Mercury Meltdown (PSP)

Sorminäppäryyttä painottava Mercury Meltdown -pulmapeli on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Archer Maclean's Mercurylle. Kantava idea on lajityypille ominaisen yksinkertainen: vieritä elohopeapisara kenttää kallistelemalla lähdöstä maaliin. Eloisan elohopeapisaran edesottamukset vaativat tasaisen sekoituksen taitoa ja hoksottimia.

Pisaran liikkeet noudattavat tyylikkäästi fysiikan lakeja. Pisara leviää siististi, kun se liiskautuu seiniä vasten. Jos liian iso osa pisaraa ajautuu reunan yli, pintajännitys pettää ja tippa putoaa tyhjyyteen. Mikäli klöntti painuu teräviä kulmia vasten, se jakautuu kahteen tai useampaan osaan.

Jatko-osa puristaa olomuodoilla elohopeatipasta viimeisetkin mehut irti. Jäätynyt pallero pysyy niukin naukin kasassa, vaikka puolet roikkuisi jo tyhjän päällä. Kuumuuden notkistama aine livahtaa helposti kapeikkoihin ja laidan yli. Kuulaprässi tekee pisarasta kiinteän flipperipallon, joka rullaa pitkin kapeita tankoratoja. Liukuhihnat, jää- ja kumilattiat mutkistavat sompailua entisestään.

Kenttävalikoiman alkupäässä on turvallisia treenikaukaloita. Kun turvaverkot poistetaan, tehtävät äityvät nopeasti hurjiksi: kaameita vuoristoratoja, aidattomia kapeikkoja, vihamielisiä ötököitä ja vaarallisesti töniviä kojeita. Koukeroiset kentät tasapainoilevat maukkaan vielä kerran -mentaliteetin kaksiteräisellä miekalla, jonka kääntöpuolella vaanii silkka sadismi. Armoton addiktio hiotaan huippuunsa mainiolla kenttärakenteella. Kentät avautuvat ryppäissä, joten yhtä jumitusareenaa ei tarvitse junnata maailman tappiin saakka. Jos koko satsi tökkii, vanhojen suoritusten hiominen riittää jatkoon.

Bonuspeleihin on uhrattu aikaa ja vaivaa – ne eivät ole turhaa kokeillaan kerran ja unohdetaan -täytettä. Alipelejä on viisi, joista kiinnostavimmat ovat Race ja Metrix. Vauhdikkaassa Racessa kaahataan komeita scifiratoja aikaa vastaan ja omalaatuisessa Metrix-pulmapelissä yhdistellään värikkäitä pisaroita. Moninpelissä jauhetaan bonuspelejä tai kilpaillaan siitä, kuka ratkaisee peruskentän nopeimmin.

Mercury Meltdown on viihdyttävä ja laaja kokonaisuus. Kenttäkavalkadin läpäisyyn uppoaa viikkoja, ellei peräti kuukausia. Tiukimmat kentät jäävät tosin rivipelaajilta ratkaisematta. Se ei haittaa, sillä pelissä ei ole tarinaa – yhden vaikean kentän läpäisystä irtoaa jo riittävästi positiivisia fiiliksiä.

90