Metal Gear Solid: Portable Ops (PSP)

Portable Ops paljastaa Metal Gear Solid -saagan kadonneen luvun. Tarina sijoittuu Metal Gear Solid 3: Snake Eaterin jälkeiseen aikaan vuoden 1970 loppupuolelle.

FOX-agentti Snake istuu pahisten vankina Etelä-Amerikassa. Snake jäi eläkkeelle jo vuosia sitten, mutta keinutuoli sai jäädä, koska miehen oli tehtävä, mitä miehen oli tehtävä. Vastapäisessä sellissä viruu Snaken amerikkalainen kohtalontoveri Roy Campbell. Sarjan teemalle tyypillisesti ydinaseet ja joukkotuho ovat jälleen kuvioissa mukana.

Oikeastaan Portable Ops on PSP:n ensimmäinen ihan oikea Metal Gear Solid. Kaksi Acid-sarjan peliä kyllä näyttivät Metal Gearilta, mutta vuoropohjaisina strategiakorttipeleinä ne eivät tuntuneet siltä. Portable Ops on aitoa Metal Gearia niin hyvässä kuin pahassa, mutta  onneksi pahaa on vain vähän. Hiipiminen, väijyminen, piilossa pysyminen ja taistelut ovat toimintapelin pääroolissa eikä suoraviivainen mättäminen johda mihinkään. Mukana on yhä myös melodramaattinen juoni, jossa on käänteitä ja yllätyksiä kymmenittäin. Tarinaa viedään tutusti välianimaatioiden ja keskusteluiden avulla.

Snake osaa nyt puhua vastustajia omalle puolelle. Käännyttäminen ei onnistu automaattisesti eikä välttämättä välittömästi, vaan Snaken argumenttien pitää olla vakuuttavia ja loogisia. Omat ovat pettäneet Snaken niin monta kertaa aiemmin (ja pettävät muuten tälläkin kertaa), että Snaken oli jo aikakin saada tukea vastapuolen pelureilta. Loikkareilla voi myös pelata määrätyissä paikoissa. Vaikka Snake on maailman kovin jätkä, on muiden hahmojen ohjaaminen hauskaa ja tyydyttävää. Edes Snake ei osaa kaikkea mahdollista, joten muiden erikoiskykyjä kannattaa käyttää hyväkseen.

Käsikonsolin erityisominaisuudet on ymmärretty, ja seikkailu on jaettu sopivan lyhyisiin pätkiin. Tallennuspisteeltä toiselle ei ole koskaan liian pitkä matka. Aseita, erilaisia teknisiä vempaimia ja vastustajia ei ole mukana aivan niin paljoa kuin muissa Metal Gear Solideissa, mikä on järkevä linjaveto. Niin hyvä kuin PSP:n näyttö onkin, se ei vastaa 37 tuuman littutelkkaria. Mieluummin otan vähemmän ja selvästi kuin enemmän epäselvästi.

Metal Gear Solid: Portable Ops on PSP:n parhaita toimintapelejä, samaa tasoa kuin GTA, Socom ja Syphon Filter. Yksinpelin noin 15 tunnin urakka oli vakuuttava kokemus.

90