Madden NFL 2000 (PSone) – Born in the USA

Mikä on se laji, jota kutsutaan ruohokenttien shakiksi ja jossa valtaosa peliajasta kuluu keskusteluun siitä, mitä seuraavaksi tehtäisiin?

Jenkkifutis on amerikkalaisille pyhä asia. NFL-sarjan loppuottelu, Super Bowl, on maailman katsotuin yksittäinen urheilutapahtuma. John Madden on kaikille amerikkalaisille tuttu mies. Madden on paitsi EA:n jenkkifutispelin nimikkohahmo myös entinen valmentaja ja nykyinen kommentaattori. Valmentajana hän voitti Super Bowlin kerran kymmenen vuoden urallaan.

Amerikkalainen jalkapallo ei suomalaisille ole ihan yhtä merkittävässä asemassa kuin amerikkalaisille. Lajin suosio ei yllä lähellekään valtalajejamme, vaikka Euroopan mittakaavassa suomalaiset pelaavat paremmin amerikkalaista kuin perinteistä jalkapalloa.

Lajista kiinnostuneille EA Sports on tarjonnut joka vuosi uuden päivityksen Madden-sarjaan. Mukana on tietysti oikeat NFL-pelaajat ja joukkueet. Valittavana on harjoittelu, yksittäinen ottelu, historialliset pelit ja koko kauden kestävä sarja, joko valmentajana tai pelaajana. Lisäksi on vielä turnaus, jossa joukkueiden määrän voi itse määritellä. Todelliset NFL:n fanit valitsevat tietysti koko kauden, jossa häämöttää Super Bowlin voitto. Näytösotteluihin voi valita myös historiallisia joukkueita, jos on menneiden vuosien tähdistä kiinnostunut.

Sääntöjä, peliaikaa ja muuta sellaista saa muutella haluamakseen. Voi myös valita, pelaako traditionaalisella vai arcade-muodolla. Jälkimmäisessä ei tarvitse ryhmitellä pelaajia alkuasetelmaan, joten se on hieman helpompi. Harjoitusmuotoa on syytä kokeilla ensimmäiseksi, jos säännöt tai kuviot ovat päässeet unohtumaan. Harjoituksissa voi toimia hyökkäyksessä tai puolustuksessa. Kummallekin puolelle on oma pelikirjansa, jonka mukaan voi valita pelikuvion.

Lajille luonteenomaisesti tilanteet menevät ohi nopeasti, joten kontrollien oppiminen ei ole helppoa. Lähes kaikkia nappeja käytetään, ja tilanteesta riippuen niillä on aivan eri merkitys. Osaa harhautuksista ja muista hienouksista ei peruspelissä välttämättä tarvitse, mutta kontrollien opettelu vie silti oman aikansa.

Valikosta voi valita opastuksen otteluihin. Tällöin peli kertoo mitä mistäkin napista milloinkin tapahtuu. Tämä on aluksi todella tarpeen ja helpottaa peliä tuntuvasti. Kun kontrollit tuntuvat olevan hallussa, opastuksen voi kytkeä pois.

Realismia peliin

Pelin pituuden saa määritellä haluamakseen. Valinta osoittautuu suurimmaksi ongelmaksi, sillä minuutin neljänneksillä ottelu kestää reaaliajassa sopivat 10 minuuttia. Siinä ajassa kentällä ei ehdi tapahtua juuri mitään. Pidemmällä peliajalla pelistä saa enemmän irti, mutta peliaika venyy nopeasti tuntiin.

Erilaisia kuviota on todella paljon, jolloin reaaliaikaisuus aiheuttaa aloittelijalle ongelmia. Aloitusryhmityksen ja -kuvion valitsemiseen on aikaa vain 30 sekuntia, jossa ajassa ei ehdi tutkia kaikkia vaihtoehtoja, vaan on heti tiedettävä mitä hakee ja millä valinnoilla kuvioon pääsee. Helpoimmalla tasolla pärjää kuviot arpomallakin, jos vain katsoo mitä on valinnut.

Mukana ovat kaikki rikkeet, joita pelissä voi tehdä. Turhauttavasti kone arpoo virheet satunnaisesti ja on mukava kuulla onnistuneen heiton jälkeen hyökkääjän tekemästä virheestä, jonka seurauksena aloitus uusitaan. Virheitä on kasvosuojukseen tarttumisesta paitsioon, johon pelaaja voi sentään itse vaikuttaa.

Varsinkin puolustaessa pelaajasta saattaa tuntua, että hän vain katselee peliä. Kone hoitelee taklauksia pelaajan maatessa nurmen pinnassa tai pallo heitetään aivan eri miehelle, mille piti.

Kamera käy

Kamerakulmia on useita ja jos niistä mikään ei kelpaa niin uuden voi tehdä itse. Useimmista kameroista peli näyttää sekavalta ja animaatiot kankeilta. Paras kuvakulma on mahdollisimman korkealta, jolloin tapahtumat hahmottaa paremmin. Tilanteet voi katsoa uusintana, hidastettuna tai reaaliajassa ja kameroita saa käännellä suuntaan jos toiseen. Komeimmat tilanteet voi halutessaan tallentaa vaikka muistikortille.

Pelin selostus ja äänet ovat mukavat. Madden kommentoi uskottavasti, vaikka välillä tuntuukin, että hän puhuu harvakseen ja toistaa silti itseään.

Jenkkifutiksen pitäisi olla kaikista urheilupeleistä realistisimpia, koska pelikuviot ovat ennalta sovittuja eikä sooloilua suvaita. Lajista mitään tietämättömät eivät varmaankaan saa pelistä mitään irti. Kaikkien helpotuksien ja valintojen mahdollisuudesta huolimatta aloituskynnys on todella korkealla.

84