Maaginen elämäntapa

Miten saadaan lähes 400 ihmistä istumaan hiiren hiljaa kaksi vuorokautta? Antamalla heille Magic The Gathering -pakat.

Magic The Gatheringia pelattiin Grand Prix'nä Barcelonassa Espanjassa helmikuussa. Samassa yhteydessä järjestettiin Euroopassa kaikkien aikojen ensimmäinen Duelist Invitational -kutsukilpailu maailman parhaille pelaajille.

Kutsukilpailuun osallistuneet valittiin eri puolilta maailmaa. Mukana oli kymmenen amerikkalaista, yksi japanilainen ja viisi eurooppalaista. Suomen kuuluisin Magic-pelaaja Tommi Hovi ei tällä kertaa ollut mukana.

Paikalla olivat myös pelin luoja Richard Garfield sekä Wizardsin johtaja Peter Adkinson, jotka pelasivat haastajien kanssa.

Juttusilla Richardin kanssa

Richard Garfield on hymyileväinen matemaatikko, joka on ilmiselvästi tottunut selittämään pelinsä saloja. Magic The Gathering ei suinkaan ole ainoa hänen luomansa peli, tulossa on muun muassa urheiluun, todennäköisesti baseballiin perustuva peli.

"Olen suunnitellut pelejä 13-vuotiaasta. Kerran havahduin ihmettelemään, miksi korttipelissä kaikilla on samanlaiset kortit - eihän siinä ole mitään järkeä. Ryhdyin suunnittelemaan erilaisiin korttipakkoihin perustuvaa peliä", kertoi Garfield Magicin synnystä.

"Vitsi on siinä, että ei ole olemassa parasta pakkaa - on vain erilaisia. Omista korteistaan voi työstää monia eri pakkoja", hän korostaa.

Kiinassa Magic The Gathering on nostettu shakin rinnalle urheiluksi. Wizardsin tarkoituksena onkin saada Magic nousemaan arvostuksessa jonneko go:n ja shakin tasolle, vaikkakaan länsimaissa ei ihan urheiluksi asti päästäisikään.

"Magic on saanut vaikutteita monista eri lähteistä. Tolkien on ilmiselvä, häneltä on peräisin klassinen fantasia-ympäristö. Toinen on Cosmic Encounter -peli", kertoo Garfield.

Magicin PC-versioon Richard ei ollut aivan tyytyväinen. "Se oli muuten hyvin toteutettu, mutta en pitänyt siitä, että siinä ei ollut kunnollista internet-peliä. Siinä olisi myös pitänyt olla kaikki kortit, jotta pelaajat olisivat saaneet tehdä haluamanlaisiaan pakkoja", hän sanoo ja vihjaa, että kakkososasta käydään jo neuvotteluja.

Rahaa jaossa

Wizards of the Coast jakaa vuosittain noin miljoona dollaria pelaajille eri kilpailujen voittoina. Voittoja on suurempia ja pienempiä, ja itse asiassa Magic on saanut jo ensimmäiset "ammattilaispelaajansa".

"Mukana on pelaajia, jotka kiertävät turnauksesta toiseen voittorahoillaaan. He saattavat pitää välivuoden opiskelusta ja kierrellä ympäri maailmaa pelaamassa Magicia. Ei mikään hassumpi tapa viettää aikaa", sanoo Bruno Van Speybroeck Wizardsin Belgian-toimistosta.

Tyypillinen Wizardsin pelaaja on 16-35-vuotias mies. Barcelonan turnauksessa pelaajien keski-ikä oli 22,4 ja mukana oli viisi tyttöä. Nuorimmat pelaajista olivat amerikkalaispojat Adriano Taylor ja Agustin Fonts, jotka olivat tulleet 14-vuotiaan isoveljen Alejandro Taylorin kanssa.

Kaksipäiväisen turnauksen toisena päivänä jatkoi 64 parasta pelaajaa, loput jonottivat päästäkseen testaamaan Barcelonassa koepeluussa ollutta laajennusosaa Urza's Legacy, joka esittelee uusina ominaisuuksina Echon, jossa kortin joutuu tavallaan maksamaan kahteen kertaan sekä Cyclingin, jossa kortin voi hintaa vastaan vaihtaa johonkin toiseen korttiin.

Mestaruudesta toiseen

Wizards järjestää vuosittain useita kilpailuja. Yli 40 maassa järjestetään kansalliset kilpailut, joista neljä parasta pääsee maailmanmestaruuskilpailuihin ja kahdeksan parasta Euroopan-mestaruuskilpailuihin. EM järjestetään tänä vuonna Berliinissä, ja 64 parhaan kesken jaetaan 70 000 dollaria.

Grand Prix -kilpailuista taas pääsee kahdeksan parasta Pro Tour -kilpailuihin. Euroopan GP:t järjestetään tänä vuonna Wienissä, Oslossa, Amsterdamissa, Lissabonissa, Milanossa ja Pariisissa. Van Speybroeckin mukaan vuonna 2000 on ensimmäinen Helsingin Grand Prix.

Pro Tour jäjrestetään neljä kertaa vuodessa. Niissä on jaossa 150 000 dollaria jokaisessa. Euroopan Pro Tour on lokakuussa Lontoossa. Maailmanmestaruuskisat taas järjestetään tänä vuonna Tokiossa.

Lisää aiheesta