Magic Duels: Origins - Ilmasta makiaa

Kun Hearthstone takoo miljoonia, täytyy keräilykorttipelien vanhan herran, Magic the Gatheringin, uudistaa digistrategiansa. Magic Duels nappaa sivun Blizzardin taikakirjasta ja toteuttaa tämänvuotisen kevyt-Magicin ilmaispelinä.

Magicissa ulottuvuuksien välillä kävelevät velhot, planeswalkerit, ottavat mittaa toisistaan taikakeinoin mutta korttipöydässä. Rakennetusta korttipakasta löytyy hyökkäämiseen ja puolustautumiseen sopivia olentoja, loitsua jos jonkinlaista ja maakortteja, joiden avulla olennot ja loitsut saadaan peliin.
Jo vuosittaiseksi perinteeksi muodostunut Duels on virtaviivaistettua Magicia, jossa pelin sääntöjä ei sinänsä muuteta, mutta piilotetaan aina kun pystytään. Kaikkialta ei vain pystytä, eikä Magic Duels mitenkään tavoita puhtaalta pöydältä digitaaliseksi suunnitellun pelin sujuvuutta.
Magic Duelsin lyhyt, juonellinen kampanja on lähinnä opastus pelin käyttöliittymään ja tapa saada kasaan ensimmäiset kortit. Matsit ihmisiä tai tekoälyä vastaan ovat pelin sydän. Tekoäly toki kelpaa lähinnä kevyeksi sparraajaksi. Mitään aivan ilmiselvän typerää se ei yleensä tee, mutta pelaa silti silminnähden huonosti.

Kelpo sinivalkoinen pakka, mitä nyt pyörittää aivan liian montaa olentokorttia.

Monetisaation taikaa

Kuten lähes kaikissa ”ilmaispeleissä”, raha kuoritaan pelaajalta jotain muuta kautta, kun sitä ei kerran ovella saa. Rahalla saa Magic Duelsissa normaaliin tapaan pelikultaa, jota kuluu lähinnä korttikokoelman kartuttamiseen kuuden kortin buustereilla. Hearthstonen tapaan kultaa saa voittojen lisäksi tehtävistä, joita tipahtaa yksi uusi per päivä.
Tehtävät ovat hyvin samantapaisia kuin Hearthstonessa, esimerkiksi ”voita neljä peliä sinivalkoisella pakalla” tai ”uhraa kaksikymmentä olentoa pelien aikana”. Typerästi tietynvärisillä pakoilla voitettavat pelit pitää voittaa yleensä ”arkkityyppipakoilla”, joka tarkoittaa pelin pakanrakennusavustajan avulla tehtyjä pakkoja. Täydelle aloittelijalle avustaja voi olla hyödyllinen, mutta vähänkään kokeneemmalle sen avulla syntyvät pakat ovat rajoituksineen usein raivostuttavia, eikä niillä halua ainakaan ihmistä vastaan tehtäviä suorittaa.
Kultaa kertyy omaan makuuni piirun verran liian hitaaseen tahtiin,  eli siis kaupallisesti sopivalla tahdilla: alkuihmisen liskoaivo aktivoituu ja käsi kaivelee luottokorttia kullanostoon. Tehtävät unohtaen yhteen pussiin tarvitaan vajaat kahdeksan voittoa ihmispelaajaa vastaan. Rahallakin sitä toki saa, ja sitä kautta yksi pussi kustantaa halvimmillaan noin seitsemänkymmentä senttiä. 
Kun kokoelman kortteja ei kuitenkaan voi vaihdella muiden pelaajien kanssa, eikä mitään Hearthstonen tapaista tarpeettomien korttien hajottamista uusien haluamiensa luomiseksi ole, on velho täysin tuurin armoilla uusien korttien suhteen. 

Aloituspakkaus, mutta ei muuta

Muutenkin Magic Duelsin yksi selkeä ongelma tällä hetkellä on korttivalikoiman tylsyys. Alusta asti käytössä olevia, Magicin eri seteistä valikoituja peruskortteja on satakunta erilaista. Tuoreimman Magic Origins -setin korteista mukana on runsas puolet, noin sataviisikymmentä. Tämä ei vielä riitä tarpeeksi mielenkiintoiseen metapeliin, ja tarpeeksi erilaisten, omanlaistensa pakkojen rakentamiseen,
Wizardsin tarkoituksena on tietysti päivittää jatkossa Magic Duelsia sitä mukaa kun paperimaailmassa tulee uusia korttisettejä saataville. Jos syksyllä Battle for Zendikar -setin ilmestyessä Magic Duelsiin tulee toistasataa uutta korttia, on tilanne heti paljon parempi ja pakanrakentajille reilusti uutta pähkäiltävää.
Viimevuotinen Duels of the Planeswalkers oli pelimuodoiltaan karsittu, Magic Duelsiin sentään on saatu neljän pelaajan Two-Headed Giant -pelimuoto mukaan alusta lähtien. Toivottavasti uusia pelimuotoja tuodaan mukaan jatkossakin.
Edelleenkin kaipaisin suoraa kampanjaa mielenkiintoisempaa yksinpelimuotoa, vaikkapa sen vanhan Microprosen Magicin tapaan. Sellainen ei taida kuitenkaan olla Stainlessin suunnitelmissa.
Magic Duels on tällaisenaan lähinnä kelpo pohja, jolle voi jo alkaa rakentamaan monipuolisempaa kevyt-Magicia. Tulevaisuudessa se voi olla paljon enemmän.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

79