olla iskuryhmä Nordin (tai sen rippeiden) tulituki. Tiikerit teurastavat huvikseen kasematin miehistön, mutta mitä pirua uskallan niillä tehdä? Koukata jostain? Pirun T-44!

NEUKKU: Tiikerit pitävät leiriään pienen eteläisen kukkulan keskellä, kurmottaen ajanvietteeksi tuhotun kasematin miehistöä. Sellaista se on, kun kantti ei kestä tapella kuin pienempiään vastaan.

Muuten on liiankin rauhallista, joten juoksutan etelästä koukanneet pioneerit lähelle kylän laitaa ja vaihdan tarkk'ampujien asemia lähemmäs vihollista.

Tykitöntä ja kädetöntä

Vuoro 20

SAKSA: Jumankekka, aikahan alkaa loppua! Tykitän Mausilla venäläistä etuvartiotaloa ja ajelen Tiikereillä kaikkialle muualle paitsi oikeaan suuntaan. Tykitön kakkos-Tiikeri saa koukata metsän kautta tiedustelemaan.

Miinojakin perkele maassa. Etenen kohti leiriä niillä miehillä, jotka voivat tehdä sen piilossa.

Lahjakas töppi, Niko: komento-Tiikerin pistäminen yksin seikkailemaan, katkaisee komentoketjun, seurauksena kolmonen ja nelonen voi enää liikkua. Hyvä minä. Tosin niillä oli radiot rikki, mutta silti.

NEUKKU: Maus tunkee järkyttävää ruhoaan kohti leiriä ja yrittää epätoivoisesti pommittaa sokkona rakennuksia. Tiikerit nöyrtyvät paukuttelemaan rakennuksia. Aivan kuin pelätyt saksalaiset eivät kestäisikään pieniä tappioita.

Kaikki muuten hyvin, mutten voi silti jäädä vain puolustamaan leiriä, vaan kylä on saatava takaisin.

Vuoro 21

SAKSA: Talossa lymyilevät neukut tuhoavat kk-ryhmäni kun ne yrittävät vaivihkaa edetä, joten ajan Flammwagonilla paikalle ja käristän kolmea vaille kaikki naaburmiehet. Pistäkäähän mahorkaksi.

Etelässä yritän edetä pioneereilla, kunnes jostain joukko venäläisiä laskuvarjojääkäreitä avaa tulen ja miestä todella kuolee kuin heinää. Harvat eloonjääneet jäävät kauhuissaan kukkulan laelle.

NEUKKU: Sika, sikaaaaaa! Urheasti leirin lounaiskulmassa sijaitsevassa talossa väijyä pitäville kaartilaisilleni nousee hiki pintaan, kun natsisika lukuisten turhien häätöyritysten jälkeen tuo liekinheitinvaunun talon viereen. Järjettömän pitkän hönkimisen jälkeen vain kolme kaartilaista on hengissä ja nekin väijyvät lähinnä suihkua ja kylpyammetta. Konekiväärini raapivat vain maalit liekkivaunun kyljistä, joten joudun pitkin hampain irroittamaan yhden T-44:n hyvistä asemista jahtaamaan liekkivaunua.

Etelässä jalkaväki yrittää sitä, mihin Tiikerit eivät pystyneet. Toin hetki sitten varta vasten sellaisen suunnitelman varalta tankkieni viereen reservissä pitämäni laskuvarjojääkärit. Ne pistävätkit välittömästi Tokarevit laulamaan ja natsimosureita lakoaa pitkin pöpelikköä ja kukkulan rinteitä. Raatoa on pinossa ja poikittain sen verran tiheään, että seuraavat miettivät parikin kertaa kannattaako edes yrittää.

Panssariautoni on nyt vain muutaman kymmenen metrin päässä saksalaisten huoltoalueelta ja pioneerini kukkulalla, vain sadan metrin päässä saksalaisten valtaaman kylän laidalta. Onko von Nirvi jättänyt reservejä puolustamaan valtauksiaan, vai ehdinkö saamaan ne haltuuni ennen kuin taivaan isä pistää tappelun poikki?

Vuoro 22

SAKSA: Rrrrynnäkköön! Kaikki liikkeelle mitkä pystyy! Mikä ei ole paljon, sillä kun komento-Tiikeri seikkailee yksin metsässä ja matsaa bazooka-miehen kanssa, eivät kakkos- ja kolmos-Tiikeri liiku mihinkään. Pomotiikeri lähtee pistämään miestä ruotuun. Maus etenee eikä pysty ampumaan ketään. Flammwagon yrittää tuhota taloa jossa kk lymyää, mutta hajottaa telansa kiviaitaan. Taitaa tulla lähtö.

Neukku menettää miehiä pohjoisessa olleesta talosta ja metsässä olevat pioneerit masennetaan, mutta ei tästä taida mitään tulla. Aika loppuu ja leiri on vielä kaukana. Missä ne T-44:t luuraavat?

NEUKKU: Liekkivaunu karauttaa korskeasti leirin aidan läpi. Käsken lähimmän T-44:n iskemään tallan pohjaan ja kaasuttamaan liekkivaunun taakse. Sen se tekeekin ja yhden hutin ammuttuaan T-44 kajauttaa suoraan liekkitankin kyljestä läpi.

Sinkomieheni jahtaa yllättävän U-käännöksen tehnyttä Tiikeriä pitkin metsiä ja muun tekemisen puutteessa leirin kk-ryhmät hätistelevät puskateutoneja taas kauemmaksi. Samaan aikaan länsirintamalla yksinäinen tiedusteluautoni valtaa saksalaisten tuikitärkeät huoltoalueet ja valtausryhmäni siirtyy asemiin aivan kylän etelälaidalle.

Vuoro 23

SAKSA: T-44 ilmestyy esiin ihan Mausin lähellä ja tuhoaa Flammwagonin. Yritän tiedustella mihin se häviää, mutta menetän vain lisää miehiä. Rynnäköin Mausilla ja räiskin kk-pesäkettä, vaikutuksesta en tiedä. Ja kun Maus on liikkunut, toki SS-kivääriryhmä kävelee pahki tankkiin. Hienoa pojat.

Komento-Tiikeri yrittää nilkuttaa kavereidensa luo, mutta sitä ampuvat niin bazookat kuin se toinen pirun T-44. Jotain hajoaa taas.

NEUKKU: Jukupliut, von Nirvi on joko tosissaan tai sitten siltä on joukot todella finaalissa, sillä siitä mistä liekkivaunu yritti äsken on nyt tunkemassa jättimäinen Maus. Kk-mieheni päästelevät ihan piruuttaan sarjoja pitkin kylkiä.

En viitsi siirtää tankkejani, koska nykyisistä asemista ne pääsevät kyllä ampumaan Mausia, jos se siirtyy lähemmäksi. Sen sijaan perääntyvä Tiikeri saa osuman T-44:ltä, muttei tunnu olevan siitä moksiskaan. Huoltoalueen valtaukseni ei ole aihe

uttanut vielä vastahyökkäystä, eivätkä saksalaiset myöskään reagoi mitenkään kylän laidalta talot jo vallanneisiin punapioneereihin. Ehkä tästä tulee vielä jotain.

Vuoro 24

SAKSA: Vaurioitunut komentotankki pääsee melkein muttei ihan kavereiden luo. Eipä taida enää olla väliäkään. Saksan sotakoneen jäännöksistä on melkein virta lopussa.

Jalkaväen rippeet yrittävät vyöryttää sitä yhtä T-44:sta, mutta joko se tai leirin kk:t pakottavat turvat turpeeseen tarkasti kuin sveitsiläiset käkikellot. Miestä kaatuu kuin hysteerikkoja herätyskokouksessa, kun yritän viiime rynnäkköjä.

Maus pistää mano-a-mano-taistelussa T-44:n päreiksi ja teurastaa miehistön bonuksena, mutta samaan aikaan neukku, Satan & Berkel, on vienyt takavoittoheksat. Olisi kai pitänyt jättää joku vartioon.

NEUKKU: Maus tunkee lähemmäs ja kuin ohimennen kajauttaa yhden T-44:n päreiksi ja suolistaa vielä miehistönkin. No, tuskinpa se leiriin asti pääsee. Kylä ei ollutkaan tyhjä, vaan torilla lojuu kaikista mahdollisista vehkeistä traktori. Paljon on nähty, mutta rynnäkkö-Zetori on jotain aivan uutta. Tervehdin sitä tuikkaamalla sen tuleen.

Kylän itälaidan talot ovat vääränään jalkaväkeä, kuten myös torin laita. Pioneerini pääsevät torin laidalle, mutta jumittuvat tulitaisteluun. Se siitä toivosta. Sillä oli sittenkin reservejä.

Vuoro 25

SAKSA: Typeryyteni kostautuu, sillä vieläkään eivät Tiikerit ole komentolinkissä. Mahtaisiko se vaikuttaa että niillä on radiot paskana? Mausini on raukka yksin keskellä vihollisia, enkä voi liikuttaa sitä. Kestä! Kestä!

Argh! Kavala Kaizunovski yrittää pioneerijoukoillaan vyöryttää kylän voittoheksat. Onneksi omat pioneerini, kk-ryhmäni sekä liekityksestä huolimatta henkisesti koossapysyvä päämajani heittävät musikat takaisin.

Leiri jäi väliin mutta kylä varmaan pysyy. Saa nähdä mihin suuntaan pistevaaka heilahtaa. Saakelin mahorkkamiehille jää viimeinen yritys.

NEUKKU: Kylää puolustavat natsit häätävät armotta pioneerini takaisin pöpelikköön. Leirillä saksalaiset yrittävät viimeisen kerran epätoivoisesti tuhota puolustavat tankkini ryntäämällä kohti kk-ryhmillä, tankkien miehistöillä, nostoväellä ja käpykaartilaisilla. Kaikki turhaan.

Lopulta Maus etenee suoraan kahden T-44:n väliin, mutta kuin ihmeen kaupalla siihen aivan vierestä ammutut osumat vain kimpoilevat harmittomasti. Lopulta väsyneet miehet eivät enää jaksa, joten saksalaiset saavat kylän, mutta leiri jää minulle.

Tasapeli, pisteet:

Nirvi 868

Kaizunov 766

Kaizunovskin kommentti - Äärimmäistä kädetystä

Tein kaikkeni ettei tätä räpellystä päästettäisi julkisuuteen, mutta ei auttanut. Luvattu mikä luvattu.

Aikaisemmat matsit osoittivat, ettei ilmavoimista ja tykistöstä oikeastaan ole riittävästi hyötyä niiden hintaan nähden, joten joukkoja valitessani keskityin perinteisempiin aselajeihin. En kuitenkaan viitsinyt seurata perivenäläistä tapaa korvata laatu määrällä, vaan otin tiiviin viiden tankin ryhmän parhaalla mahdollisella kalustolla ja pari panssariautoa tiedusteluun ja nopeisiin valtauksiin.

Jalkaväessä panostin myös laatuun, joten tavallisia mosureita en ottanut yhtään, vaan pelkästään kaartilaisia, pioneereja ja laskuvarjojoukkoja, tosin jälkimmäisistä olisi ollut vähän enemmän hyötyä, jos niille olisi annettu myös kuljetuskoneet.

Pelin alkuvaiheessa olin aivan liian varovainen, joten lopputulos ratkesi oikeastaan jo siinä vaiheessa kun hidastelemalla annoin kylän Nikolle käytännössä ilmaiseksi. Alun tappiot olivat vielä sitä luokkaa, että tuntui kuin taistelu olisi ohi ennen kuin se ehti edes alkaa. Onneksi Niko hölmöili yhtä rankasti, joten lopussa sentään tuli vähän vääntöä.

Koska en päässyt valtaamaan kylää nopeasti takaisin, ei pelin voitto ollut koskaan edes vaakalaudalla. Kysymys oli vain siitä, pystyisinkö venymään kunnialliseen tappioon tai oikein hyvällä tuurilla jopa tasapeliin.

Von Nirvi selittelee

Kuten nokkelimmat ovat huomanneet, peli pohjautuu löysästi John Miliuksen klassikkoelokuvaan Red Dawn, siksi viisi sala-ampujaa, jotka saivat kunnian olla The Wolverines. Mausit halusin ihan vain erikoisuuden vuoksi, plus ajattelin niiden raskaan panssaroinnin ja tulivoiman olevan hirveän hinnan arvoista.

Tiikerit käytännössä neutraloinut panssarikatastrofi pelin puolessa välissä oli se, mihin pelini pysähtyi, enkä voi syyttää kuin omaa pohjatonta typeryyttäni. Jos olisin ollut edes auttavasti fiksu, olisin jaksanut määritellä kaikille yksiköille etenemiskohteen, jolloin komentoketjun katkokset eivät olisi olleet näin fataaleja. Ainakin loppurynnäkkö olisi ollut vaikuttavampi.

Hävettää tämmöinen kämmellys.

Lisää aiheesta